Γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός

Γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός

Καύσιμα και τρόφιμα θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε διψήφιο ρυθμό τον Οκτώβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα,  καθώς οι τιμές πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τις ολιγοήμερες διακυμάνσεις τους, συνεχίζουν σε μέσα επίπεδο την ανοδική τους πορεία, ενώ σε βασικά τρόφιμα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε 15ήμερη βάση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Τάσου Δασόπουλου

Η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε την Παρασκευή στα 158,3 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα, από 85,3 ευρώ ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης ειδικά από τις βόρειες χώρες όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη μειωθεί εκτιμάται ότι θα πιέσουν προς τα πάνω την τιμή το δεύτερο μισό του μήνα. Ανάλογη πορεία αναμένεται ότι θα έχει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέεται άμεσα με την πορεία του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης έφτασε τα 1,45 το λίτρο αυξημένη κατά 26% από το 1,15 ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα παρότι ενσωματώνει την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και τα 6 λεπτά της έκπτωσης που κάνει η Hellenic Energy.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο λόγω της υπερβολικής ζήτησης έχει πλέον υψηλότερη τιμή από αυτήν της βενζίνης ετοιμάζεται νέα κρατική παρέμβαση. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Βουλή ο Πρωθυπουργός, θα επανέλθει επιδότηση στην αντλία και για το πετρέλαιο κίνησης. Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ θέλουν την επιδότηση να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ των δύο καυσίμων κίνησης με το πετρέλαιο να επανέλθει σε τιμή χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 25% από την βενζίνη. Δεν έχουν, όμως, αποφασιστεί ούτε το ύψος της επιδότησης, αλλά ούτε και η χρονική διάρκεια της παρέμβασης.

Τα τρόφιμα

Εκτός από τον “πονοκέφαλο” των καυσίμων, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, αφού πλέον οι τιμές αυξάνονται δύο φορές το μήνα.

Το χειρότερο είναι ότι ο κύριος όγκος των αυξήσεων αφορά τα βασικά τρόφιμα που καταναλώνονται από την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών: Το ψωμί, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τα κρέατα, τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα, τα βρώσιμα έλαια, και τα ψάρια. Μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτών των ανατιμήσεων γίνεται με το καλάθι των 50 προϊόντων που θα πρέπει να διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ με χαμηλότερες τιμές ή έστω ανεκτές αυξήσεις.

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή, αν και βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση εκτιμάται θα αμβλύνει αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα το ευρύτερο πρόβλημα των ανατιμήσεων.

Πληθωρισμός διαρκείας

Μια άλλη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός περίπου 16 μήνες αφού έχει περάσει σε θετικό έδαφος, έχει αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά “μονιμότητας”. Σε εθνικό επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα και τα εποχικά φρούτα και λαχανικά) έφτασε το Σεπτέμβριο στο 4,98%, δείχνοντας πλέον ότι η ακρίβεια έχει διαχυθεί σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του “καλαθιού” του πληθωρισμού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αντίστοιχο δείκτη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, χωρίς τα καύσιμα και τους φόρους βρέθηκε τον Σεπτέμβριο για την Ελλάδα στο 5,2%, έναντι 4% για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εκτός από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εξέλιξη αυτή και στους δύο δείκτες καθιστά σαφές το εξής: Όσο περισσότερο χρόνο μείνουν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί ο πληθωρισμός για να προσεγγίσει τα πρό της κρίσης επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *