Αυτή είναι η ειδική ομάδα της BlackRock που ανέλαβε τις χρεοκοπημένες τράπεζες των ΗΠΑ | Είναι και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης

blackrock

Γι άλλη μια φορά, η Ουάσιγκτον στρέφεται στους αγαπημένους της καθαριστές της Wall Street για να διασώσει τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες αναταραχής στον τραπεζικό τομέα – με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον – η BlackRock Inc. μόλις ξεκίνησε τη δουλειά της.

Η Financial Markets Advisory-FMA, της εταιρείας, μια ομάδα SWAT (Special Weapons and Tactics) ανέλαβε δράση για να αυξήσει και να πουλήσει επενδύσεις που σχετίζονται με δύο αποτυχημένους δανειστές, τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank.

Μια τρίτη, η First Republic Bank, πουλήθηκε στην JPMorgan Chase & Co., αλλά οι αγορές παραμένουν σε αναταραχή. Και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση.

Αυτή η ειδική ομάδα της BlackRock είναι σύμβουλος και της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal (στις 20/10/2022) .

To σχετικό άρθρο του Bloomberg υπογράφει ο Silla Brush με συνεργάτη τον Scott Carpenter.

Για την FMA, πελάτης είναι η Federal Deposit Insurance Corp. ((FDIC) και η πρόκληση είναι να βρεθούν αγοραστές για 114 δισεκατομμύρια δολάρια χρεογράφων που άφησαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ η SVB και η Signature, χωρίς να αναστατωθούν περαιτέρω οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Το FDIC ασφαλίζει τις καταθέσεις, εξετάζει και εποπτεύει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ασφάλεια, ευρωστία και προστασία των καταναλωτών, καθιστά τα μεγάλα και πολύπλοκα χρηματοπιστωτικά ζητήματα επιλύσιμα και διαχειρίζεται τα καθήκοντα παραλαβής.

Είναι μια μεγάλη δουλειά – η μεγαλύτερη στο είδος της, στην πραγματικότητα – και αυτή που θα εδραιώσει τη BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ακόμη πιο βαθιά στον ρυθμιστικό μηχανισμό της Ουάσιγκτον.

Οι μυημένοι αναγνωρίζουν ότι η πιθανή ανταμοιβή δεν είναι χρήματα: τα τέλη δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά η άποψη της BlackRock για τα προηγούμενα έργα ήταν μέτρια.

Η πραγματική ανταμοιβή, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες στιγμές, έρχεται με τη μορφή πρόσβασης, κύρους και επιρροής – μια θέση στο τραπέζι όταν παρουσιαστεί η επόμενη κρίση, ή ίσως η επόμενη ευκαιρία. Αυτή η επιρροή φωτίζει τη φήμη του Διευθύνοντος Συμβούλου της BlackRock, Larry Fink, ως μεσίτη ισχύος — και εφιστά την προσοχή στην αυξανόμενη εμβέλεια της εταιρείας στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Fink έχει περάσει χρόνια τοποθετώντας την FMA ως τον διαχειριστή κρίσεων που ευνοείται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Σε μεγάλο βαθμό στα παρασκήνια, ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του – όταν δεν συνάπτει συμβάσεις με την κυβέρνηση – συμβουλεύοντας χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τους κινδύνους για τα βιβλία τους.

Το 2008, η BlackRock καθάρισε μετά τα φιάσκο του Bear Stearns και του American International Group και αργότερα βοήθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τραπεζικά stress tests. Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάστηκε βοήθεια σε μια αποστολή διάσωσης από την πανδημία το 2020, αξιωματούχοι κάλεσαν τη BlackRock να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Πιο πρόσφατα, εκτός από τη νέα δουλειά του FDIC, η BlackRock συμβουλεύει το γιγάντιο ταμείο νέων υποδομών της Σαουδικής Αραβίας και βοηθά την Ουκρανία να δημιουργήσει ένα ταμείο ανασυγκρότησης πολέμου. Βοηθάει επίσης την Credit Suisse Group AG με την εκφόρτωση σύνθετων τίτλων μετά την κατάρρευση της τράπεζας στα χέρια της ανταγωνιστικής UBS Group AG.

Οι υψηλού προφίλ αναθέσεις υπογραμμίζουν την επιρροή της BlackRock με αξιωματούχους και δημιουργούν ένα είδος «οργανωτικής εξάρτησης» της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την εταιρεία, δήλωσε ο Saule Omarova, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Joe Biden σε κορυφαία θέση σε ρυθμιστικό επίπεδο τραπεζών πριν αποσυρθεί εν μέσω αντιδράσεων από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και ορισμένους γερουσιαστές.

«Η BlackRock φαίνεται πραγματικά να είναι το καλύτερο όταν πρόκειται για μεγάλης κλίμακας, πολιτικά σημαντικούς και συστημικά σημαντικούς τύπους πωλήσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Omarova σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Δημιουργεί αυτή την πολύ σημαντική πιθανή λεωφόρο για την BlackRock να καλλιεργήσει ένα είδος σχεσιακής ισχύος με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο Omarova είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία μιας δικής της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να χειριστεί αυτού του είδους τις εργασίες.

Πολύ πριν η SVB και η Signature εκπέμψουν SOS, η BlackRock τοποθετήθηκε ακριβώς για μια τέτοια στιγμή. Απευθυνόταν σε αξιωματούχους της FDIC για ανάληψη δράσης σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ενημέρωσε ακόμη και την SVB, έναν εξέχοντα δανειστή στον κλάδο της τεχνολογίας, πολύ πριν πτωχεύσει η τράπεζα της Καλιφόρνια.

Η προσέγγισή της Blackrock στη FDIC προφανώς ήταν αρκετά επιτακτική ώστε η ρυθμιστική αρχή να προεγκρίνει τη BlackRock για μελλοντικές εργασίες. Αυτό τοποθέτησε την FMA στην κορυφή μιας μικρής λίστας εργολάβων για εργασίες πτωχεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των Houlihan Lokey Inc., McKinsey & Co. και FTI Consulting Inc.

«Η BlackRock ήταν ο μόνος πωλητής στη λίστα βασικών συμφωνιών της χρεοκοπίας που πληρούσε τις προϋποθέσεις για την πώληση τίτλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FDIC, David Barr.

Ο ρόλος της BlackRock πιθανότατα θα είναι μέρος οποιασδήποτε αναθεώρησης του έργου του οργανισμού, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού επιθεωρητή της FDIC.

Το έργο είναι λεπτό. Το προσωπικό της FMA πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους εμπόρους και τους διαχειριστές χρημάτων της BlackRock και να κρατήσει κρυφά τα σχέδιά του για να αποφύγει να δώσει σε κανέναν αθέμιτο πλεονέκτημα. Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές συγκρούσεις, ο όμιλος κάθεται στο δικό του τμήμα του 16ου ορόφου των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και έχει ξεχωριστή πρόσβαση στο τεράστιο σύστημα κινδύνου και χαρτοφυλακίου της BlackRock, το Aladdin.

Η πρώιμη ετυμηγορία: μέχρι στιγμής, τόσο καλά. Η BlackRock φαίνεται να διαχειρίστηκε εύστοχα τον αρχικό γύρο πωλήσεων στις 18 Απριλίου, ο οποίος αφορούσε τίτλους με υποθήκη. Οι επόμενοι γύροι – οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στο χονδρικό ισοδύναμο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα και να διαρκέσουν μήνες – μπορεί να μην είναι τόσο εύκολοι, είπαν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα της 21ης ​​Απριλίου προς τους πελάτες, η προσπάθεια γίνεται καθώς η αγορά στεγαστικών δανείων κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά». Η αβέβαιη πορεία των αγορών και της οικονομίας δεν θα βοηθήσει.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, οι επενδυτές είπαν ότι η ομάδα της BlackRock θα μπορούσε να έχει μια πρόκληση να πουλήσει δημοτικά ομόλογα που είχαν απομείνει από την SVB, επειδή ήταν κυρίως μακροπρόθεσμοι τίτλοι με σχετικά χαμηλά κουπόνια.

Η FMA, η οποία απασχολεί περίπου 200 άτομα, δεν υπήρξε ποτέ ένας τεράστιος φορέας εσόδων για τη BlackRock. Η εταιρεία δημιούργησε έσοδα 27 εκατομμυρίων δολαρίων από συμβουλευτικές και άλλες συναφείς εργασίες κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ένα ελάχιστο 0,6% των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά που εισέπραξε η BlackRock.

Για κάθε δεδομένο έτος – ή τουλάχιστον ένα χωρίς μεγάλη κρίση – η FMA τείνει να αποφέρει έσοδα 75 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Η μονάδα αναλαμβάνει περίπου 30 έως 50 εργασίες ετησίως, με ένα συνδυασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων.

finkrates

Ο Fink-photo, έχει παρομοιάσει την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή με την αργή κρίση αποταμίευσης και δανείων της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Οι καταρρεύσεις τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών φέτος – συμπεριλαμβανομένης της Silvergate Capital Corp. – έχουν ήδη καθηλώσει τους επενδυτές με ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιωτικά, τα στελέχη της BlackRock λένε ότι η FMA μπορεί να έχει περισσότερη δουλειά σύντομα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής, η Ουάσιγκτον καταλήξει να κάνει αυστηρότερους τραπεζικούς κανονισμούς.

Στην ηγεσία του FMA βρίσκονται οι συνεπικεφαλής Brandon Hall, 42 ετών, και Ben Leax, 39, βετεράνοι των συζητήσεων πολιτικής σχετικά με τα τραπεζικά κεφάλαια και τις οικονομικές εκρήξεις της περασμένης δεκαετίας.

Ο Hall, με πτυχίο στα κλασικά από το Princeton University και μεταπτυχιακό από το Columbia University, εργάστηκε ως αναλυτής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και είναι στη BlackRock από το 2010. Ο Leax, με πτυχίο οικονομικών από το Penn State University, είναι ισοβίτης, με σχεδόν 18 χρόνια στην εταιρεία.

charles hatami

Charles Hatami

Τα στελέχη της FMA προέρχονται από οικονομικό, ρυθμιστικό και συμβουλευτικό υπόβαθρο και αναφέρονται στον Charles Hatami, παγκόσμιο επικεφαλής της ομάδας χρηματοοικονομικών και στρατηγικών επενδυτών.

Η ομάδα είναι συχνά σε επαφή με τον Fink και άλλα ανώτερα στελέχη.

Πριν από μερικά χρόνια, τα στελέχη της BlackRock σκέφτηκαν να επεκτείνουν την FMA σε μια μεγαλύτερη συμβουλευτική ομάδα για χρηματοοικονομικές εταιρείες. Αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας μινιατούρας McKinsey ή Oliver Wyman ή η παροχή συμβουλών σε εταιρείες απευθείας σχετικά με τη ρύθμιση, δεν είχε νόημα δεδομένου του ανταγωνιστικού τοπίου. Τα στελέχη του ομίλου απέφυγαν επίσης να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο με μια ομάδα συναλλαγών σε επενδυτική τράπεζα ή ένα γραφείο συναλλαγών, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συγκρούσεις με το να είναι ακριβώς απέναντι σε μια συναλλαγή πελάτη.

Η FMA έχει πολλή δουλειά. Ο όμιλος συμβουλεύει τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες για θέματα όπως η επικινδυνότητα των ισολογισμών και πώς οι αλλαγές των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τις καταθέσεις.

«Αυτή είναι στον πυρήνα της μια επιχείρηση κεφαλαιαγορών και παροχής συμβουλών για κινδύνους και ήταν πάντα, ακόμη και με τον τρόπο που μεγαλώσαμε έξω από την οικονομική κρίση», είπε ο Hall.

Αλλά όταν η SVB και η Signature άρχισαν να  τον Μάρτιο, ο Hall και ο Leax ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ουάσιγκτον —και πάλι— για ένα μεγάλο έργο. Σίγουρα, λίγες μόνο μέρες αργότερα, ο Χολ ανταποκρίθηκε σε μια από τις κλήσεις από το FDIC ενώ βρισκόταν σε ένα σκάφος καθώς επρόκειτο να κάνει κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Ο όμιλος αξιολογεί επενδύσεις 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την SVB και 27 δισεκατομμύρια δολάρια από την Signature – μια συλλογή που περιλαμβάνει τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά και εμπορικά στεγαστικά δάνεια, καθώς και πιο περίπλοκες υποχρεώσεις ενυπόθηκων δανείων. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς περιλαμβάνει την ανάλυση των πιο δύσκολων τμημάτων των χαρτοφυλακίων, τον καθορισμό προσδοκιών στην αγορά και τη σκέψη για το πώς να δομηθεί η διαδικασία πωλήσεων μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Ιδιαίτερα δεδομένου του μεγέθους αυτού, εάν η αγορά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια πειθαρχημένη και προσεκτική διαδικασία, θα μπορούσατε να δείτε μια μεγάλη αντίδραση της αγοράς», είπε ο Leax.

Επειδή η BlackRock δεν είναι μεσίτης, συνδέεται με παίκτες της Wall Street που είναι και στη συνέχεια συνήθως προσεγγίζουν πιθανούς αγοραστές.

Δεδομένων των ανησυχιών ότι και ορισμένες άλλες περιφερειακές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα – και την προοπτική αυστηρότερων κανονισμών από την Ουάσιγκτον – η ομάδα της BlackRock αναμένει ότι θα μπορούσε να έχει περισσότερη δουλειά στο δρόμο της.

2023 05 04 9.32.26 μ.μ. e1683226856843

Ben Leax και Brandon Hall

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *