Η Ρωσία αντιμέτωπη με τον αργό στραγγαλισμό των οικονομικών κυρώσεων | Τι σημαίνει η σύσφιξη σχέσεων με το Ριάντ

putin russia

Οι αυτόκλητοι πιθανοί μεσολαβητές στην ουκρανική κρίση πολλαπλασιάζονται. Μετά την Τουρκία του Ερντογάν και την Κίνα του Σι Τζινπινγκ (το Ισραήλ και η Αγία Έδρα βγήκαν νωρίς εκτός παιδιάς) ήρθε να προστεθεί και η Σαουδική Αραβία του πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γράφει ο Κώστας Ράπτης στο capital. Την ετοιμότητα της χώρας του να μεσολαβήσει σε ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε ο ίδιος ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθες Πέμπτη στη Μόσχα. 

Είναι βέβαια να απορεί κανείς πώς μπορεί να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός το βασίλειο που πρωταγωνιστεί εδώ και εννέα χρόνια στον πόλεμο της Υεμένης, σχετικά με τον οποίο τώρα ο πρίγκηπας Φαϊσάλ εκφράζει την ελπίδα να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία και κατόπιν μια πολιτική λύση στη βάση του ενδο-υεμενικού διαλόγου.

Flag of Saudi Arabia type 1.svg

Και δεν χρειάζεται καν να απορεί κανείς για τις άμεσες προοπτικές ειρήνευσης της Ουκρανίας, όταν ο οικοδεσπότης του Σαουδάραβα υψηλού επισκέπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ουσιαστικά χαρακτηρίζει ανεπίκαιρη την έναρξη συνομιλιών, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν δείχνει να έχει τη διάθεση να διεξαγάγει “σοβαρό διάλογο”, προφανώς με τους όρους της Μόσχας. 

Κατά τα λοιπά, ο Λαβρόφ επαίνεσε τον ρόλο που έπαιξε η Σαουδική Αραβία στην τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα – εκεί όπου έσπευσε ο πρίγκηπας Φαϊσάλ, μη κρύβοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τη Ρωσία.

Αντικείμενο των συνομιλών των δύο υπουργών ήταν, όπως αναφέρθηκε, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις και η σταθερότητα των πετρελαϊκών αγορών.

Ως προς το τελευταίο η ρωσο-σαουδαραβική συνεννόηση στους κόλπους του διευρυμένου σχήματος του OPEC+ δείχνει να μη γνωρίζει προσκόμματα και οι συμφωνημένες ποσοστώσεις στην παραγωγή τηρούνται, προς μεγάλη ενόχληση της Ουάσιγκτον που το περασμένο φθινόπωρο ζητούσε, χωρίς να εισακουσθεί, από το Ριάντ να διευκολύνει την απορρόφηση των κραδασμών στις αγορές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο μοιάζει από αυτή την άποψη σαν να μην συντελέστηκε ποτέ.

Αλλά η προσέγγιση του Οίκου των Σαούντ με το Κρεμλίνο σταδιακά αποκαλύπτει περισσότερο γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Διότι αυτό που κυρίως βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην Ομάδα BRICS και τον Σύμφωνο της Σαγκάης.

Η Ομάδα BRICS πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει το πρώτο κύμα διεύρυνσής της. Και μολονότι η υποψηφιότητά της προέκυψε όψιμα, η Σαουδική Αραβία δείχνει να προσπερνά χώρες που συζητούνταν αρχικά, όπως η Αλγερία και η Αργεντινή, και να οδεύει προς ταχεία ένταξη, πιθανότατα μαζί με το Ιράν. Ο συμβολισμός μιας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Οι ευρασιατικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη συσπείρωση απλώνουν το χέρι και στους δύο μεγάλους ανταγωνιστές (και μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς) εκατέρωθεν του Περσικού Κόλπου, εκδηλώνοντας έτσι πρόθεση να αναλάβουν την σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Αλλά η κεντρική επιδίωξη του εγχειρήματος των BRICS συνίσταται στην δημιουργία μιας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας, ενός εναλλακτικού προς το SWIFT συστήματος πληρωμών και ενός μέσου διεξαγωγής συναλλαγών εκτός δολαρίου. Αλλά με τον τρόπο αυτό απειλείται μακροπρόθεσμα η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στο “πετροδολάριο” του οποίου εγγυητής είναι η Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα την ειδική σχέση ασφαλείας που της προσφέρουν οι ΗΠΑ.

Στον βαθμό που η χώρα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της, οι ευκαιρίες που προσφέρει η συνεργασία με τις χώρες BRICS είναι δελεαστικές. Αλλά η αναζήτηση μελλοντικών δυνατοτήτων εκτός του κόσμου του δολαρίου, σε συνδυασμό με εναλλακτικές εγγυήσεις ασφαλείας (βλ. Σύμφωνο της Σαγκάης) αποτελεί μείζονα ανατροπή στη διεθνή αρχιτεκτονική.

ρωσ

Η Ρωσία αντιμέτωπη με τον αργό στραγγαλισμό των οικονομικών κυρώσεων

Η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να είχε αρκετά καλές επιδόσεις το 2022, σύμφωνα με σημαντικούς μακροοικονομικούς δείκτες γράφει η Maria Shagina στο iiss. . Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, αλλά αυτό απείχε πολύ από τις προβλέψεις για συρρίκνωση 15% που έκαναν πολλοί αναλυτές τους πρώτους μήνες του πολέμου. Η ανεργία και ο πληθωρισμός παρέμειναν χαμηλά και υπό έλεγχο, το ρούβλι ανέκαμψε από την απότομη πτώση στις αρχές της κρίσης και το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέμεινε σταθερό.

Οι κυρώσεις είχαν μικρότερη επίδραση σε αυτές τις μετρήσεις από ό,τι περίμεναν ορισμένοι, για δύο βασικούς λόγους: οι οικονομικοί τεχνοκράτες της Ρωσίας διαχειρίστηκαν την κατάσταση αρκετά καλά και οι δυτικές ενεργειακές κυρώσεις δεν εφαρμόστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό των οικονομικών κυρώσεων είναι ότι είναι αργής καύσης.

Οι μακροοικονομικοί δείκτες – που όλο και περισσότερο συγκαλύπτονται ή ταξινομούνται από τις ρωσικές αρχές – δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα, που είναι ότι οι κυρώσεις περιορίζουν τις επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής του Κρεμλίνου και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αναπτύξει έναν οικονομικό οδηγό για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία το 2014. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενήργησε γρήγορα το 2022 για να τιθασεύσει τις εκροές από την οικονομία με επιθετικούς ελέγχους κεφαλαίων και νομισμάτων και αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενώ οι δυτικές πολιτικές έχουν ακινητοποιήσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, η χώρα έχει καταφέρει να ανοικοδομήσει την “οικονομία φρούριο” που δημιούργησε το 2014, με το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της να αγγίζει περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ενώ ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων τον Μάρτιο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες μέχρι τον Δεκέμβριο – συνολικά περισσότερα από 139 δισ. ευρώ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.  

bank rossii headquarters (1)

Με ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα που ισχύει τώρα, παράλληλα με ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο, η Ρωσία δεν θα λάβει απροσδόκητα ενεργειακά έσοδα το 2023 στο επίπεδο που είχε το 2022. Η Ρωσία πέτυχε να αντικαταστήσει ορισμένες χαμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές με πωλήσεις προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, αλλά σε εκπτωτικές τιμές.

Από τον Δεκέμβριο, τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό πετρέλαιο έχουν μειωθεί κατά 32%, κοστίζοντας στο Κρεμλίνο περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (171 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε έλλειμμα ενός μήνα ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1998. Το ανώτατο όριο τιμών στα διυλισμένα προϊόντα θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ρωσικό προϋπολογισμό.

Σε σύγκριση με το αργό πετρέλαιο, η Κίνα και η Ινδία έχουν λιγότερα οικονομικά κίνητρα για να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου επειδή έχουν τις δικές τους εγκαταστάσεις διύλισης. 

Η προσπάθεια της Δύσης να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισαγωγή κρίσιμης τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμπορικά μέσα που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της Μόσχας. Η στρατιωτική – βιομηχανική βάση της χώρας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά από τους ελέγχους των εξαγωγών σε τσιπ και ημιαγωγούς, και οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις εφοδιασμού που επηρεάζουν την παραγωγή τανκς και υπερηχητικών όπλων.

Η ρωσική αεροπορική βιομηχανία αναγκάστηκε να κανιβαλίσει αεροπλάνα για ανταλλακτικά, ενώ κάποια στιγμή ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας κόντεψε να σταματήσει. 

Το 2023, καθώς τα ενεργειακά έσοδα μειώνονται και η οικονομική πίτα παραμένει περίπου στο ίδιο μέγεθος ή συρρικνώνεται, το Κρεμλίνο πρέπει να πληρώσει για ταυτόχρονες αυξήσεις στις στρατιωτικές και κοινωνικές δαπάνες. Η τιμή του μείγματος πετρελαίου Urals έχει παραμείνει κάτω από τα 70 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι από τον Νοέμβριο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5–6,5% του ΑΕΠ το 2023–24. Ολόκληρη η οικονομία κινητοποιείται για την πολεμική προσπάθεια.

Οι αμυντικές εταιρείες εργάζονται τρεις βάρδιες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει τις μη πολεμικές δαπάνες για υποδομές, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους στις κρατικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να εξαντλεί τα μακροοικονομικά αποθέματά της, αξιοποιώντας το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας και τα υπόλοιπα συναλλαγματικά αποθέματα (τους όχι και τόσο ρευστούς λογαριασμούς χρυσού και γιουάν). Παρά αυτές τις πιέσεις στον προϋπολογισμό, η Ρωσία θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην άμυνα, με τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα να αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα τρίτο το 2023.

Οι κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να προσαρμοστεί διπλασιάζοντας τις εγχώριες ικανότητές της και στρέφοντας το κεφάλι προς τρίτες χώρες για βοήθεια. Πολλές ρωσικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες εφοδιασμού μέσω παράλληλων εισαγωγών στον απόηχο των παγκόσμιων εταιρειών που επέλεξαν να αποσυρθούν από τη χώρα. Ο στρατός προμηθεύεται drone και πυραύλους από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Οι ρωσικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου καταφεύγουν σε έναν σκιώδη στόλο πλοίων για να μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο τους στον Παγκόσμιο Νότο. Η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει βασικοί προμηθευτές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Αυτές οι αναπροσαρμογές ως απάντηση στις κυρώσεις είναι δαπανηρές και θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν με επιτυχία. 

Αυτό σημαίνει ότι παρά την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας το 2022, η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι ζοφερή: η χώρα γίνεται όλο και πιο εσωστρεφής, υστερεί τεχνολογικά και θα αντιμετωπίσει μια εκτεταμένη περίοδο στασιμότητας ως αποτέλεσμα της εισβολής και του πολέμου εναντίον του γείτονά της. Η προσπάθεια της Μόσχας να εργαλειοποιήσει την ενέργεια απέτυχε στην Ευρώπη και το καλύτερο στοίχημά της τώρα είναι να βρει νέους αγοραστές αλλού για τα εμπορεύματά της.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα ως αγοραστή των ορυκτών καυσίμων της. Το καθεστώς μπορεί να επιχειρήσει μια δύσκολη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο για να ξεφύγει από ορισμένα από αυτά τα προβλήματα και να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει. Οι περιπτώσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας δείχνουν ότι είναι δυνατό να επιβιώσουν κάτω από ισχυρές κυρώσεις με τη βοήθεια τρίτων χωρών, αν και με συντριπτικό κόστος για την κοινωνία.