ΕΔ | Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις | Περιφρόνηση προς τους πολίτες

ΕΔ | Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις | Περιφρόνηση προς τους πολίτες
ΕΔ | Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις | Περιφρόνηση προς τους πολίτες

Σενάρια για τις ώρες που ειδοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να παρέμβουν, καθώς και για καθυστερήσεις, εξυφαίνονται από υψηλόβαθμους κύκλους που φέρουν ακέραια την ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Πέραν του απαράδεκτου γεγονότος να ζητείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσει το έργο του απεγκλωβισμού ανθρώπων και αυτοκινήτων, καθώς και της παροχής βοήθειας σε πολίτες, έργο που είναι ξένο ως προς την αποστολή τους, ενώ αντίθετα υπάρχουν γι’ αυτό ολόκληρα υπουργεία και μηχανισμοί (υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, κ.ο.κ.), τώρα κάποιοι «αρμόδιοι» επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι τη Δευτέρα, οπότε ξέσπασε η μεγάλη χιονόπτωση στο Λεκανοπέδιο, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έστειλε αίτημα στο υπουργείο Άμυνας για την ενεργοποίηση των ΕΔ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στη συνέχεια, όμως, αλλάζει το… αφήγημα και, πλέον, γίνεται ότι το αίτημα για κινητοποίηση των ΕΔ εστάλη λίγο πριν τις έξι το απόγευμα. Κι’ αυτό, διότι η εταιρεία, «Αττική Οδός», διαβεβαίωνε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Και εδώ, πάλι γίνεται προσπάθεια να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλους. Στην προκειμένη στην «Αττική Οδό».

Ωστόσο, οι μονάδες των ΕΔ φέρονται, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της, να ήταν έτοιμες μέρες πριν και πολύ περισσότερο τη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι στο αμέσως ερχόμενο διάστημα επίκεινται «κρίσεις» στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και, ως εκ τούτου, άπαντες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» προς διάσωση των θέσεών τους.

Ανεξαρτήτως αυτού, η ηγεσία των ΕΔ υποστηρίζει ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο, δεδομένων των προειδοποιήσεων για κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας, βρίσκονταν σε ετοιμότητα στρατιωτικές μονάδες. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που εκφράστηκε αίτημα για συνδρομή, υπήρξε κινητοποίηση και περί τις εννιάμισι – δέκα τη νύκτα οι πρώτες μονάδες έφτασαν στην Αττική οδό.

Την περασμένη Πέμπτη, επίσης, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ενώ την Παρασκευή και την Κυριακή ο ίδιος πήρε μέρος σε συσκέψεις με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και άλλα κυβερνητικά στελέχη (Άκης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κ.α.).

perifronisi tou prothupourgou pros tous polites
ΕΔ | Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις | Περιφρόνηση προς τους πολίτες

Περιφρόνηση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες

Εκτός τόπου και χρόνου, ωσάν να μην κατάλαβε τι γίνεται δύο ημέρες τώρα στους δρόμους, και με τη γνωστή του αυτοαναφορικότητα και αλαζονεία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όπου προσπάθησε να καθαρίσει από τις ευθύνες του με ένα υποκριτικό «συγγνώμη».

Αν και ξεκίνησε με την οφειλόμενη συγγνώμη στους συμπολίτες του, η υπόλοιπη τοποθέτησή του αναιρούσε το αρχικό μήνυμα καθώς δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη του επιτελικού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος, στην τοποθέτησή του ο όρος «επιτελικό κράτος» δεν υπήρχε, αφού πλέον ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Ο πρωθυπουργός έμεινε πιστός στη γραμμή άμυνας που χάραξε το Μαξίμου από τις πρώτες ώρες που διαπιστώθηκαν τα προβλήματα. Η αναφορά του στα προβλήματα και η κριτική του επιδερμική, περιορίστηκε στις ευθύνες στον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, και δευτερευόντως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θέλησε να κατευνάσει τους ταλαιπωρημένους πολίτες με αποζημίωση 2000 και 1000 ευρώ αντίστοιχα -εξαγορά συνειδήσεων ενδεικτικό της μητσοτακικής αντίληψης. Ήταν όμως πολύ πιο φειδωλός όταν αναφέρθηκε στις ευθύνες για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις άλλες οδικές αρτηρίες και στην ηλεκτροδότηση.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην καταλογίσει έστω και περιγραφικά ευθύνες στον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και στους δικούς του γαλάζιους δημάρχους για να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια στα στελέχη του κόμματός του. Παρομοίως δεν έκανε καμία αναφορά στις ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ για τις εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Αντίθετα εμφάνισε ότι στο πεδίο αυτό τα πήγε καλά: «Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε. Παρομοίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαπίστωσε προβλήματα στο Σύστημα Υγείας! Αντίθετα «κάρφωσε» τους μετεωρολόγους αφού όπως ανέφερε «το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι». Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε για μία ακόμη φορά να επιρρίψει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού εκτός από την κυβέρνησή του και το επιτελικό κράτος.

Έτσι, απέδωσε τα προβλήματα στην ένταση των καιρικών φαινομένων και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι Μεσογειακή χώρα. Βέβαια και τα προβλήματα στις πυρκαγιές πάλι στο ότι η Ελλάδα είναι Μεσογειακή χώρα τα απέδωσε. Δεν αναγνώρισε ευθύνες ούτε στο ότι μετά από 30 μήνες στην κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντονισμού των διαφορετικών υπηρεσιών, πρόβλημα το οποίο αναδείκνυε σε κάθε ευκαιρία στο παρελθόν αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες κατηγορηματικές δεσμεύσεις ότι θα τα αντιμετωπίσει.

mitsotakis
ΕΔ | Τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις | Περιφρόνηση προς τους πολίτες

Τώρα περιορίστηκε να πει ότι «σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών» και να προαναγγείλει «επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών». Βέβαια δεν εξήγησε τι τον εμπόδισε 30 μήνες τώρα να δημιουργήσει τις αντίστοιχες επιτροπές. Μίλησε γενικώς και αορίστως για «ανεπάρκειες δημοσίων υπηρεσιών» που επίσης γενικώς και αορίστως θα «διορθωθούν».

Συνολικά επέλεξε να «αθωώσει» και να απαλλάξει των ευθυνών, τους βασικούς υπουργούς που διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς τον χιονιά. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά δήλωσε ότι θα στηρίξει την επιλογή του για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και θα ενισχύσει τις δομές του.

Ο πρωθυπουργός ακολούθησε την ίδια γραμμή άμυνας να μην αναγνωρίζει ευθύνες δικές του και του κυβερνητικού μηχανισμού. Το ίδιο έπραξε και πέρυσι με τα χιόνια, όπως και με τις πυρκαγιές και φυσικά με την πανδημία όπου λίγο πολύ για τους θανάτους φταίνε οι νεκροί. Μόνο που αυτή τη φορά το κλίμα στην κοινωνία είναι διαφορετικό.

Τα αγαπημένα του ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη γνωστή τακτική συγκάλυψης και η εικόνα ενός διαλυμένου επιτελικού κράτους μαζί με την αγανάκτηση και την οργή κατέκλυσαν τις οθόνες των τηλεοράσεων. Η υποχώρηση της κυβέρνησης τείνει να πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

πληροφορίες από antinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.