Εστίαση | Τέλος στην καφετέρια και το εστιατόριο που καθόσουν

Εστίαση | Τέλος στην καφετέρια και το εστιατόριο που καθόσουν
Απαγόρευση κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, Πάτρα, 25 Οκτωβρίου 2020.

Το δεύτερο κύμα covid-19 πλήττει τον πλανήτη. Στην Ελλάδα, χώρα που στηρίζεται ιδιαίτερα στην κατανάλωση και τον τριτογενή τομέα, η εστίαση παίζει σημαντικότατο, οικονομικό ρόλο.

Αξίζει να τονιστεί πως είναι κλάδος που δίνει δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η πτώση του τζίρου στο χώρο της εστίασης υπολογίζεται πάνω από 50%, ενώ 60.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

Σκεφτείτε πως μιλάμε για δίμηνο χωρίς lockdown και με καλές καιρικές συνθήκες.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης. Σε ορισμένα καφέ η πτώση έχει φτάσει στο 30%-40% ανάλογα την περιοχή, ενώ το 1/5 (περίπου) του συνόλου των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις από το σπίτι του, καθώς βρίσκεται σε αναστολή.

Το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου των μαγαζιών προέρχεται από την κίνηση τις ημέρες των εορτών. Οι ειδικοί, όμως, μας έχουν προετοιμάσει πως τα φετινά Χριστούγεννα, όπως το περσινό Πάσχα, θα είναι μοναχικά.

Ουδείς γνωρίζει πως θα αντέξουν οι επιχειρήσεις αυτές μετά τα Χριστούγεννα. Λογικά όλοι οι επιχειρηματίες θα κάνουν υπομονή για 2 μήνες ακόμα. Από Ιανουάριο όμως τι θα πράξουν;

Η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν είναι επίκαιρη. Δεν είναι η ώρα γι αυτό.

Το καράβι βυθίζεται και πρέπει να σωθούν οι επιβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *