Η διπλή κίνηση του Ερντογάν σε διπλωματική και αμυντική σκακιέρα | Η Σομαλία εκχώρησε στην Τουρκία τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας

Η διπλή κίνηση του Ερντογάν σε διπλωματική και αμυντική σκακιέρα | Η Σομαλία εκχώρησε στην Τουρκία τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας

Και ξαφνικά η Σομαλία εκχώρησε στην Τουρκία τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας!

Μια απίστευτη συμφωνία για τον έλεγχο και την επιτήρηση των χωρικών υδάτων της Σομαλίας στην Τουρκία: Το Κέρας της Αφρικής στα χέρια της Άγκυρας

Δύο εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια ούτε στην εξωτερική πολιτική ούτε στην αμυντική. Αντίθετα, επιδιώκει να γίνει περιφερειακός και παγκόσμιος παίκτης.

Πρώτα από όλα, όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική πτήση του μαχητικού που κατασκευάζειη Άγκυρα από το 2018 και αναμένεται να είναι στους αιθέρες το 2028. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να δώσει στο εσωτερικό πρώτα ένα προεκλογικό μήνυμα πως η «Τουρκία είναι μεγάλη και μόνο με το AKP».
Τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει ο Ερντογάν

Στο εξωτερικό πάλι καυχήθηκε ότι είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν μέχρι και αεροπλάνα. Άρα η Τουρκία μπαίνει πανηγυρικά στο κλαμπ των ισχυρών. Βέβαια, ακόμη λείπει ο κινητήρας και τα όπλα στο αεροσκάφος. Δηλαδή, τα βασικότερα για να το πεις μαχητικό, αλλά εδώ θέλει να μπει σφήνα η Ρωσία, προκειμένου να καλύψει τα τεχνικά κενά κι αυτό θα δείξει, αν η Τουρκία ξαναστρέψει την πλάτη στη Δύση.

Η δεύτερη εξέλιξη, που εξέπληξε ιδιαιτέρως…γιατί προετοιμαζόταν υπογείως εδώ και καιρό- είναι ότι η Τουρκία του Ερντογάν φέρεται να σύναψε συμφωνία με τη Σομαλία στην Αφρική για να προστατεύει τις ακτές από τους πειρατές με αντάλλαγμα το 30% των εσόδων από τους υπο-θαλάσσιους πόρους της Σομαλίας. Συν του ότι θα κατασκευάσει το ναυτικό της Σομαλίας.

Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία μετά τη Λιβύη βάζει πόδι για τα καλά στην Αφρική με πολύ δυνατές συμφωνίες οικονομικές και κυρίως στρατιωτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *