Φέτα | Χάνεται η μάχη της φέτας στις ΗΠΑ

Φέτα | Χάνεται η μάχη της φέτας στις ΗΠΑ

Ο Ελβετικός όμιλος Emmi συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Athenos, συμφερόντων του γαλλικού ομίλου Lactalis.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Athenos παράγει στις ΗΠΑ ένα προϊόν που το ονομάζει φέτα και πέρυσι πραγματοποίησε καθαρές πωλήσεις σχεδόν 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με την εξαγορά της επιχείρησης Athenos από τον Όμιλο Lactalis, η Emmi ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αμερικανική αγορά και δημιουργεί επιπλέον εξαγωγικές ευκαιρίες για το ελβετικό τυρί λόγω της ενισχυμένης διανομής του.

Η διαχείριση της επιχείρησης Athenos θα πραγματοποιηθεί από την Emmi Roth USA, η οποία ανήκει στον Όμιλο Emmi από το 2009. Η συναλλαγή παραμένει υπό την έγκριση των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού.

«Είμαστε κατάλληλοι για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης με επιτυχία. Θα ενισχύσει τη θέση μας στη στρατηγικά σημαντική αμερικανική αγορά και συνεπώς επίσης την αναπτυσσόμενη εξαγωγική μας δραστηριότητα από την Ελβετία, καθώς μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ακόμη πιο εκτεταμένη και ελκυστική γκάμα προϊόντων», λέει ο Matthias Kunz, Executive Vice President, Division Americas στην Emmi.

Η Athenos απολαμβάνει ευρεία παρουσία στον τομέα λιανικής των ΗΠΑ και στον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων. Σήμερα, η Emmi Roth USA λειτουργεί τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής στην πολιτεία του Ουισκόνσιν.

athenos feta

Σημειώνεται ότι την Athenos την είχε εξαγοράσει η Lactalis από την Kraft Heinz το φθινόπωρο του 2020. Όμως για την εκπλήρωση των όρων που προσδιορίστηκαν κατά τη συνήθη αντιμονοπωλιακή επανεξέταση από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή της συναλλαγής αυτής, ο Όμιλος Lactalis συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρηση Athenos στην Emmi.
Σε ότι αφορά τα ελληνικά συμφέροντα – η φέτα αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της Ελλάδας- τα πράγματα δεν είναι θετικά αφού μέσω αυτής τηςεπιχειρηματικής κίνησης χάνει μια σημαντική αγορά αυτή των ΗΠΑ.

Τη στιγμή μάλιστα που η φέτα έχει επωφεληθεί σημαντικά από την τάση για υγιεινή διατροφή και περαιτέρω αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών τα τελευταία δύο χρόνια.

Όμως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τις εμπορικές ενδείξεις που έχουν κατοχυρωθεί με άλλες διεθνείς συμφωνίες.

Επίσης αμερικανικές εταιρίες έχουν υποβάλει ενστάσεις για τη γεωγραφική ένδειξη. Την ίδια στιγμή η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης αφήνει ανοιχτά παράθυρα αμφισβήτησης των προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη.

greek feta cheese 3548
Φέτα | Χάνεται η μάχη της φέτας στις ΗΠΑ

One thought on “Φέτα | Χάνεται η μάχη της φέτας στις ΗΠΑ

  1. Παράθεμα: Feta Cheese | The Ancient Greek Roots of Feta Cheese | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *