Έρχονται Capital Controls-Στον ‘αναπνευστήρα’ η Toυρκία – Δάνειο 100 εκ. $ από την Παγκόσμια Τράπεζα πήρε ο Ερντογάν

Capital Controls
Έρχονται Capital Controls και διεθνής διάσωση για την Τουρκία;

Έσπασε το όριο των επτά λιρών για ένα δολάριο το πρωί η ισοτιμία, την εβδομάδα που ο Tούρκος Πρόεδρος αντικρίζει άδεια ταμεία από απαραίτητο συνάλλαγμα για τη στήριξη της

Έσπασε το φράγμα των 7 λιρών

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έσπασε νωρίτερα και το φράγμα του 7, δηλαδή επτά τουρκικές λίρες για ένα δολάριο, καθώς το διεθνές (αλλά και εγχώριο) κύμα εξόδου από το τουρκικό νόμισμα είναι πολύ ισχυρό για να ανακοπεί από τις ενέργειες του τουρκικού κράτους – το οποίο κατ’εντολήν Ερντογάν προσπαθεί με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος να ανακόψει την κατρακύλα που πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό της συναλλαγματικής κρίσης του 2018.

Ο ρυθμός με τον οποίο η τουρκική κεντρική τράπεζα “καίει” τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα έχει επιταχυνθεί απέναντι στην σταθερά ισχυρή τάση υποχώρησης του τουρκικού νομίσματος. (Οι αρχές παρεμβαίνουν πουλώντας τα δολάρια των διαθεσίμων τους για να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας).

Το επτά της ισοτιμίας USD/TRY το υπερασπίζεται για μέρες το τουρκικό κράτος, αλλά καθώς μάχεται με πολύ ισχυρότερες δυνάμεις, δεν κατάφερε να το κρατήσει.

Τέλος χρόνου, τέλος δολαρίων, τέλος πυρομαχικών

Οι αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα.

Τα συνολικά αποθέματα – προϊόν δημιουργικής λογιστικής και αποτέλεσμα αναγκαστικού δανεισμού δολαρίων από τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά και τους Τούρκους πολίτες – θα ακολουθήσουν σύντομα:

«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, εκτιμούμε ότι τα συνολικά αποθεματικά θα εξαντληθούν το αργότερο έως την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το νωρίτερο έως την 3η εβδομάδα του Ιουλίου,» αναφέρει η ανάλυση.

Ωστόσο τα συνολικά αποθέματα δεν ανήκουν στο τουρκικό κράτος, αλλά αποτελούν δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από ότι φαίνεται θα αποπληρωθούν με υποτιμημένες λίρες.

Στο – όχι πολύ – βάθος, Capital Controls και διεθνής διάσωση

«Πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα ποσοστά και πιθανότατα θα εισαγάγει αυστηρά capital controls. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αναγκαστεί να ζητήσει πολυμερή υποστήριξη εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο,» αναφέρει η έκθεση της TD Securities.

Η τελευταία αναφορά παραπέμπει σε διεθνή βοήθεια για την τουρκική οικονομία με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή κάποια ενίσχυση με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Όμως η πρώτη επιλογή (capital controls) απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολάρια στον Ερντογάν που ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και τη χώρα και το πιθανότερο είναι να τα κάψει και αυτά στην στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματος του.

Οι καναδοί αναλυτές κρούουν συναγερμό και για ενδεχομένως πιο ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης:

«Ενώ προβλέπουμε επί του παρόντος το USD / TRY να φτάσει στα 8,00 μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εάν η παγκόσμια τάση για ένα ισχυρότερο USD δεν αλλάξει, αυτές οι δυναμικές αποθεματικών δείχνουν τους κινδύνους και για τα τουρκικά επιτόκια και το USD / TRY να αυξάνονται και νωρίτερα.» Αυτά έγραψε ο Ηλίας Σιακαντάρης στο newmoney.

ο Ερντογάν δεν κάνει καμία αναφορά σε Capital Controls

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το άρθρο της Yeni Akit, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έλαβε 100 εκατ δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενέκρινε δάνειο 100 εκ. $ προς την Τουρκία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως για να στηρίξει τα μέτρα που παίρνει η Τουρκία ενάντια στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ενέκρινε δάνειο 100 εκ. $

Στην ανακοίνωση που έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρεται πως ” σήμερα 24 Απριλίου η παγκόσμια τράπεζα ενέκρινε ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκική Δημοκρατία γεια σχέδιο υγείας αναφορικά με τον κορονοϊό. Το σχέδιο αποτελεί ένα τμήμα του παγκόσμιου Ταμείο Επιτάχυνσης 14 δις δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου 2020.”

Το δάνειο μετά από μία περίοδο χωρίς πληρωμές 5 ετών έχει συνολική διάρκεια 10,5 έτη.
Ο υπεύθυνος για την Τουρκία της παγκόσμιας Τράπεζας Αγκούστο Τάνο Κουάμε, δήλωσε πως “Η χρηματοδότηση αυτή ενδυναμώνοντας την Τουρκία στην διαχείριση της αρρώστιας και στην μείωση των συνεπειών της αρρώστιας, θα την ενδυναμώσει στην αποφυγή του δυνητικού υψηλού ανθρώπινου κόστους λόγω της πανδημίας.”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *