
Ανησυχία προκλήθηκε από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν ωστόσο όλοι ασχολήθηκαν με το κομμάτι της ύφεσης. Υπάρχει ωστόσο κι ένα άλλο μέγεθος που προκαλεί ανησυχία κι αυτό είναι οι εκτιμώμενες επενδύσεις για το 2020. Αυτές προβλέπεται να είναι μειωμένες σε ποσοστό 30%, κάτι που αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη αφού συνδυάζεται άμεσα τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την απασχόληση.
Τι λέει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις
Λίγη ώρα αργότερα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ με δηλώσεις του στο Reuters επιβεβαίωσε αυτό που είναι εξόφθαλμο, ότι παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι προγραμματιζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Ο Άρης Ξενόφος, τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η αναβολή τριών διαγωνισμών καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε προσφορές με χαμηλό τίμημα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, οι αποκρατικοποιήσεις που θα αναβληθούν προσωρινά αφορούν στην πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στην πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αρ. Ξενόφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα αναμενόμενα έσοδα από τις φετινές ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 350- 400 εκατ., δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφαση να «παγώσει» τους διαγωνισμούς προκειμένου να αποφευχθούν πωλήσεις με χαμηλό τίμημα
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο αγοράς το οποίο αναπόφευκτα θα είχε βρει αντανάκλαση στις προσφορές που θα δεχόμαστε», τονίζοντας παράλληλα πως τα ισχύοντα μέτρα αποστασιοποίησης δημιουργούν προβλήματα στις διαδικασίες οι οποίες σε κανονικές συνθήκες περιλαμβάνουν επιτόπου επισκέψεις και συναντήσεις.
«Δεν θα βιαστούμε για οποιονδήποτε λόγο να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα μας έφερναν προσφορές χαμηλότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρ. Ξενόφος.
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέφερε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εννέα επενδυτές, ενώ αντίστοιχο είναι το ενδιαφέρον και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται να ανακοινώσει έως το τέλος Ιουνίου ποιοι από τους επενδυτές θα περάσουν στο τελικό στάδιο.
Αναφορικά με το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αρ. Ξενόφος σημείωσε πως δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών, ενώ μέχρι στιγμής εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με την υποβολή των τελικών προσφορών τους να είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο 3μηνο του 2020.
Τέλος, τόνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ακόμα ζεστοί για όλους τους διαγωνισμούς και θα δώσουμε περισσότερο χρόνο για να επανέλθει η κατάσταση στο κανονικό».
Επιπτώσεις υπάρχουν βέβαια και στην επένδυση στο Ελληνικό. Οι διαδικασίες έχουν επιβραδυνθεί και είναι πιθανό να πάει ακόμη πιο πίσω η ημέρα που θα ξεκινήσει το έργο.
Θυμίζουμε πως την πιο βαθιά ύφεση στην Ε.Ε. θα έχει φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την εαρινή πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9,75% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,9% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο να βυθίζεται εκ νέου σε έλλειμμα, ύψους 6,4% του ΑΕΠ για το 2020. Το 2021 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, με μεγέθυνση 7,9%, μείωση της ανεργίας στο 16,8% και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος, φτάνοντας στο 196,4% του ΑΕΠ, πέφτοντας το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί φέτος, φτάνοντας στο 196,4% του ΑΕΠ, πέφτοντας το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ.
Πλην της Ελλάδας, τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη θα έχουν το 2020 η Ιταλία (-9,5%), η Ισπανία (-9,4%) και η Γαλλία (-8,2%). Συνολικά, η οικονομία της Ε.Ε. θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και η οικονομία της Ευρωζώνης κατά 7,75%.
Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ στα χρονικά της Ε.Ε. Η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται να είναι ισχυρή – 6,1% για την Ε.Ε. και 6,3% για την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Πάολο Τζεντιλόνι, το ΑΕΠ της Ένωσης στο τέλος του 2021 αναμένεται να είναι κατά 3% χαμηλότερο από την πρόγνωση του περασμένου φθινοπώρου. Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού εντός του έτους, η μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μπορεί να είναι ως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη.