Η Saudi Aramco εκθρόνισε την Apple ως τη μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στον κόσμο, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου ανέβασαν τις μετοχές στα ύψη, σε αντίθεση με εκείνες του τεχνολογικού γίγαντα που συνεχίζουν να πέφτουν.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, που τιμολογείται ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αποτιμήθηκε εχθές στα 2,43 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τιμή των μετοχών της στο κλείσιμο της αγοράς, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 5% από τον περασμένο μήνα.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Εν αντιθέσει, οι μετοχές της Apple έχουν υποχωρήσει 5%, με τις τιμές να βυθίζονται περισσότερο από 13% τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να ανέρχεται πλέον σε 2,37 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της επίσημης διαπραγμάτευσης την Τετάρτη.
Η πτώση της τιμής της μετοχής συνέβη παρά το γεγονός ότι η Apple ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, εν μέσω ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης.
Ενώ ο τεχνολογικός γίγαντας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το lockdown εξαιτίας της Covid-19 στην Κίνα και τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μειώσουν τα αποτελέσματα του επερχόμενου τριμήνου κατά 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή η σαουδαραβική εταιρεία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανέφερε πρόσφατα υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη για το περασμένο έτος, ώρες μετά την επίθεση των ανταρτών της Υεμένης στις εγκαταστάσεις του, προκαλώντας «προσωρινή» πτώση της παραγωγής.
Καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει μετά την πανδημία της COVID-19, «τα καθαρά έσοδα της Aramco αυξήθηκαν το 2021 κατά 124%, στα 110,0 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 49,0 δισεκατομμύρια δολάρια του 2020», ανέφερε η εταιρεία.
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού πετρελαίου στον κόσμο, δέχεται επίσης πιέσεις προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε ότι το μέλλον η προοπτική της εταιρείας παραμένει αβέβαιη λόγω, εν μέρει, «γεωπολιτικών παραγόντων». «Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικής μας ικανότητας αργού πετρελαίου, την εκτέλεση του προγράμματος επέκτασης φυσικού αερίου και την αύξηση της χωρητικότητας μας σε χημικά», πρόσθεσε ο Nasser. Ως προς τα αποτελέσματα, για το 2021, αναγνώρισε ότι «οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά».
Πράγματι, πέρσι, η ισχυρή διεθνής ανάκαμψη είδε τη ζήτηση για πετρέλαιο να αυξάνεται και οι τιμές να ανακάμπτουν από τα χαμηλά τους το 2020. Παρ’ όλα αυτά, για φέτος, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της κατανάλωσης, μειώνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ακόμα.
Την ίδια στιγμή, ο Chief Financial Officer της Apple, Luca Maestri, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με αναλυτές την Τετάρτη ότι «οι περιορισμοί στον εφοδιασμό που προκαλούνται από διακοπές που σχετίζονται με την COVID και οι ελλείψεις πυριτίου σε ολόκληρη τη βιομηχανία επηρεάζουν την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση των πελατών για τα προϊόντα μας».
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ η Apple ανέφερε ρεκόρ δημοσιονομικών πωλήσεων και κερδών για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street. Τα συνολικά δημοσιονομικά έσοδα του δεύτερου τριμήνου της Apple ήταν 97,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 8,6% από πέρυσι και υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 93,89 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Τα κέρδη της εταιρείας έφθασαν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας εύκολα τις προσδοκίες των αναλυτών για 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 19% στην Αμερική, ενώ ήταν σε μονοψήφια ποσοστά σε Ευρώπη και Κίνα.