Με στόχο την ανακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της Covid-19, που δημιουργούνται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και στα γήπεδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επόμενο πλέγμα των παρεμβάσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και θα έχει αρχική διάρκεια δύο εβδομάδων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Έχουν προηγηθεί τα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη “Όμικρον” του πανδημικού ιού που…τρέχουν ήδη τέσσερα εικοσιτετράωρα, με τη γενικότερη κυβερνητική στρατηγική να εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στη θωράκιση του συστήματος της υγείας.
Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου και την επιτροπή των ειδικών είναι η εφαρμογή του όλου πλαισίου να μετριάσει τις επιπτώσεις του νέου στελέχους στην κοινότητα, γεγονός που θα δίνει ημέρα με την ημέρα τις…απαραίτητες ανάσες στα νοσοκομεία.
Μέχρι τις χθεσινές απογευματινές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μεσολάβησαν δύο κομβικές συσκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπ;o τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη διάρκειά της εξετάστηκαν άπασες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού.
Η δεύτερη ήταν αυτή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Με τη λήξη της, οι εισηγήσεις έφτασαν στο κυβερνητικό επιτελείο, κάνοντας το χρόνο να κυλάει αντίστροφα μέχρι την…αποκάλυψη της επόμενης φάσης των σχεδιασμών.
Ουσιαστικά, το πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ήταν αυτό για το οποίο είχαν προϊδεάσει οι κύριοι Πλεύρης και Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων της προηγούμενης Πέμπτης.
Η κυβέρνηση, με το επόμενο πλέγμα των περιορισμών εστιάζει σε τομείς που μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας τόσο σε σούπερ μάρκετ, όσο και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό σε εστίαση-διασκέδαση.
– Διασκέδαση και εστίαση μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Δε θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα βρίσκονται έως έξι άτομα. Σε οποιαδήποτε παρατήρηση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, ότι αυτά δεν τηρούνται, θα υπάρξει διακοπή και της μουσικής.
– Ποσοστό πληρότητας 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα φτάνει έως το 50% και θα εφαρμοστεί παράλληλα με κυλιόμενο ωράριο.
“Τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Το παρασκήνιο των αποφάσεων
Μέχρι τις τελικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, ένα από τα ερωτήματα που αναζητούσαν απάντηση σχετιζόταν με το χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυβέρνηση και ειδικούς υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να…τρέξουν άμεσα, ωστόσο η επιλογή…μαρκάρισε την τρίτη ημέρα του νέου έτους. Δύο ήταν τα στοιχεία που…βάρυναν περισσότερο.
Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι παρά τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα της υγείας είναι (στη δεδομένη χρονική συγκυρία) ελεγχόμενη.
Το δεύτερο σχετίζεται με το ενδεχόμενο οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση κατά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς να οδηγούσαν πολίτες σε αναζήτηση διαφορετικών χώρων συγκέντρωσης. Όπως είναι τα σπίτια ή ακόμα και οι πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων.
“Η άνοδος στα κρούσματα μάς προβλημάτισε ιδιαιτέρως αναφορικώς με τα μέτρα που θα ληφθούν και το χρόνο, τον οποίο θα ισχύουν και συζητήθηκε στην επιτροπή, αλλά σε συνδυασμό αφενός με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση και αφετέρου με το γεγονός ότι ενδεχομένως τυχόν λήψη μέτρων δύο-τρεις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφορές της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, μας οδήγησε στην απόφαση τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε να ισχύουν από 3 Ιανουαρίου”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Στο μέτωπο της εκπαίδευσης και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2022 είναι κατά πόσο θα απαιτηθούν παρεμβάσεις ή αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Εστίαση: Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με άτυπο lockdown λέει η αγορά
Για άτυπο lockdown στην εστίαση κάνει λόγο στο Capital.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μετά την ανακοίνωση των νέων υγειονομικών μέτρων που τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου.
“Έχουμε ένα άτυπο lockdown στην εστίαση. Όταν κλείνει ένα κατάστημα στις 12.00 είναι ουσιαστικά σαν να διακόπτει πλήρως η κυβέρνηση την λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης, μπαρ κλπ. Στην πραγματικότητα, με τα μέτρα που έρχονται από 3 Ιανουαρίου θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Έτσι, εάν με βάση την έρευνα που πρόσφατα παρουσίασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, o τζίρος των μικρών και μεσαίων καταστημάτων εστίασης μειώθηκε σημαντικά εντός του 2021 και το 2021 η εκτίμηση της ίδιας έρευνας κάνει λόγο για επιπλέον μείωση τζίρου, και με αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν θα συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω ο τζίρος.
Επίσης το 42% των επιχειρηματιών του κλάδου σε παλαιότερη έρευνα του Επιμελητηρίου απαντούσε ότι ακόμα και αν υπήρχαν δόσεις στα χρέη, δεν θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα είχαμε και άλλα λουκέτα”.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ICAP που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνει ότι ενώ το 2019 οι συνολικές πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική ήταν 1,25 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 719,89 εκατ. ευρώ και με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα κατέλθουν για το 2021 στα 641,72 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο νομό Αττικής (εξαιρούνται ο Πειραιάς, η Δ. Αττική και το Λαύριο).
Ν. Νικολόπουλος (Albion, Δεξαμενή): Θα έπρεπε να μας είχαν κλείσει νωρίτερα
Μία διπλή διάσταση επί του θέματος δίνει από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Νικολόπουλος επιχειρηματίας στον τομέα της διασκέδασης και της εστίασης (Albion, Δεξαμενή).
Όπως τονίζει, το κυριότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο τζίρος που χάνεται από τα μαγαζιά, αλλά να περιοριστούν τα κρούσματα. “Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να μην μεταδίδει ο ένας πολίτης στον άλλο τον ιό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι θα έπρεπε το άτυπο lockdown που έρχεται μέσα από τα νέα κυβερνητικά μέτρα, να έχει συμβεί νωρίτερα.
“Πολλοί συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ προμηθευτήκαμε εξοπλισμό για την περίοδο που διανύουμε, αγοράσαμε προϊόντα για να γεμίσουμε τα μαγαζιά μας. Θα έπρεπε να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, για να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση η ελληνική κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως τα μαγαζιά μας λειτουργούν πλέον με ελάχιστο κόσμο. Το κοινό φοβάται και έχει σταματήσει να βγαίνει. Για πρώτη φορά φέτος λειτουργήσαμε παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και κλείσαμε στις 02:30″.
“Αυτό όμως που κατάλαβα μέσα από τα νέα μέτρα, είναι ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην εστίαση. Περίμενα να ακούσω κάποια μέτρα. Αυτό που είδα τελικά είναι ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αφορούν μόνο στον κλάδο της εστίασης.
Περιορίζουν τη δική μας λειτουργία και δεν θέτουν περιορισμούς σε άλλα σημεία συνωστισμού όπως τα μέσα μεταφοράς, όπου κανείς δεν μεριμνά για την ουσιαστική διασπορά του ιού, καθώς ο κόσμος συνωστίζεται ανεξέλεγκτα σε λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ”, συμπληρώνει ο Ν. Νικολόπουλος.
“Εφόσον μας αντιμετωπίζουν λοιπόν ως τον σημαντικότερο κρίκο της επιχειρηματικής αλυσίδας, στρέφοντας όλα τα μέτρα μόνο σε εμάς, θα πρέπει να μεριμνήσουν μετά το πέρας όλης αυτής της κατάστασης, ούτως ώστε να λάβουμε και τις ανάλογες ενισχύσεις για να μπορούμε να συνεχίσουμε”, καταλήγει.
Τι προβλέπουν τα μέτρα για την εστίαση
Τα μέτρα για την εστίαση προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 από το προσωπικό σε εστίαση – διασκέδαση. Ταυτόχρονα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Στα μέτρα προβλέπεται επίσης ότι δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα. Σε οποιαδήποτε παρατήρηση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, ότι αυτά δεν τηρούνται, θα υπάρξει και διακοπή της μουσικής.
πηγή τα άρθρα των Γιωργου Λαμπίρη και Δημήτρη Γκάτσιου