Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα πρωτόγνωρο κύμα χρεοκοπιών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα πρωτόγνωρο κύμα χρεοκοπιών

Μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες αποθηκεύουν όλο και περισσότερα μετρητά προκειμένου να απορροφήσουν πιθανές ζημίες από το τμήμα των δανείων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει σε πρωτόγνωρο βαθμό την πίεση στους δανειολήπτες.

Από την Anna Cooban/CNN Business

Η Barclays με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αποθήκευσε 896 εκατομμύρια λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να καλύψει πιθανές χρεοκοπίες από τους δανειολήπτες της, ποσό υπερδιπλάσιο από την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Πέμπτη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν «περιορισμένα σημάδια άγχους» στα χαρτοφυλάκια δανείων της τράπεζας, είπε στους δημοσιογράφους η Anna Cross, οικονομική διευθύντρια του ομίλου Barclays.

Barclays climate tech

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για ζημίες δανείων στη Deutsche Bank (DB) αυξήθηκαν κατά 72% στα 401 εκατ. ευρώ (446 εκατ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας. Η τράπεζα επίσης έκανε μια πολύ προσεκτική αναφορά όσον αφορά τις απώλειες δανείων ολόκληρου του έτους στην ανακοίνωση των κερδών της, επικαλούμενη «ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Η ισπανική Santander δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι αύξησε τις προβλέψεις της για ζημίες δανείων κατά 21% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη, ενώ μειώνεται, παραμένει υψηλός, επιβαρύνοντας τα οικονομικά των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας παρεμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα, με τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ να βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

INT11282810 scaled

Ο Jonas Goltermann, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος αγορών στην Capital Economics, δήλωσε στο CNN ότι ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο ζημιών στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. «[Ο κλάδος] δυσκολεύεται πραγματικά να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του με υψηλότερα επιτόκια, και αυτό οδηγεί σε μεγάλες απομειώσεις για τους επενδυτές ακινήτων, που πιθανότατα θα πλήξουν και τους δανειστές τους τελικά», είπε.

Ο Goltermann ανέφερε ότι οι απώλειες από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια είναι λιγότερο ανησυχητικές. «Με τις αγορές εργασίας να είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, οι απώλειες από αυτούς τους τύπους δανείων είναι μάλλον λίγο λιγότερο ανησυχητικές αυτή τη στιγμή», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Πέμπτη, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς στη ζώνη του ευρώ στο 3,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2000. «Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της τράπεζας Christine Lagarde. «Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης περιορίζουν τις δαπάνες».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε το κόστος δανεισμού στο 5% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Αυτό αύξησε το κόστος των στεγαστικών δανείων: Το μέσο επιτόκιο για ένα διετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 6,83% την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο σύγκρισης προϊόντων Moneyfacts, από 3,94% ένα χρόνο πριν.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοχοι στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο που πληρώνουν σταθερό επιτόκιο αντιμετωπίζουν αύξηση εκατοντάδων λιρών στις μηνιαίες αποπληρωμές όταν αναγκάζονται να αναχρηματοδοτήσουν φέτος και το επόμενο έτος.

— Η Hanna Ziady συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *