Η Εμπορική Σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας | Το Τελεσίγραφο Τραμπ και οι Παγκόσμιες Επιπτώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει έναν έντονο εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 104% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε δυναμικά στο γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο του Τραμπ να άρει τους δικούς της αντιδασμούς ύψους 34%. Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται, με το Πεκίνο να απειλεί με αντίποινα και πρόσθετους περιορισμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Η κινεζική πλευρά, μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης, κατηγορεί τις ΗΠΑ για εμπορική δεσποτική πολιτική. Παράλληλα, εικάζεται ότι η Κίνα μπορεί να αναστείλει συνεργασίες, όπως στον τομέα της κρίσης φαιντανύλης στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, υπάρχει ανησυχία για την εμπορική αστάθεια, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να επισημαίνουν ότι οι στρατηγικές του Τραμπ φαίνεται να αποσκοπούν στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, τον επαναπατρισμό παραγωγών και τη μείωση της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από διεθνείς αντιπάλους.

Οι κινεζικές εξαγωγές πλήττονται σοβαρά από τους δασμούς, ενώ το Πεκίνο προτίθεται να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της διεθνούς εμπορικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική ενός ενισχυμένου οικονομικού άξονα μεταξύ Πεκίνου, Τόκιο και Σεούλ για την επαναφορά του ανοιχτού εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο εμπορικός πόλεμος δημιουργεί ανησυχία για περαιτέρω γεωπολιτικές αναταραχές, με την Κίνα να εξετάζει στρατηγικές ενίσχυσης της θέσης της, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει χώρες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ, η έκβαση των κινήσεών του ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια για να γίνει εμφανής.

Ο άξονας Πεκίνου, Τόκιο, Σεούλ

Βασικός στόχος του προέδρου Τραμπ είναι επίσης να διασπάσει τον διαφαινόμενο άξονα που δημιουργείται μεταξύ Πεκίνου, Σεούλ και Τόκιο για να βρεθεί μια κοινή συμφωνία ως απάντηση στους δασμούς.

«Η φιλοσοφία του Πεκίνου είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία του Τόκιο και της Σεούλ και στοχεύει στην επανεκκίνηση του ανοιχτού εμπορίου σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μέσω της επανεκκίνησης της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP)», εξηγούν κινεζικές διπλωματικές πηγές (αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ). Πρόκειται  για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε το 2020 και τέθηκε σε ισχύ το 2022 από 25 χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υφίστανται τις περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ: Κίνα, Βιετνάμ, Καμπότζη. Η RCEP καλύπτει περίπου  το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ  (πάνω από 26 τρισεκατομμύρια δολάρια), το 30% του πληθυσμού του πλανήτη  (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και  το 28% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής βρίσκεται τώρα στην Ασία, η συνεχιζόμενη τεχνολογική επανάσταση, έχει μεταφέρει την καρδιά του κόσμου στον Ινδο-Ειρηνικό. Το στοίχημα του Τραμπ είναι ότι οι ασιατικές χώρες θα επιλέξουν να επιστρέψουν στην αμερικανική αγκαλιά, αποκηρύσσοντας το Πεκίνο.

Σε κάθε περίπτωση , ο πρόεδρος Τραμπ θα χρειαστεί μήνες ή χρόνια για να δει τα αποτελέσματα του τζόγου του…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *