Γραμμής 4 του Μετρό | Πότε θα στηθεί το εργοτάξιο του μετρό στα Εξάρχεια

Γραμμής 4 του Μετρό | Πότε θα στηθεί το εργοτάξιο του μετρό στα Εξάρχεια

Με ολοκλήρωση των σχετικών τοπογραφικών μελετών αλλά χωρίς ακόμη να έχει εγκατασταθεί το εργοτάξιο στον σταθμό των Εξαρχείων και καθυστερήσεις στο Φρέαρ “Βεΐκου” (λόγω μετακίνησης των δικτύων κοινής ωφελείας), συνεχίζονται οι εργασίες για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

Της Ελένης Μπότα

Για τον σταθμό στα Εξάρχεια, οι αντιδράσεις που σημειώνονται από μερίδα των κατοίκων της περιοχής έχει καθυστερήσει την εγκατάσταση του εργοταξίου, με την κυβέρνηση πάντως να επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κατασκευή του. 

Όσον αφορά τη χωροθέτηση του σταθμού σε άλλο σημείο της περιοχής και όχι στην πλατεία των Εξαρχείων, πηγές προσκείμενες στην Αττικό Μετρό τονίζουν ότι η χωροθέτηση έχει γίνει από το 2017 και δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια αλλαγή. Επίσης, αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε ακύρωση της σύμβασης του έργου. 

Ως εκ τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εγκατάσταση του εργοταξίου στην πλατεία Εξαρχείων αναμένεται εντός του καλοκαιριού. 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για την κατασκευή του σταθμού επί της πλατείας Εξαρχείων, κάνοντας λόγο για αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής, στελέχη που εμπλέκονται με την υλοποίηση του έργου αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, όπου έχει επανέλθει το αίτημα για κατασκευή σταθμού του Μετρό στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το σχετικό ψήφισμα να τίθεται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Όταν κατασκευαζόταν η γραμμή 3, ο σταθμός προβλέπονταν να γίνει αρχικά στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τη γραμμή να κινείται κάτω από τη λεωφόρο Μεσογείων έχοντας ως τερματικό σταθμό την περιοχή του Σταυρού αντί για τη Δουκίσσης Πλακεντίας. 

Το σχέδιο αυτό όμως συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, με τον δήμο να ζητά τη μετακίνηση του σταθμού εκτός του κέντρου της πόλης ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η κυκλοφορία στους δρόμους. Τελικά, ο σταθμός, που άνοιξε με καθυστέρηση ετών, μετατέθηκε σε αραιοκατοικημένη περιοχή, ένα χιλιόμετρο περίπου μακριά. Σήμερα, αντιλαμβανόμενοι τα πλεονεκτήματα, το ζήτημα κατασκευής νέου σταθμού μετρό επί της κεντρικής πλατείας, επανέρχεται.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τμήμα Γραμμής 4 του Μετρό “Άλσος Βεΐκου – Γουδή”, έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξυπηρετήσει πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού και ιδίως ο σταθμός του Συντάγματος αλλά και του Ευαγγελισμού.

Η Γραμμή 4 εκτός των άλλων θα εξυπηρετεί πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο και την Πανεπιστημιούπολη.

Πώς η Γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο του Άγγελου Κλαδη που εχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν.

Όσο η πρωτεύουσα μεγαλώνει, επεκτείνεται δομικά και πληθυσμιακά, οι υπόγειες γραμμές του μετροπόντικα φαίνεται να είναι οι μόνες βαλβίδες αποσυμπίεσης από το κομφούζιο, για αυτό και το μετρό παραμένει το νο1 επενδυτικό πεδίο στα δημόσια έργα: αρκεί να αναφέρουμε ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει το Αττικό Μετρό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μονάχα για τη νέα γραμμή, υπ’ αριθμόν 4, ακούμπησε τον ιλιγγιώδη αριθμό των 730 εκατομ. ευρώ. Ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ.

Provlepseis fortou epivaton me to ergo page 0001
Πώς η Γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας

«Κάνουμε ένα ακόμα βήμα, και μάλιστα ένα ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα, για την κατασκευή του έργου που θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Αθήνα», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού ρύθμιση δράσεων στη φάση υλοποίησης της νέας γραμμής του μετρό. Στο τραπέζι, πέρα από το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο, βρισκόταν ο Δήμος Αθηναίων, η Αττικό Μετρό ΑΕ και η Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ.

Προς μία Αθήνα όχι μόνο πιο ανθρώπινη αλλά και πιο όμορφη στοχεύει, σύμφωνα με τις δηλώσεις, το μεγάλο έργο, το οποίο έχει ήδη απλώσει εργοτάξια στην πόλη. Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 καλύπτει περίπου 13 χιλιόμετρα και συνδέει το Άλσος Βεΐκου με το Γουδή, ανοίγοντας στο σύνολο δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς, με κύριο σκοπό να εξυπηρετήσει και να «ελαφρύνει» συγκοινωνιακά τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου: την Κυψέλη, το Κολωνάκι, την Καισαριανή, την Πανεπιστημιούπολη και του Ζωγράφου, μεταξύ άλλων.

Μετά την ολοκλήρωση της γραμμής (βάσει του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για το έτος 2029), η μέση πυκνότητα των σταθμών θα είναι ένας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο αστικού χώρου, πλησιάζοντας περισσότερο τα δεδομένα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών – όπως, για παράδειγμα, το Παρίσι όπου η αναλογία είναι τέσσερις ανά τ.χλμ.

Επί του πρακτέου, θα καλύπτονται συγκοινωνιακά πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, μεγάλα μουσεία αλλά και τα κύρια πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, το κέντρο (με 7 επιπλέον σταθμούς) αλλάζει ταυτότητα, χρήσεις και –φυσικά– τιμές στα ακίνητα.

Πάνω από 340.000 επιβάτες υπολογίζεται ότι θα προστεθούν με τα νέα δρομολόγια στους 1,4 εκατ. κόσμου, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τόσο τη γραμμή του ΗΣΑΠ όσο και τις δύο γραμμές στις ράγες του Μετρό της Αθήνας.

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη;

kolonaki metro
Πώς η Γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης τόνισε ότι «το μνημόνιο που υπογράφουμε εξασφαλίζει μεταξύ άλλων όχι μόνο την προστασία και τη φροντίδα του δημοσίου χώρου, αλλά πρώτα και κύρια την περιβαλλοντική και πράσινη κατεύθυνση του έργου».

Η επισήμανση ήρθε προς απάντηση των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από πολίτες την τελευταία περίοδο, λόγω της αποψίλωσης δέντρων για τις εργασίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «γυμνή» πλέον πλατεία Κολωνακίου. Όπως έχει διευκρινιστεί τα δέντρα όχι μόνο θα επανατοποθετηθούν στο νέο σχεδιασμό των σημείων, αλλά και θα αυξηθούν κατά 2.000 στο σύνολο της πόλης.

Και πάμε τώρα στο κυρίως πιάτο της βιωσιμότητας: από τους χιλιάδες εκτιμώμενους επιβάτες της νέας Γραμμής 4, υπολογίζεται ότι τα ΙΧ θα μειωθούν κατά 60.000 ανά ημέρα. Αυτή σημαίνει ότι καθημερινά θα εξοικονομούνται κατά μέσο όρο 1216 μεγαβατώρες και το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποδεσμεύεται στην ατμόσφαιρα πρόκειται να πέσει κατά 318 τόνους.

Μερικά από τα αναπάντεχα επιτεύγματα που έχουμε να περιμένουμε στην κόψη τεχνολογίας και οικολογίας, είναι τα τρένα χωρίς οδηγό της νέας γραμμής, όπως και συρμοί που θα είναι φτιαγμένοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά.

One thought on “Γραμμής 4 του Μετρό | Πότε θα στηθεί το εργοτάξιο του μετρό στα Εξάρχεια

  1. Ένα σχόλιο, όχι επί τής ουσίας, αλλά νομίζω πρέπει να γίνει. ‘Γράφετε “Πάνω από 340.000 επιβάτες υπολογίζεται ότι θα προστεθούν με τα νέα δρομολόγια στους 1,4 εκατ. κόσμου, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τόσο τη γραμμή του ΗΣΑΠ όσο και τις δύο γραμμές στις ράγες του Μετρό της Αθήνας”. Όμως ο ΗΣΑΠ είναι μετρό – τόσο, όσο και οι άλλες 2 γραμμές. Είναι η γραμμή 1 του μετρό, όχι μόνο επισήμως και στο όνομα, αλλά και επί τής ουσίας. Ας μη διαιωνίζουμε την παρεξηγηση ότι η γραμμή 1 είναι είναι “κάτι άλλο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *