Νέο σκάνδαλο νοθείας της Φέτας στο εξωτερικό

Νέο σκάνδαλο νοθείας της Φέτας στο εξωτερικό

Νέο σοβαρό κρούσμα νοθείας της Φέτας εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του …εξωτερικού. Μετά το σκάνδαλο με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, σειρά είχε η Σουηδία να εντοπίσει παραποιημένο προϊόν άλλης μεγάλης ελληνικής τυροκομικής επιχείρησης (το Capital.gr γνωρίζει το όνομα της αλλά αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις τις πολιτείας) που πωλείται ως φέτα στο οποίο όμως δεν εντοπίσθηκε ίχνος αιγοπρόβειου γάλακτος. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Η φέτα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κανονισμός ΕΕ No 1151/2012) ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προτατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τη Δανία.

Η φέτα παράγεται από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες

Tο προϊόν που η Ελληνική τυροκομική επιχείρηση πουλούσε στη Σουηδία ως φέτα, μέσω γνωστού τοπικού εισαγωγέα που προωθεί Μεσογειακά προϊόντα στην περιοχή, δεν είχε τίποτε από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.

Αντιθέτως όπως διαπιστώθηκε, μετά από μοριακό έλεγχο dna που έγινε σε δείγμα που έστειλε εισαγωγική Σουηδική εταιρεία με Ιταλικές ρίζες που διαθέτει σε σούπερ μάρκετ της τοπικής αγοράς 400 είδη προϊόντων, το προϊόν ήταν λευκό τυρί. 

oikonomia jpeg JPEG εικόνα 630 × 472 εικονοστοιχεία

Σιγή ασυρμάτου στην Ελλάδα

Το νέο σκάνδαλο με παραποιημένο προϊόν που πωλείται ως φέτα είναι εις γνώση των αρμόδιων οργάνων της ελληνικής πολιτείας εδώ και πάνω από 1,5 μήνα. Ωστόσο μέχρι και σήμερα τηρείται σιγή ασυρμάτου.

Το Capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τους θέσει σειρά ερωτημάτων, κάτι που δεν κατέστη εφικτό. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν είναι η μοναδική. Στα γραφεία του αρμόδιου υπουργείου υπάρχουν 103 φάκελοι εταιρειών που έχουν υποτροπιάσει, δηλαδή που έχουν κατ’ επανάληψη πουλήσει νοθευμένο προϊόν ως φέτα.

Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν και σειρά ερωτημάτων τόσο για την προηγούμενη υπόθεση με την τυροκομική εταιρεία Όμηρος, όπως για ποιον λόγο επελέγη αυτή η ποινή και σε ποια φάση βρίσκεται η επιστροφή των εμπορευμάτων, αλλά και τι γίνεται με το πρόβλημα με τα ισοζύγια γάλακτος και τι ενέργειες έχουν γίνει για τον περιορισμό της νοθείας και των ελληνοποιήσεων γάλακτος. 

Σχετικά με την τελευταία υπόθεση που εντόπισαν εργαστήρια στη μακρινή Σουηδία, η εταιρεία που εμπλέκεται τζιράρει ετησίως πάνω από 53 εκατ. ευρώ. Το 2019 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ- εμφάνισε πωλήσεις κοντά στα 54 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το 2018, και καθαρά κέρδη κοντά στο 1 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ το 2018.

Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στα Τρίκαλα, έχει ιδρυθεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ενώ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της μας ενημερώνει πως γνωρίζει την τέχνη της ελληνικής (;) Φέτας.

Δηλαδή υπονοεί ότι υπάρχουν και άλλες φέτες από άλλες χώρες για ένα προϊόν που κάποιοι από την Ελλάδα “έχυσαν αίμα” για να κατακυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). 

Και το δυστύχημα είναι ότι έτσι χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο προϊόν και από άλλες επιχειρήσεις αλλά και σε επίσημα έγγραφα.

One thought on “Νέο σκάνδαλο νοθείας της Φέτας στο εξωτερικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *