Evergrande – Κίνα | Ο φόβος για τα ακίνητα εξαπλώνεται πέρα από την Evergrande

Evergrande - Κίνα | Ο φόβος για τα ακίνητα εξαπλώνεται πέρα από την Evergrande
Evergrande – Κίνα | Ο φόβος για τα ακίνητα εξαπλώνεται πέρα από την Evergrande

Η αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για την αγορά ακινήτων της Κίνας κυριαρχεί στις αγορές τη Δευτέρα, προσθέτοντας πίεση στην κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από τις επιπτώσεις από την καταστολή στο real estate που ξεκινάει η κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι γίγαντες ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της Henderson Land Development Co., υπέστησαν το μεγαλύτερο sell off σε πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η Κίνα θα επεκτείνει την καταστολή ακινήτων.

Οι φόβοι από τη “βουτιά” της μετοχής της China Evergrande εντάθηκαν, παρασύροντας τα πάντα, από τις τραπεζικές μετοχές έως την ασφαλιστική εταιρεία Ping An Insurance Group Co. Σημειώνεται πως και ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ, Hang Seng, σημείωσε πτώση 3%.

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να προχωρήσει ο Σι στην αγορά για να επιτύχει “κοινή ευημερία” και να περιορίσει τις υπερχρεωμένες εταιρείες, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να προχωρήσουν σε πώληση των μετοχών. 

Οι προθεσμίες πληρωμής τόκων αυτήν την εβδομάδα για πολλά ομόλογα και τραπεζικά δάνεια της Evergrande προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο κινδύνου καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους της Κίνας.

“Η πτώση τιμών σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην Ασία σήμερα είναι φρικτή λόγω των αυξανόμενων φόβων για την Evergrande και μερικά άλλα ζητήματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μια υπερβολική αντίδραση λόγω ορισμένων κλειστών αγορών (σ.σ. είναι κλειστές σήμερα οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Ασία λόγω αργίας)”, δήλωσε στο Bloomberg ο Brian Quartarolo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pilgrim Partners Asia.

Ο Σι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης καθώς προσπαθεί να μειώσει τη μόχλευση του κλάδου των ακινήτων και να τον καταστήσει πιο προσιτό χωρίς να προκαλέσει μεγάλη βραχυπρόθεσμη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία. Οι αυξανόμενες ανησυχίες ότι δεν θα τα καταφέρει, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και εκτός Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν μια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η κατάσταση της Evergrande θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην οικονομία, ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale SA.

“Οι επιπτώσεις από την προοπτική κατάρρευσης της Evergrande πιθανότατα θα συμβάλουν στη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό”, ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale με επικεφαλής τον Phoenix Kalen, υπεύθυνο στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στο Λονδίνο.

Ο δείκτης ακινήτων του Hang Seng υποχώρησε 6,7%, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020. Η μετοχή της Henderson Land διολίσθησε 13% και η μετοχή της Sun Hung Kai Properties Ltd. υποχώρησε 10%, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2012.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεν είναι πλέον πρόθυμο να ανεχθεί αυτό που αποκαλεί ως μονοπωλιακή συμπεριφορά, μετέδωσε την Παρασκευή το Reuters ενώ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, οι αξιωματούχοι δεν έθεσαν κάποια προθεσμία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προσπαθεί εδώ και καιρό να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές των κατοικιών εν μέσω μεγάλης ζήτησης, περιορισμένης προσφοράς και χαμηλού κόστους δανεισμού. Η μέση αξία ακινήτων της πόλης ξεπέρασε τα 1,25 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με την CBRE Group Inc.

Η μετοχή της Ping An Insurance υποχώρησε 5,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από τέσσερα χρόνια λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στον κλάδο των ακινήτων. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα ασφαλιστικά της κεφάλαια έχουν “μηδενική έκθεση” στην Evergrande και σε άλλες εταιρείες ακινήτων “στις οποίες η αγορά δίνει προσοχή”. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,9% των επενδύσεων της Ping An Insurance, έναντι 3,2% κατά μέσο όρο για τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *