Η ΕΕ θα ζητήσει ενισχυμένη παρακολούθηση του εμπορίου της τεχνολογίας για την οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Η ΕΕ θα ζητήσει ενισχυμένη παρακολούθηση του εμπορίου της τεχνολογίας για την οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ζητήσει από τις τρίτες χώρες που έχουν παρατηρήσει αύξηση των εισαγωγών από την ΕΕ προηγμένων τεχνολογιών και άλλων αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Ρωσία στην Ουκρανία να ενισχύσουν την παρακολούθηση του εμπορίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.


Οι εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων τεχνολογιών από την ΕΕ και τις χώρες του G7 προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που θεσπίστηκαν οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
russian sanctions kiroseis

Αλλά οι αποστολές από την ΕΕ και τo G7 σε χώρες όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και μισή ντουζίνα άλλες οικονομίες στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία έχουν εκτοξευθεί, και με τη σειρά τους οι εξαγωγές από τα έθνη αυτά προς τη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Bloomberg.

Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της επικεντρώνονται τώρα όλο και περισσότερο στο να κλείσουν τυχόν παραθυράκια και να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των διαδοχικών γύρων κυρώσεων που έχουν εισαγάγει. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αυξήσει τις πιέσεις προς την Τουρκία και τα ΗΑΕ για να περιορίσουν τις εμπορικές ροές με τη Ρωσία. Η Τουρκία σταμάτησε αυτό το μήνα τη διαμετακόμιση προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προς τη Ρωσία, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν ότι τα είδη που πωλούνται στην τουρκική αγορά θα μπορούσαν τελικά να επανεξαχθούν στη συνέχεια, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

“Εμβαθύνουμε το κοινό μας έργο για την επιθετική επιβολή των κυρώσεων και των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών μας, καθώς και για τον τερματισμό και την αποτροπή της καταστρατήγησης και της αναπλήρωσης, μεταξύ άλλων με διευρυμένες αρχές για να κλείσει η πρόσβαση της Ρωσίας σε όλες τις εισροές που μπορούν να υποστηρίξουν την πολεμική της μηχανή”, ανέφεραν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση την Παρασκευή.

1x 1

“Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουμε από κοινού νέα μέτρα για να στοχεύσουμε πρόσθετους φορείς τρίτων χωρών σε όλο τον κόσμο, ώστε να διακόψουμε την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας από κάθε γωνιά του κόσμου όπου εντοπίζεται”, ανέφεραν. 

Ο σκοπός του αιτήματος για ενισχυμένη παρακολούθηση είναι να διαπιστωθεί εάν τα υπό κυρώσεις αγαθά καταλήγουν στη Ρωσία, είπαν οι ίδιες πηγές. Το αίτημα, το οποίο θα περιλαμβάνει την εντατικοποίηση της παρακολούθησης και της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις εμπορικές ροές, θα αφορά εκατοντάδες κυρωμένα αγαθά και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Η ΕΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *