N.Γαριλίδης: Ελλάδα – Αίγυπτος. Έρχεται συμφωνία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:17 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Νικόλαος Γαριλίδης είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, τη χώρα όπου γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1958 και όπου έζησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν κι επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά και να ενταχθεί στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία.

Είναι η πρώτη του χρονιά στο Κάιρο ως πρέσβης, και κατά τη διάρκεια αυτής ελπίζει να δει την ολοκλήρωση μιας μακράς διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, δήλωσε ο Γαριλίδης σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly στο γραφείο του στο Κάιρο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου εκείνος  κι ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν κάθε χώρα να ωφεληθεί από τους πιθανούς πόρους των εθνικών υδάτων και κατά συνέπεια πρέπει να υπογραφεί συμφωνία.

o Νικόλαος Γαριλίδης
o Νικόλαος Γαριλίδης

Μια σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας δεν είχε ξεκινήσει ποτέ σοβαρά, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να μην συγκρουστεί με την Άγκυρα, της οποίας η διαφωνία με την Αθήνα και τη Λευκωσία σχετικά με την Κύπρο είχε απαγορεύσει μια θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας και της Κύπρου.

Δεδομένης της απόφασης του Καΐρου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές οδηγίες για τις διαπραγματευτικές ομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γαριλίδη, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.

Ο Γαριλίδης είπε ότι μπορεί να υπάρξει ένας νέος γύρος (ή και δύο ακόμα) συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

Τον περασμένο μήνα, ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν στο Κάιρο για συνομιλίες για το θέμα και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συναντήθηκε με τον Ν.Δένδια , ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι . Ο Σούκρι και ο Δένδιας παρακολούθησαν τον 12ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ΑΟΖ.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια εβδομάδα μετά την υπογραφή συμφωνίας από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα στις 9 Ιουνίου, για τη θέσπιση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τέτοιες συμφωνίες θα ανοίξουν το δρόμο για τις χώρες της Μεσογείου να ξεκινήσουν την πλήρη χρήση των  οικονομικών πόρων , συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης φυσικού αερίου και της αλιείας. Η Αίγυπτος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, αλλά δεν έχει καμία συμφωνία με την Τουρκία.

Κατά την αξιολόγηση του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, η συμφωνία είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι». Είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή η ενδυνάμωση από τους αντίστοιχους ηγέτες των χωρών για την υπογραφή των πρεσβευτών τους ή των υπουργών Εξωτερικών.

Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, είπε.

Η υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν θα είναι της αρεσκείας της Τουρκίας, η οποία εδώ και μήνες στέλνει μηνύματα στην Αίγυπτο, αναφέροντας την επιθυμία της να υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ειδικά μετά την περυσινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που ελέγχεται από το Ισλάμ στη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει επικρίνει τη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 και παραχωρεί στην Τουρκία περισσότερα από τα νόμιμα δικαιώματά της. Η θέση της Τουρκίας σε αυτή τη συμφωνία, υποστήριξε ο Γαριλίδης, ήταν αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλύτερου ερωτήματος σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γαριλίδης προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γραφείου για την Τουρκία στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, για τρία χρόνια, πριν φτάσει στο Κάιρο για να αντικαταστήσει τον Μιχαήλ-Χρήστο Διαμέση, ο οποίος τώρα εκπροσωπεί τη χώρα του στην Άγκυρα.

Ο Διαμέσης κλήθηκε πρόσφατα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για τις εικαζόμενες ελληνικές παραβιάσεις των τουρκικών εθνικών υδάτων.

Σύμφωνα με τον Γαριλίδη, μια συμφωνία μεταξύ του Καΐρου και της Αθήνας θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γαριλίδης είπε ότι καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν θέλει να πολεμήσει. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είχε επιδιώξει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Είπε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνεχίσει τις  καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Το υποκείμενο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και πολλών από τους γείτονές της, είπε, ήταν ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Άγκυρα αντιλαμβάνεται τη συντριπτική πλειονότητα αυτών ως «πρώην Οθωμανικές βιγιαάτες» (επαρχίες).

«Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε – Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Γαριλίδης. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει. Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έκανε όλους τους άλλους [εναντίον τους] », πρόσθεσε.

Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις «Οθωμανικές ιδέες» της, είπε ο Γαριλίδης, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει το δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου.

Η Τουρκία δεν είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συγκεντρώνει τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Οι τελευταίοι έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και εκείνων μεταξύ αυτών και των μεσογειακών γειτόνων τους.

Ο Γκαριλίδης πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη, για παράδειγμα, δεν αφορά μόνο την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Λίβυους για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά περισσότερο την επιθυμία της να καθιερωθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην περιοχή.

Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου, είπε.

«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος είπε νόμιμα ότι δεν μπορεί να αφήσει τη Λιβύη να είναι παιχνίδι για τις πολιτοφυλακές που εισήχθησαν στη Λιβύη [από την Τουρκία] και αυτό είναι πλήρως κατανοητό», δήλωσε ο Γαριλίδης. “Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.”

Αυτό που έπρεπε να κάνει η Τουρκία ήταν να επιτύχει συμφωνίες με τους γείτονές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γαριλίδης.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τη γεώτρηση της Τουρκίας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προειδοποίηση ήρθε μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η διάτρηση θα ξεκινήσει σύντομα.

Στις 9 Ιουλίου, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, συζήτησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρου κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους πρεσβευτές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο Γαριλίδης είπε ότι η εντολή του ως Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο θα βασίζεται στην ενίσχυση όλων των μορφών συνεργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και όχι μόνο στους φυσικούς πόρους στους οποίους δεσμεύονται οι δύο χώρες μέσω της ένταξής τους στο Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο και ενδεχομένως Αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Γαριλίδης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας και εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση της συνεργασίας στην αρχαιολογία, μεταξύ άλλων κοινών έργων.

* Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίζεται σε έντυπη έκδοση στην έκδοση 16 Ιουλίου 2020 του Al-Ahram Weekly

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours