Ένα βραχυκύκλωμα σε καλώδιο που χρησιμοποιείτο παράνομα για ρευματοκλοπή, αλλά κάποιοι… αρμόδιοι σκέφτηκαν να πάρουν παράνομα ηλεκτρικό ρεύμα και να το χρησιμοποιήσουν σε τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, φαίνεται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά που «σημάδεψε» πριν από έναν χρόνο το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις Μυκήνες!
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οπως προκύπτει από το 36 σελίδων πόρισμα της έκθεσης του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020 από βραχυκύκλωμα, σε «ένα παράνομο καλώδιο που ξεκινούσε από την ηλεκτρική εγκατάσταση μιας γειτονικής γεώτρησης και κατέληγε στο εκδοτήριο του τάφου Αγαμέμνονα, στο περίπτερο των ΕΛ.ΤΑ. και στο άνω κυλικείο».
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια δικαίωση για τη «δημοκρατία», η οποία είχε γράψει από τότε για συγκεκριμένες παραλείψεις και ευθύνες. Μάλιστα, για να καλύψει τα «νώτα» του το υπουργείο Πολιτισμού είχε αποστείλει στη «δημοκρατία» εξώδικο, με το οποίο υποστήριζε ότι δεν ισχύουν τα περί καλωδίου. Τώρα όμως φάνηκε ποιος είχε δίκιο, αφού η έκθεση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα μέχρι κεραίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newscenter.gr, ο πραγματογνώμονας αναφέρει στην έκθεση ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έδινε ρεύμα για την ηλεκτροδότηση γεώτρησης με αγροτικό τιμολόγιο για εγκαταστάσεις άρδευσης.
«Το καλώδιο που συνδέει τη συγκεκριμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση με τον αρχαιολογικό χώρο ούτε επιτρέπεται ούτε έχει προβλεφθεί ούτε φυσικά υπάρχει στην υπεύθυνη δήλωση εγκατάστασης (ΥΔΕ)» περιγράφει ο πραγματογνώμονας και επισημαίνει ότι το μήκους 170 μέτρων παράνομο και επικίνδυνο καλώδιο «αποτελεί παράνομη επέκταση της ΕΗΕ».
«Στις μετρήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε η ηλεκτρική συνέχεια του καλωδίου μεταξύ διακλαδωτή στο περίπτερο των ΕΛ.ΤΑ. και πίνακα της άνω καντίνας. Δηλαδή, ένα μέρος του φορτίου της καντίνας ήταν συνδεδεμένο στο καλώδιο που κατέληγε εκεί από τη γεώτρηση στο περίπτερο των ΕΛ.ΤΑ. (…) Το επίμαχο καλώδιο διέσχιζε μάλιστα έναν επαρχιακό δρόμο, έναν ελαιώνα και σε πολλά σημεία ήταν επιφανειακό και ορατό, ακόμη και από φωτογραφίες του Google Earth!» συμπληρώνει.
Ο πραγματογνώμονας τονίζει πως ήταν φυσικό το καλώδιο να έχει υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου και λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερμότητας. Μάλιστα, μετά την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών οι ειδικοί παρατήρησαν σε τμήματα του καλωδίου «οπτικά και με ψηλάφηση, αλλοιώσεις του χαλκού, που δηλώνουν πιθανώς την πρόκληση του βραχυκυκλώματος».
Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη, ως προς τις ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος, καθώς δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης και δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης γύρω από το μνημείο.
Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισήμανε ότι προκάλεσε «αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δεν είδε ούτε τη βαριά συμβολική και ηθική βλάβη από το πέρασμα της φωτιάς από ένα μνημείο UNESCO ούτε καν την έκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ».