“Άνοιγμα” καθαρό στο ΚΙΝΑΛ μέσω του Γιώργου Παπανδρέου και της “καταδίκης” της κυβέρνησης Καραμανλή για τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, , έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη tv, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!κείμενο Νίκη Ζορμπά
Καθόλου τυχαίος προφανώς ο τόπος τον οποίο επέλεξε για να μιλήσει για την διαχρονικά “ταλαίπωρη” Δημοκρατική Παράταξη που παραλάμβανε πάντα χάος από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Χάος παρέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Κώστα Καραμανλή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χάος παρέλαβε και ο ίδιος από τον Αντώνη Σαμαρά, χάος θα παραλάβει – ακόμη μεγαλύτερο- η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εμφάνισε – πιο ανοιχτά δεν γίνεται- εαυτόν και το κόμμα του ως συνεχιστή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ομολόγησε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: Ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε από τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ γιατί η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με δεξιές πολιτικές άφησε κενό στον παραδοσιακό του πολιτικό ρόλο, της Δημοκρατικής Παράταξης. ” και η φύση απεχθάνεται το κενό”.
Από κει και πέρα πάντως, δια της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας “σήκωσε” το γάντι που του πετάει επιμόνως το ΚΙΝΑΛ πως αποφεύγει να στηλιτεύσει την κυβέρνηση Καραμανλή και “φλερτάρει” με στελέχη της.
Σε ό,τι αφορά τα εθνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να απαντήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει μια εθνική γραμμή. Σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας. Καμια κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποιημένα νησιά. “Αυτά δεν μπορεί να τα συζητήσει καμία κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ούτε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη”.
Κατέθεσε πάντως – ακόμη μια φορά- τη διαφωνία του με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ουκρανικό, υποστηρίζοντας grosso modo πως σπεύδει να εμφανιστεί ” βασιλικότερος του βασιλέως” υπέρ ΝΑΤΟ και Δύσης περιμένοντας ανταμοιβή της χώρας από τις ΗΠΑ, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που δεν πρόκειται να συμβεί καθώς η Τουρκία ενισχύει σημαντικά τη δύναμή της παρότι είναι χώρα κατοχής με αναθεωρητική στρατηγική.
Στα της ακρίβειας, επανέλαβε τις αιτιάσεις εναντίον της Κυβέρνησης περί επιδότησης της αισχροκέρδειας και της μέριμνάς της μόνον για “ισχυρούς”, άφησε πάντως αιχμές και για τη ΡΑΕ, πού είναι αυτά τα στοιχεία για τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και δεν τα δίνει; Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή είχε μιλήσει για “ουρανοκατέβατα κέρδη” ύψους 1,5 δις.
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του μίλησε για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και όχι από περιπτώσεις “είδα φως και μπήκα”.
Καθώς είναι δεδομένο μάλιστα- εκτός πάρα πολύ κυριολεκτικά συγκλονιστικού απροόπτου- πώς θα εγκριθούν από το συνέδριο οι προτάσεις του για τις ανοιχτές εσωκομματικές διαδικασίες, ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ψηφοφορία για εκλογή αρχηγού και κεντρικής επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαίου. Περίπου έναν μήνα μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ( 14-17 Απριλίου).
Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, είπε για :
Ρωσική εισβολή
Σήμερα συνολικά η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα βέρτιγκο. Οι εξελίξεις οι διεθνείς είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Έχουμε έναν πόλεμο. Έχουμε μια εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Ουκρανία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε μια αναθεωρητική λογική η οποία είναι πέρα και έξω από τους διεθνείς κανόνες. Έχουμε αυτή την ώρα ένα ανθρωπιστικό δράμα με εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται. Αμάχους να είναι θύματα αυτής της επέμβασης. Κι έχουμε και μια Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ευρώπη, η οποία όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη και αμήχανη μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, αλλά φοβάμαι ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει, δουλεύοντας για το δικό της συμφέρον και για το κοινό καλό, προκειμένου να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.
Καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες Πούτιν, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη Ρωσία. Έχει ευθύνες η ΕΕ γιατί αν όχι τον ώθησε, δεν τον εμπόδισε στα σχέδιά του.
Οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ορθώς βεβαίως γιατί έπρεπε κατά την άποψή μου να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη συνέχεια του πολέμου. Οι κυρώσεις αυτές όμως σε ένα μεγάλο βαθμό πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις βάζουν, παρά αυτούς που τις δέχονται. Άρα νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Και θα έπρεπε σε αυτό το αδιέξοδο να υπάρχουν άμεσα κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο για να τερματιστεί αυτή η εισβολή, να υπάρξει μια διευθέτηση που θα δώσει ένα τέλος σε αυτό το δράμα που βλέπουμε τούτη την ώρα στην Ουκρανία.
Στα της ακρίβειας, επανέλαβε τις αιτιάσεις εναντίον της Κυβέρνηση
Οι Αμερικανοί ενδεχομένως έχουν οφέλη από αυτή την εξέλιξη, από το ότι η Ρωσία έχει στραφεί εναντίον της Ευρώπης και η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, διότι δεν χάνουν οικονομικά, αντιθέτως θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους σε σχιστολιθικό αέριο. Και δεν χάνουν και γεωπολιτικά. Το εγκεφαλικά νεκρό κατά Μακρόν ΝΑΤΟ, σήμερα ξαναέχει ρόλο και λόγο ύπαρξης. Και γενικότερα, νομίζω ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη -πέρα από την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στον οποίο οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας γιατί υφίσταται σήμερα τις βόμβες, τον πόλεμο και την καταστροφή- μεγάλος χαμένος θα είναι πέραν της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθοριστικός ρόλος του έλληνα προξένου στη Μαριούπολη που ξελάσπωσε τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ένα λόγο παραπάνω λόγω της ύπαρξης πολύ μεγάλου πληθυσμού στην Ουκρανία να παίξει ρόλο διαμεσολαβητικό.
Πιστεύω και εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η πολεμική σύρραξη και να κάνουμε ταμείο την επόμενη μέρα. Συνήθως αυτές οι συρράξεις τελειώνουν με έναν συμβιβασμό και επαναχάραξη συνόρων. Για την Ουκρανία που δεν είναι μέλος της ΕΕ θα έχουμε κυρώσεις και για την Κύπρο που είναι μέλος, δεν θα έχουμε κυρώσεις;
Ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να κρατά αυτή τη στάση θεωρώντας ότι όσο πιο αντί-Ρώσος και όσο πιο δυτικόφιλος δείξει το διάστημα αυτό της σύγκρουσης, βασιλικότερος του βασιλέως θα έλεγε κανείς, θα πάρει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα τη μη αναγνώριση, τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας από τη Δύση. Το αντίθετο συμβαίνει. Και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης
Τουρκία
Η Τουρκία είχε πάντα στρατηγική επιτήδειου ουδέτερου. Αλλά δεν ισχύει πια το αφήγημα που είχε η κυβέρνηση το περασμένο διάστημα περί απομονωμένης Τουρκίας. Ενισχύεται. Και μπορεί ενώ είναι δύναμη κατοχής και με αναθεωρητικό ρόλο να γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη και με ειρηνευτικό ρόλο. Είναι ανησυχητικό.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, που ήταν πάντοτε μια χώρα που συμβόλιζε την ειρήνη και τον διάλογο. Πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή. Μια χώρα που ήταν μεν και είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να συνομιλεί και προς την Ανατολή, διότι είναι στο επίκεντρο τριών διαφορετικών πολιτισμών η Ελλάδα και υπήρξε και ο σημαντικότερος οικουμενικά πολιτισμός, αρχαιότερος και σημαντικότερος στην περιοχή.
Είχε τη δυνατότητα, να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με την ίδια τη Ρωσία. Αν η Ελλάδα είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με όλους αυτούς τους πολιτισμούς και όλες αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της.
Νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως θα πάρει αναγνώριση της επιθετικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η Τουρκία αναβαθμίζεται.
Η Ελλάδα έχει μια εθνική γραμμή. Σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας. Καμια κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποιημένα νησιά. Αυτά δεν μπορεί να τα συζητήσει καμία κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ούτε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικά. Πρέπει να έχει συνέχεια η εξωτερική πολιτική και ενιαία εθνική γραμμή, όλες οι δυνάμεις.
Ακρίβεια
Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη και άρχισε να κορυφώνεται τα Χριστούγεννα και λίγο μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι επιλογή Μητσοτάκη. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την οδήγησε σε ράλι αισχροκέρδειας. Η επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης ήταν το δεύτερο μοιραίο λάθος και η ανοχή στο καρτέλ της αισχροκέρδειας και η ιδεοληψία να μην παρεμβαίνει το Κράτος γιατί η αγορά αυτορρυθμίζεται, ήταν οι αιτίες της ακρίβειας.
Οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμη περάσει στις τιμές των ραφιών στα σούπερ μάρκετ, στην τσέπη μας. Αυτές οι επιπτώσεις είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όποιος δεν θέτει ζήτημα εκλογών λέει ουσιαστικά “δεν πειράζει να αφήσουμε τον Μητσοτάκη να μας ρημάξει”. Πρέπει να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό για δυο χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυρότερες δεσμεύσεις στα συμφέροντα από ό,τι στον ελληνικό λαό: Τράπεζες, επιχειρήσεις τύπου delivery, αυτοί που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις και λειτουργούν με όρους ελαστικής εργασίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική από την ένταξη στην ΟΝΕ που είχε τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια. Πώς γίνεται να έχει στη διάθεσή του 30 δις και όλοι να είναι παραπονεμένοι. Πού πήγαν αυτά τα δις; Ένα μέρος των χρημάτων πήγαν σε λάθος στόχευση γιατί κάποιοι επωφελήθηκαν πράγματι και ένα άλλο μέρος πήγε σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.
Εκλογές
Θα παραλάβουμε χάος από την Κυβέρνηση. έχει ξεπεράσει ο κ. Μητσοτάκης “την εποποιία Καραμανλή”. Για αυτό ζητάω εκλογές γιατί κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο λογαριασμός. Χάος παρέλαβε και ο Γ. Παπανδρέου από τον Καραμανλή.
Οι διαφορές μας με τη Ν.Δ είναι αγεφύρωτες, κοινό σχέδιο συνεργασίας δε γίνεται και αυτό είναι υγιές. Η Προοδευτική παράταξη στον τόπο πάντα παραλαμβάνει από τη δεξιά χαώδη οικονομικά. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες. Απευθύνουμε ευρύτατο κάλεσμα σε όλες τις αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους: Να πουν πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς έχουμε πει καθαρά πως θέλουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.
Ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη δεξιά. Δεν ζητούν καν εκλογές. Δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι επ αόριστον. πρέπει να πουν αν θέλουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση και με ποιους προγραματικούς όρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής, υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε κυβέρνηση προοδευτική από την πρώτη κάλπη.
Συνέδριο
Στις 15 Μαίου οι εκλογές για εκλογή προέδρου και κεντρικής Επιτροπής
Εμείς καλούμε όλους όσοι συνομολογούν στις αρχές μας να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Αλλά άλλο αυτό άλλο ” είδα φως και μπήκα”. Δεν θέλουμε χειροκροτητές και μέλη μιας χρήσης.
Ενέργεια
Η Κομισιόν έβγαλε μια εργαλειοθήκη μεταξύ των προτάσεών της, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. και δεν έκανε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης. Είναι εγκλωβισμένος στις εμμονές του και δεν θεωρώ ότι έχει το ανάστημα να φορολογήσει τις εταιρείες που αισχροκερδούν ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να δώσει στοιχεία. Έχουν περάσει 20 ημέρες από τη μέρα που μίλησα στη Βουλή για 1,5 δις υπερκέρδη. Πού είναι τα στοιχεία; Θα απαντήσει κανείς σε αυτό;
Τα κοιτάσματα του λιγνίτη πρέπει να επανενεργοποιηθούν , τα υπάρχοντα. Χρειάζεται ενεργειακός επανασχεδιασμός μετά τις νέες εξελίξεις, με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό που καταλογίζω στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει στρατηγική.
Έχουμε αισχροκέρδεια και του Κράτους απέναντι στον καταναλωτή με τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Δεν είναι θέμα δημοσιονομικής ισορροπίας το οποίο σέβομαι, γιατί το πέρασα.
ΔΝΤ- Χρέος
Αφού η κυβέρνηση εξόφλησε τις οφειλές στο ΔΝΤ, τώρα να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική απέναντι στην Κοινωνία. Η χώρα βρίσκεται σε διακινδύνευση γιατί έχουμε ένα πολύ υψηλό χρέος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε για τη ρύθμιση του χρέους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που άφησε γεμάτα ταμεία.