Φέτα | Αυξάνονται οι «μαϊμούδες» | Εκτός προδιαγραφών και 2ο σήμα

Φέτα | Αυξάνονται οι «μαϊμούδες» | Εκτός παραγωγικών προδιαγραφών και 2ο σήμα

Διαστάσεις επιδημίας έχει αρχίσει να παίρνει η υπόθεση της διακίνησης μαϊμού φέτας στα σούπερ μάρκετ της Σουηδίας.

Εκτός από τη «φέτα» με την επωνυμία BABA FARM, που ήταν τυροκομικό προϊόν φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα και πιθανώς νερό (!) καθώς η υγρασία ξεπερνούσε το 60%, στα ψυγεία μεγάλης σουηδικής αλυσίδας κυκλοφόρησε και «φέτα» με την επωνυμία Garant Feta, επίσης εκτός παραγωγικών προδιαγραφών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και τα δύο σήματα «φέτας» συνδέονται με την ίδια θεσσαλική τυροκομική εταιρεία.

Αναλυτικά, η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει και διακινεί μεσογειακά προϊόντα, έστειλε στο ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο Eurofins & Feed Testing Sweden δείγματα από δύο διαφορετικά σήματα φέτας. Τη «φέτα» BABA FARM, που ήταν η αφορμή για να γνωστοποιηθεί η υπόθεση της νοθείας, και τη «φέτα» Garant.

Στη περίπτωση της Garant βρέθηκε κυρίως αγελαδινό γάλα (major part 50-100%) και δευτερευόντως ανιχνεύτηκε γίδινο γάλα (medium part 10-50%), καθώς και ελάχιστο πρόβειο (minor part 2-10%). Η υγρασία της Garant Feta ήταν σχεδόν 59%.

Με δεδομένο ότι η φέτa ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο, πρόκειται για άλλη μία κατ’ ευφημισμό φέτα.

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρεία Di Luca & Di Luca AB διαθέτει επίσης φέτα την οποία εισάγει από την Ελλάδα. Το προϊόν της με την επωνυμία ΖΕΤΑ διατίθεται κυρίως στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως της Γερμανίας.

Αναμένονται τα αποτελέσματα

Από την πλευρά του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να επιβεβαιωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας τα αποτελέσματα του σουηδικού εργαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους σε δείγματα που διακινούνται εκτός συνόρων παρά μόνο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εκάστοτε εταιρείας εντός της χώρας.

Με τους κτηνοτρόφους και τις υγιείς γαλακτοβιομηχανίες στα κάγκελα μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για τη νοθεία ενός από τα πιο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρα μας, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αρχίσει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί ο ΕΛΓΟ να ελέγχει και τα ελληνικά προϊόντα που διακινούνται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Επιπλέον, από παράγοντες της αγοράς θεωρείται επιβεβλημένη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τους ελέγχους για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα, ώστε να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το γεγονός ότι εκκρεμεί η εκδίκαση παραπάνω από 100 υποθέσεων παραβατών αποδεικνύει τη μη αποτελεσματικότητα των μέτρων.

One thought on “Φέτα | Αυξάνονται οι «μαϊμούδες» | Εκτός προδιαγραφών και 2ο σήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *