Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Αφόρητη η ζέστη, οι άδειες έχουν ξεκινήσει για πολλούς εργαζόμενους αλλά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «τρέχουν» εν μέσω θέρους να κλείσουν εκκρεμότητες και να ξεδιπλώσουν την ατζέντα της επόμενης μέρας. Στόχος είναι μέσα στο μήνα να ψηφιστούν από την Βουλή τα πρώτα δύο νομοσχέδια, εκ των οποίων το πρώτο θα αφορά στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους και το δεύτερο θα περιλαμβάνει πληθώρα οικονομικών ρυθμίσεων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο κυβερνών κόμμα σε αυτή την φάση θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν νέες….αρρυθμίες, μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Την ίδια στιγμή σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Αυτή την εβδομάδα θα φανεί πως θα πορευτούν τα κόμματα όσον αφορά στο νομοσχέδιο που προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους -εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – χωρίς άλλους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο θα είναι μέχρι αύριο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ για να περάσει από τη Βουλή απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Όπως ήδη αναφέρθηκε θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του μήνα η ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, ενώ άλλα δύο νομοσχέδια θα πάρουν σειρά. Ειδικότερα το τρίτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή – πιθανότατα αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού – θα αφορά σε επιμέρους ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος.

Το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. για τους συνταξιούχους που εργάζονται).

mitsotakis
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει στις Περιφέρειες ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία. Στις δέκα περιφέρειες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί από την Νέα Δημοκρατία και στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή : στην Αττική ο Γιώργος Πατούλης, στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης, στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη Θεσσαλία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, στα Ιόνια νησιά η Ρόδη Κράτσα, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος, στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός.

Στην Πελοπόννησο (μια περιφέρεια που είχε βαφτεί «γαλάζια» στις προηγούμενες εκλογές) νέα υποψηφιότητα με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είναι o Δημήτρης Πτωχός. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Βόρειο Αιγαίο που στις προηγούμενες εκλογές είχε βγει ως ανεξάρτητος o Κώστας Μουντζούρης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε, θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το νυν περιφερειάρχη, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πιάσει ποσοστό 60%, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Τα «ναι» και τα «όχι» για τις ευρωεκλογές

Δεν θα υπάρξει αύξηση από το 3% στο 5% του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, με την κυβέρνηση να κλείνει την σεναριολογία. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει. Ξέρετε, δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση». Μάλιστα προσέθεσε πως «πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό. Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου».

Πάντως όπως είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος είναι να εφαρμοστεί η λίστα στις επόμενες ευρωεκλογές. «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η του εισήγησή μου μετά τις εκλογές» είχε χαρακτηριστικά σημειώσει τον Απρίλιο σε συνέντευξη του.

Υπενθυμίζεται πως η λίστα ίσχυε από το 1981 έως το 2009 αλλά οι ευρωεκλογές το 2014 και το 2019 έγιναν με σταυρό. Ωστόσο φάνηκε πως σε πολλές περιπτώσεις πήραν προβάδισμα πρόσωπα αναγνωρίσιμα (π.χ. από τον καλλιτεχνικό χώρο) με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές «πτήσεις» υποψήφιοι που είχαν περισσότερα προσόντα για την ευρωβουλή. Και τώρα μπαίνει στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας και ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι ψηλά στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Να σημειωθεί τέλος πως σε περίπτωση που περάσει από την Βουλή η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους θα εφαρμοστεί και στις επόμενες ευρωεκλογές.

mitsoerdoganoparea
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για υποχωρήσεις στην Τουρκία

Παγωμάρα επικράτησε στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αναφορά του πρωθυπουργού σε υποχωρήσεις, στον βωμό της συμφωνίας με την Τουρκία.

“Γαλάζιοι” βουλευτές είδαν με ανησυχία τον ελληνοτουρκικό διάλογο να εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες και τους ίδιους να μένουν στο σκοτάδι.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές, που δεν έχουν ακόμα ταυτιστεί με το ιδεολόγημα Μακρόν, το οποίο επιφυλάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Δημοκρατία, εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στην μπλόφα του πρωθυπουργού, ώστε να εξευμενίσει την Άγκυρα και να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, που θέλουν να υπάρξει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει μια συμφωνία με υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας. Ξέρει πως κάτι τέτοιο μπορεί και να μην περάσει» είπε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Το ενδεχόμενο όμως συμβιβασμού με την Άγκυρα θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία ήδη καιροφυλακτούν τρεις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

«Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινηθεί με συνταγή… Σκοπίων και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, τότε θα δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα με τη δεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων» είπε έτερος «γαλάζιος» βουλευτής.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η στάση του Κώστα Καραμανλή και φυσικά του Αντώνη Σαμαρά.

mitsotakis erdogan
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη | Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά | Οι κινήσεις στα εσωτερικά ζητήματα

Βαρύ κλίμα

Και ενώ το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας είναι βαρύ, καθώς βλέπουν το κόμμα να προσχωρεί στις θεωρίες του ΕΛΙΑΜΕΠ και στη λογική Σημίτη, δύο «γαλάζιοι» βουλευτές βγήκαν δημόσια για να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό και να σπάσουν τον πάγο.

Ο ένας, μάλιστα, εξ αυτών ήταν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ερμήνευσε την εθνική γραμμή κατά τρόπο που δικαιολογεί τον πρωθυπουργό. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, υιοθετώντας την ατζέντα Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τάσος Χατζηβασιλείου, υποστήριξε πως η συνάντηση αυτή είχε όραμα αλλά και ρεαλισμό μαζί, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να επικοινωνούν. Στο ερώτημα όμως με ποιους όρους θα επικοινωνούν, ο κ. Χατζηβασιλείου δεν βρήκε να πει λέξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *