FaceBook | O Zuckerberg έχασε $5,9 δισεκατομμύρια σε μία μέρα

FaceBook | O Zuckerberg έχασε $5,9 δισεκατομμύρια σε μία μέρα

Eξασθένησε η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το Facebook χτες Δευτέρα εν μέσω συνεχιζόμενης πολιτικής πίεσης και της σπάνιας μακροχρόνιας διακοπής των εφαρμογών της εταιρείας, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση κατά 4,8% και απομακρύνοντας δισεκατομμύρια από την περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου Mark Ζuckerberg.  

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η περιουσία του Ζuckerberg μειώθηκε κατά $5,9 δισεκατομμύρια  σε μόλις $117 δισεκατομμύρια συνολικά. (Είναι τώρα ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.) Η COO της εταιρείας Sheryl Sandberg είδε τον περιουσία της να μειώνεται στα $1,9 δισεκατομμύρια. 

AA07E0EB 9E81 45A0 8ADC E55A7DB2AE2F

Οι μετοχές του Facebook δέχθηκαν πιέσεις από δύο μέτωπα: από μια ασυνήθιστα μακροχρόνια διακοπή της ομώνυμης πλατφόρμας του, του Instagram και του WhatsApp, ένα λάθος που πιθανότατα να κοστίσει στην εταιρεία εκατομμύρια δολάρια. (Το τελευταίο τρίμηνο, έφερε περίπου $330 εκατ. την ημέρα σε πωλήσεις.) Την τελευταία φορά που το Facebook είχε βρεθεί εκτός λειτουργίας ήταν το 2019, όταν το δίκτυο έκλεισε για 14 ώρες. Μια δεκαετία νωρίτερα, το 2008, βρεθεί εκτός για μια μέρα.

Η διακοπή της Δευτέρας επηρέασε και τα εσωτερικά συστήματα στο Facebook, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των εργαζομένων στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων γνωστό ως Workplace, σύμφωνα με πληροφορίες, επηρεάστηκαν ακόμη και ορισμένες πόρτες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Το άλλο θέμα σχετικά με το Facebook έχει να κάνει με την ακρόαση του Κογκρέσου όπου η πρώην διευθύντρια προϊόντων, Frances Haugen, θα καταθέσει σχετικά με την απόφασή της να διαρρεύσει εσωτερικά δεδομένα στη Wall Street Journal. Σε μια συνέντευξη 60 λεπτών επέκρινε το Facebook ότι έβαλε τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και δεν κατάφερε να διασφαλίσει την προστασία των χρηστών από την παραπληροφόρηση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. 

Παρά τα σκάνδαλα που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας οι μετοχές του Facebook αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές καθώς παραμένωουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, κλείνοντας τη Δευτέρα στα $326, πάνω από 150% τα τελευταία πέντε χρόνια. 

85214eaadcf34ea39c5e359af5ea712f

Εξαιτίας “προβληματικής αλλαγής ρυθμίσεων” η διακοπή λειτουργίας των Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε “προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων” σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

“Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι”, σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage), χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές των ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

“Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν”, πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως “το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ”.

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

One thought on “FaceBook | O Zuckerberg έχασε $5,9 δισεκατομμύρια σε μία μέρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *