Η FED μπορεί να χρειαστεί να τινάξει στον αέρα την αμερικανική οικονομία προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό

Η FED μπορεί να χρειαστεί να τινάξει στον αέρα την αμερικανική οικονομία προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας και πάλι, για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Και είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει μια άλλη αύξηση του ποσοστού αυτού του μεγέθους τον Δεκέμβριο. Όμως, το μεγάλο ερώτημα για πολλούς επενδυτές –και Αμερικανούς καταναλωτές– είναι αν η Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση με αυτές τις τεράστιες αυξήσεις επιτοκίων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Paul R. La Monica/CNN Business

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλές ενδείξεις (και ελπίδες) ότι οποιαδήποτε ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα είναι ήπια, πρόκειται για ένα αχαρτογράφητο έδαφος όσον αφορά τη Fed. Οι πρώην πρόεδροι της κεντρικής τράπεζας Alan Greenspan, Ben Bernanke και η σημερινή υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δεν χρειάστηκε ποτέ να αυξήσουν τα επιτόκια τόσο πολλές φορές στη σειρά κατά τόσο μεγάλα ποσά.

Δεν είναι σαφές τι θα προκαλέσει όλη αυτή η σύσφιξη στην οικονομία. Η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει κάποια σημάδια πίεσης. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί λόγω της Fed. Και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία τείνουν να κινούνται παράλληλα με το σημείο αναφοράς του 10ετούς του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος ως αποτέλεσμα των παραπάνω.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ομάδα νομοθετών του Δημοκρατικού κόμματος στο Καπιτώλιο, οι οποίοι προειδοποιούν τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell και άλλα μέλη της Fed να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων επειδή φοβούνται ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα οδηγήσει σε ύφεση. Αλλά όσο η αγορά εργασίας παραμένει υγιής, η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει να εστιάζει αποκλειστικά στο στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών και να αγνοεί όλα όσα έχουν να κάνουν με τη μέγιστη απασχόληση.

«Η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει», δήλωσε ο Steve Wyett, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην BOK Financial. «Οι πληθωριστικές πιέσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγουν από το σύστημα».

Η σταθερή ανάκαμψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης μπορεί επίσης να καθησυχάζει ορισμένους (αλλά όχι όλους) όσους ανησυχούν για την ύφεση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τη Fed να συνεχίσει την επιθετική της στάση για αύξηση των επιτοκίων… ακόμη κι αν μια τέτοια πολιτική κινδυνεύει να προκαλέσει ύφεση στην πορεία.

fed 13

Πάρα πολλά γεράκια;

Το ανησυχητικό είναι ότι η Fed μπορεί να επιλέγει να εξετάζει περισσότερο τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα και να μην σκέφτεται αρκετά την επίδραση της υστέρησης των υφιστάμενων αυξήσεων των επιτοκίων της. Ο πληθωρισμός στην οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να μην έχει κορυφωθεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό.

«Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για μια επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού αρχίζει να ασκεί ισχυρή πτωτική έλξη στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε σε έκθεσή του ο Joseph Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM US. Πρόσθεσε ότι η οικονομία «προφανώς κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση βραχυπρόθεσμα».

Όμως, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει απότομα τα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της και στη συνέχεια να επιβραδύνει τον ρυθμό της.

Κάθε χρόνο, υπάρχει μια εναλλαγή των περιφερειακών προέδρων της Fed που λαμβάνουν ψήφους στις συνεδριάσεις χάραξης πόλιτικής της κεντρικής τράπεζας. Η επόμενη αλλαγή θα πραγματοποιηθεί πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Fed το 2023, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα νέα μέλη με δικαίωμα ψήφου μπορεί να μην είναι τόσο διατεθειμένα να υποστηρίξουν τόσο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων όσο ο τρέχων κατάλογος των περιφερειακών προέδρων στο Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τη χάραξη πολιτικής.

Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει μια μετατόπιση από μια πιο σκληρή στάση (κάποιος που είναι πιθανό να υποστηρίξει υψηλότερα ποσοστά) σε μια άλλη που είναι πιο εύστοχη (τείνει να είναι προσεκτικός έναντι μελλοντικών αυξήσεων).

220412103124 us recession threat

Στο μικροσκόπιο η αγορά εργασίας

Η συνεδρίαση της Fed πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν οι ΗΠΑ λάβουν την επόμενη κάρτα αναφοράς για την αγορά εργασίας. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά όχι ουσιαστική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, οι ειδικοί προβλέπουν ότι τον Οκτώβριο προστέθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας, από τις 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο (αυτός ο αριθμός του Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αναθεωρηθεί, ωστόσο).

Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο 3,5% τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ανέλθει στο 3,6% αυτόν τον μήνα. Αλλά αυτό είναι ακόμα κοντά σε χαμηλό μισού αιώνα.

Οι αριθμοί από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας μετρούν θέσεις εργασίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο. Μια άλλη αναφορά θέσεων εργασίας, από την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, και αυτή αφορά μόνο την εταιρική Αμερική.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αριθμοί της ADP θα παρουσιάσουν περαιτέρω επιβράδυνση των προσλήψεων μεταξύ των επιχειρήσεων, με 190.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με 208.000 έναν μήνα νωρίτερα. Ακόμα κι αν ο ρυθμός των προσλήψεων αρχίζει να επιβραδύνεται, είναι σαφές ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή στις ΗΠΑ. Οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο ο πληθωρισμός.

Η κυβέρνηση ανέφερε στην έκθεση της για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 5% τους τελευταίους 12 μήνες. Η Fed συνήθως προτιμά να βλέπει την αύξηση των μισθών στο 2% έως 3% ετησίως ως ένδειξη ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού της Fed, ο λεγόμενος δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2% τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Επομένως, μια πιο δραματική επιβράδυνση της αύξησης των μισθών φαίνεται απίθανη όσο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να εκτοξεύονται υψηλότερα.

«Ο ρυθμός των προσλήψεων είναι πολύ υψηλός, μη βιώσιμος και ανεβάζει τους μισθούς και τον πληθωρισμό», ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση οικονομολόγοι του The Hamilton Project, μιας ομάδας έρευνας πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *