Τζέφρι Πάιατ | Προχωρούμε για τα F-35 | Αναχαίτιση και συνοδεία αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52

payat2
Τζέφρι Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ έδωσε τη δική του απάντηση για τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μετά την άσκηση ειδικών δυνάμεων που παρακολούθησε στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, δήλωσε μεταξύ άλλων:
Όπως και η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία είναι σύμμαχος και θέλουμε να ενδυναμώσουμε την περιοχή. Η Αμερική έχει συμφέρον να δει την Τουρκία να παραμένει «δεμένη» στην Δύση, αλλά η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα.


Οι ΗΠΑ με την Ελλάδα προχωρούν στο πρόγραμμα των F-35 εμβαθύνουμε τη σχέση μας και το περιεχόμενο του στρατηγικού μας διαλόγου.

7ca3ee07 payat
File photo Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ – Πηγή: twitter

Άσκηση αναχαίτισης και συνοδείας αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 από ελληνικά μαχητικά 

Μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ Air Command (NATO AIRCOM), δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της Bomber Task Force πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 και Φ-4,κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής επιχείρησης «ONYX KICK».

Η εν λόγω δραστηριότητα εξελίχθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «μετά την είσοδό τους -το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία)-, τα δύο Β-52 συνενώθηκαν άνωθεν της Λευκάδας όπου και παρελήφθησαν από δύο ζεύγη ελληνικών Φ-16, τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας τους εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας -κατά την διάρκεια της πτήσης- επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα προστασίας Μονάδων Υψηλής Αξίας [High Value Asset (HVA)].

Ο σχηματισμός των αεροσκαφών κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο άνωθεν της Πελοποννήσου και βορείως Κρήτης και κινούμενος ανατολικά εισήλθε στο ΦΙΡ Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των ελληνικών μαχητικών.

Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία σύμμαχο, αλλά η σχέση με την Ελλάδα είναι διαφορετική – Προχωρούμε για τα F-35
Ελληνικό μαχητικό συνοδεύει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-52 κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΘΑ/STR

Μετά από μία ώρα, τα Β-52 επανήλθαν από το ίδιο σημείο στο ΦΙΡ Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος F-16 και ένα ζεύγος Φ-4 κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όριά του ΦΙΡ Αθηνών».

Αντίστοιχη δραστηριότητα είχε διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου μετά από αίτημα της USEUCOM (US European Command).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, επισημαίνει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

One thought on “Τζέφρι Πάιατ | Προχωρούμε για τα F-35 | Αναχαίτιση και συνοδεία αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *