F-35 και Rafale | Φονικές Μηχανές στα χέρια των καλύτερων πιλότων

f-35

Φαίνεται πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανατρέψει υπέρ της, τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Αυτό τουλάχιστον μπορεί κανείς να υποθέσει μετά κι από το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την απόκτηση των F-35, πέρα από τα Rafale.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να παραμείνει αδρανής η χώρα μας μπροστά στις επιθετικές κινήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ήδη έχετε διαβάσει πως Λιβύη, Πακιστάν κι Αζερμπαιτζάν ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος της Κύπρου.

Την ώρα που η προμήθεια  των γαλλικών μαχητικών Rafale 4.5ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο.

 Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, των κορυφαίων – κατά γενική ομολογία – μαχητικών 5ης γενιάς παγκοσμίως.

Μετά λοιπόν από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εκδηλώνει επίσημα πλέον το ενδιαφέρον του και για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, η χώρα μας κάνει γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με επίσημο έγγραφο (LOR), το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μιας μοίρας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, την ώρα μάλιστα που προχωρά και η αναβάθμιση των 85 ελληνικών F-16 σε Viper.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά για έγγραφο που φέρει την αναγραφή του «κατεπείγοντος», με την Αθήνα να ζητά όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απάντηση στο αίτημα για απόκτηση έξι μαχητικών F-35 εντός του 2021 και κατόπιν να προχωρήσει το αίτημα για μία μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ώστε η χώρα μας να έχει περί το 2025 – 2026 συνολικά 24 υπερσύγχρονα αεροσκάφη.

Πιο αναλυτικά η Ελλάδα, σύμφωνα με την “Καθημερινή” θέλει έξι ελαφρώς μεταχειρισμένα F-35 . Μάλιστα, επισημαίνεται ότι θα μπορούσε να τα προμηθευτεί άμεσα, εντός του 2021.

Επίσης σκιαγραφείται το σύνολο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ως εξής:

  •     Η άφιξη έξι F-35 θα μπορούσε να συντονιστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης 85 F-16 της Π.Α. σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν.
  •     Ταυτόχρονα η Π.Α. και η Lockheed Martin συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper».

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα.

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος. «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον» υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.

Αναγκαία η απόκτησή του – Πανίσχυρη η HAF με F-35 και Rafale

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για… πολυτέλεια να έχει η Ελλάδα μερικά από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο.

Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και με την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της με τη χρήση των S-400, τα F-35 και τα Rafale αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή.

Η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών. Πρέπει να μπει δυναμικά στην 5η γενιά. Το επιβάλλουν οι εξελίξεις. Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Δυστυχώς η στασιμότητα δεν μας αφήνει στο ίδιο σημείο. Μας πάει πίσω αφού οι εξελίξεις μας ξεπερνούν.

Το πώς θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απόκτηση των πρώτων έξι F-35, είναι ένα θέμα που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ένα ενδεχόμενο είναι η χρησιμοποίηση κάποιων από τις προβλέψεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. Επίσης, η άφιξη των αμερικανικών μαχητικών θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν.

Ταυτόχρονα η Π.Α. και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper».

Μετά τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς λοιπόν, όσο οι ΗΠΑ βρίσκονται ουσιαστικά σε ακυβερνησία και η Ευρώπη συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης.

Κατακλείδα

Με απλά λόγια, στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, είναι η Ελλάδα να έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα εξής αεροσκάφη στο στόλο της:

  • 37 F-16 Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ»
  • 32 F-16 Block 30 που θα μετατραπούν επίσης σε «Μ»
  • 85 F-16 που σταδιακά θα γίνουν Viper
  • 24 Mirage 2000-5, τα οποία με την υποστήριξη που πλέον υπάρχει έλαβαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις – βελτιώσεις
  • 18 πανίσχυρα Rafale 4.5 γενιάς
  • 24 F-35, τα καλύτερα μαχητικά 5ης γενιάς.

Σε αυτά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα 36 F-4 Phantom τα οποία ανήκουν επίσης στις βασικές μονάδες κρούσης και χρησιμοποιούνται ως βομβαρδιστικά. Τέλος τα γερασμένα πλέον Mirage 2000 θα δοθούν πιθανότατα στη Γαλλία, με την παραλαβή των πρώτων Rafale.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *