Όταν η Ζενγκ Τζιν απολύθηκε από τη δουλειά της σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας τον Φεβρουάριο,ανακουφίστηκε εν μέρει που βγήκε από έναν κλάδο σε παρακμή. Τρεις μήνες αργότερα, μετά από 400 αποτυχημένες αιτήσεις για θέσεις εργασίας, έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Aπόδοση – επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
“Δεν μπορώ να δω φως στην άκρη του τούνελ”, λέει η 26χρονη. Είχε εργαστεί ως ερευνήτρια αγοράς στη Ναντσίνγκ και απολύθηκε ως μέρος της μείωσης προσωπικού της εταιρείας κατά 30%, αφότου η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερους κανόνες χρηματοδότησης στον κλάδο των ακινήτων, βυθίζοντάς τον σε κρίση. “Αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα”, λέει. “Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορώ να το αντέξω”.
Η Ζενγκ πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί δεκάδες εκατομμύρια 20χρονους που παλεύουν να βρουν δουλειά, καθώς η πανδημία και οι κρατικές εκστρατείες ρυθμιστικής καταστολής ανατρέπουν τις φιλοδοξίες καριέρας τους. Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα στην ηλικιακή ομάδα 16-24, που περιλαμβάνει τους νέους πτυχιούχους, ανήλθε στο ποσοστό-ρεκόρ 18,2%. Αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από το εθνικό ποσοστό ανεργίας στις πόλεις και πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 7,9% στις ΗΠΑ.
Οι φόβοι ότι το φαινόμενο της ανεργίας θα επιδεινωθεί στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και την κορύφωση του 2020, όταν άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά ο κορονοϊός, εντεινονται. Το τελευταίο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον και τα σκληρά lockdown σε περιοχές όπως η Σανγκάη ανάγκασαν τις εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων ή να μειώσουν τους μισθούς σε όσους είχαν την τύχη να παραμείνουν. Εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι απολύθηκαν από εταιρείες διαδικτύου, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και ακινήτων εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν δουλειά. Αριθμός-ρεκόρ 10,76 εκατ. φοιτητών θα αποφοιτήσουν το 2022 και θα κατακλύσουν την αγορά εργασίας.
Αγωνία
Μία από αυτούς είναι η Σίε Χουϊγιού, 25χρονη που κάνει μεταπτυχιακό στα μαθηματικά στη Βρετανία, η οποία έφτασε στη Σανγκάη τον Νοέμβριο του 2021 για να εργαστεί ως ασκούμενη σε εταιρεία του χώρου του Διαδικτύου. Της υποσχέθηκαν σύμβαση πλήρους απασχόλησης μετά την αποφοίτησή της το καλοκαίρι, ωστόσο στα τέλη Μαρτίου, όταν εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους, η εταιρεία τερμάτισε ξαφνικά την πρακτική της. Ανακάλεσε την προσφορά της για πλήρη απασχόληση, τόσο προς εκείνη όσο και προς άλλους 40 μέλλοντες αποφοίτους, λέγοντας ότι βρισκόταν σε μεγάλη δυσκολία λόγω Covid. Έκτοτε, η Σίε έχει περιοριστεί στο ενοικιασμένο διαμέρισμά της, βασιζόμενη στην οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς της και στα τρόφιμα που της παρέχει ο σπιτονοικοκύρης της.
Η αγωνία των νέων εκτονώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδίδεται σε σπάνιες διαμαρτυρίες για τα μέτρα κατά του Covid σε ορισμένα πανεπιστήμια. Αυτές είναι εντάσεις στις οποίες το ΚΚ Κίνας θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς προετοιμάζεται για το συνέδριό του το φθινόπωρο, όπου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως ηγέτης του κόμματος και της χώρας. Ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο αναπληρωτής του, Χου Τσουνχούα, έχουν χτυπήσει πολύ ηχηρότερο καμπανάκι σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2020.
Η Ζακλίν Ρονγκ της BNP Paribas σημειώνει ότι είναι απίθανο η ανεργία να έχει κορυφωθεί, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 6,5% τους επόμενους μήνες. Αυτό θα ήταν ρεκόρ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία τον Ιανουάριο του 2016. Το ποσοστό ανεργίας των νέων θα μπορούσε να εκτιναχθεί κοντά στο 20% το καλοκαίρι, όταν οι νέοι απόφοιτοι θα προσέλθουν στην αγορά εργασίας, προσθέτει.
Σε αντίθεση με το 2020, η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε φέτος από τον Covid έρχεται σε μια στιγμή που η αγορά εργασίας βρισκόταν ήδη υπό πίεση. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων και της καταστολής του Πεκίνου επί των εταιρειών διαδικτυακών πλατφορμών και των επιχειρήσεων παροχής εκπαίδευσης.
Παραίτηση
Μερικοί από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας κάνουν ασυνήθιστα δημόσια σχόλια εκφράζοντας τα παράπονά τους, συμπεριλαμβανομένου του Yu Minhong, προέδρου μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες εκπαίδευσης στην Κίνα, της New Oriental Education&Technology Group. Η εταιρεία του Yu αναγκάστηκε να τερματίσει όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες K-9 και να απολύσει 60.000 εργαζομένους το 2021, μετά την αναμόρφωση του κλάδου μετασχολικής εκπαίδευσης (συνολικού τζίρου 100 δισ. δολ.) από το Πεκίνο.
Ακόμη και τεχνολογικοί κολοσσοί μειώνουν θέσεις εργασίας. Η JD.com, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, μείωσε το εργατικό δυναμικό στην Jingxi κατά 10% έως 15% φέτος. Ο κολοσσός των μεταφορών προσώπων Didi σχεδίαζε μείωση προσωπικού έως και 20%, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο. Η Tencent, η οποία ανακοίνωσε τον Μάιο τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2004, κλείνει πολλές επιχειρηματικές μονάδες αθλητικών καναλιών, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.
Η υποστήριξη του Πεκίνου στην αγορά εργασίας στοχεύει κυρίως στις επιχειρήσεις, με περιορισμένη βοήθεια στους ίδιους τους ανέργους. Η κυβέρνηση έχει παράσχει κίνητρα στις εταιρείες όπως φοροαπαλλαγές, επιστροφές ασφαλίστρων ανεργίας, αναστολή εργοδοτικών εισφορών στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και παροχή χρηματικών επιδοτήσεων για εκπαίδευση εργαζομένων.
Για πολλούς νέους οι οποίοι αναζητούν δουλειά, το δέλεαρ του να εγκαταλείψουν εντελώς την αγορά εργασίας και να ενταχθούν σε ένα κίνημα “ξάπλας στο σπίτι” γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Η πίεση του ανταγωνισμού με εκατομμύρια άλλους για μια θέση εργασίας γίνεται πλέον υπερβολικά δυσβάσταχτη γι’ αυτούς.
+ There are no comments
Add yours