Ινδία | F-15EX | «Σφήνα» σε Rafale και Su-35 για το «χρυσό» deal με την Ινδία

Ινδία - F-15EX | «Σφήνα» σε Rafale και Su-35 για το «χρυσό» deal με την Ινδία

Η Ινδία αναζητά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ένα μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της, απέναντι σε δύο εχθρικούς γείτονες, την Κίνα και το Πακιστάν, κάτι που η Boeing θέλει να «εκμεταλλευτεί» και έτσι θα προτείνει το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της F-15EX.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ωστόσο, αυτό που εμπόδιζε μέχρι πρότινος τον κολοσσό της διεθνούς αεροναυπηγικής βιομηχανίας ήταν η έγκριση της…Ουάσινγκτον. Το Πεντάγωνο τελικά επέτρεψε στη Boeing να καταθέσει προσφορά στην Ινδία, γεγονός που θα την φέρει αντιμέτωπη, μεταξύ άλλων, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale και τα ρωσικά Su-35.

Η Boeing πήρε το απαραίτητο «πράσινο φως» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσφέρει το μαχητικό της F-15EX στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF), όπως δήλωσε  πρόσφατα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

F-15EX

Ο διαγωνισμός και ο σκληρός ανταγωνισμός

Ειδικότερα, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) έχει εκφράσει την ανάγκη για την απόκτηση περίπου 110 μαχητικών αεροσκαφών μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA) που προέβλεπε μεταξύ άλλων την απόκτηση 36 νέων μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale από τη Γαλλία έπειτα από διακρατική συμφωνία, όπου η Boeing είχε μπει στο διαγωνισμό με τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E / F Super Hornet.

Ωστόσο, στο νέο διαγωνισμό MMRCA 2.0 η Beoing «μπαίνει σφήνα» στον ανταγωνισμό με το πανίσχυρο και πλήρως εκσυγχρονισμό μαχητικό αεροσκάφος της, το περίφημο F-15EX, με τη φιλοδοξία να κερδίσει τις εντυπώσεις και το «χρυσό» συμβόλαιο με την Ινδία.

Βέβαια στο διαγωνισμό συμμετέχουν και άλλες διεθνούς κύρους εταιρείες με μαχητικά όπως:

  • τα γαλλικά Rafale
  • τα πολύ αξιόπιστα Gripen E/F της Σουηδίας
  • τα Eurofighter Typhoon
  • τα ρωσικά MiG-35
  • τα επίσης ρωσικά Su-35
  • τα αμερικανικά  F/A-18E / F Super Hornet
  • τα εξίσου αμερικανικά και ειδικά διαμορφωμένα από τη Lockheed Martin F-21

Η κόντρα Ινδίας και Κίνα

Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, μήκους 3.400 χλμ. Κάποιες φορές λαμβάνουν χώρα επεισόδια με σπρωξίματα και πέτρες, ανέφερε ο Ανμπαρασάν Εθιρατζάν, ανταποκριτής του BBC.

To τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο Νάκου Λα στο Σικίμ, πάνω από 5.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, στα Ιμαλάια.

Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, αφού η Κίνα επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο σε ένα διαφιλονικούμενο οροπέδιο.

Όλα αυτά φυσικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά την Ινδία στις ΗΠΑ, καθώς η επέκταση της Κίνας προκαλεί ανησυχία όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μεταξύ άλλων.

Η επέκταση της Κίνας φέρνει όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

Αμφότερες χώρες θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση της κινεζικής επιρροής, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής, στην Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό.

Συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συνεργασία με την Ινδία το 2018. Πέρα από τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και συστημάτων επικοινωνιών.

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην κοινή εμφάνιση και ομιλία τους σε στάδιο της πόλης Αχμενταμπάντ, όπου αποθεώθηκαν από 100.000 πολίτες. A.P./AIJAZ RAHI

Τον Νοέμβριο του 2020, οι αμερικανικές και οι ινδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει άσκηση με τη συμμετοχή και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η μοναδική άλλη χώρα με την οποία έχει κάνει παρόμοιες ασκήσεις η Ινδία είναι η Ρωσία. Αυτό το στοιχείο ας το κρατήσουμε για το μέλλον καθώς και η Μόσχα έχει ανησυχίες για την επεκτατική πολιτική του Πεκίνου. Ίσως το… ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλου μου, να ισχύσει και μεταξύ Κρεμλίνου  – Λευκού Οίκου!

«Αξιωματούχοι λένε σήμερα πως οι αμερικανικές δυνάμεις διενεργούν στρατιωτικές ασκήσεις περισσότερο με την Ινδία απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον εταίρο εκτός ΝΑΤΟ», λέει στους New York Times η Αλίσα Αϊρς, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό πριν από είκοσι χρόνια», προσθέτει.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί όλο και περισσότερο για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ασία και εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού

Μια κοινή ανησυχία ΗΠΑ και Ινδίας είναι πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει λιμάνια στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό ώστε να επεκτείνει την οικονομική και πολιτική επιρροή της. Επίσης, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την ακτίνα δράσης του κινεζικού ναυτικού. Από το 2013 η Κίνα χρηματοδοτεί πολλά έργα υποδομής σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής προκειμένου να κατασκευάσει τον αποκαλούμενο νέο Δρόμο του Μεταξιού. Πολλά από αυτά τα έργα υποδομής είναι λιμάνια.

Για την Ινδία, η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο πλευρών στέλνει το σήμα πως η Ινδία είναι πλέον σημαντικός διεθνής παίκτης, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας αποτελεί πολύ χρήσιμο αντίβαρο στην επέκταση της Κίνας. Για καλή τύχη του Ναρέντρα Μόντι, του εθνικιστή Ινδού πρωθυπουργού, και οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Κίνα είναι ο βασικός τους αντίπαλος τον 21ο αιώνα.

Με πληροφορίες από: Defence Post / Φωτογραφία αρχείου

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours