ΕΥΠ | Με αίτημα από ξένες υπηρεσίες η παρακολούθηση του κινητού του Κουκάκη

ΕΥΠ | Με αίτημα από ξένες υπηρεσίες η παρακολούθηση του κινητού του Κουκάκη

Παραδοχή από ΕΥΠ για την παρακολούθηση Κουκάκη. Όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Φωτιές» φαίνεται ότι ανάβει η παραδοχή που φέρεται να έκανε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να άφησε να εννοηθεί πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως και άλλων προσώπων, μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.

ca60fdb551bf641056c352b9e153a8c1 XL

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, ο Διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει στην κάτοχή της το σύστημα Predator, αναφέροντας πως «ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης και στην επιτροπή σε σχέση με ευθύνες της κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει άμεση σύνδεση του ίδιου του πρωθυπουργού με τις παρακολουθήσεις, καθώς υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό.

«Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγοντας την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ. Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

eyp

Καστανίδης: Η απόπειρα παγίδευσης του Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση επισημάνθηκε από τον Χάρη Καστανίδη ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Η διαλεύκανση της υπόθεση δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος

Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης, σημείωσε.

Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware.

Τότε, κατά πληροφορίες, αντέδρασε έντονα ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάσης Μπούρας προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Επιπρόσθετα, ο Χάρης Καστανίδη, κατά πληροφορίες, τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Κατά τη συνεδρίαση, αναδείχθηκε και η διάσταση, που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη. Είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις. Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πως θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης, πρόσθεσε.

Screenshot 2020 04 16 spy jpg JPEG εικόνα 552 × 340 εικονοστοιχεία

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *