Επιδότηση | Πώς η επιδότηση αλλάζει τις ισορροπίες στα τιμολόγια ρεύματος

Επιδότηση | Πώς η επιδότηση αλλάζει τις ισορροπίες στα τιμολόγια ρεύματος
Επιδότηση | Πώς η επιδότηση αλλάζει τις ισορροπίες στα τιμολόγια ρεύματος

Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε κινητοποίηση της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων στην ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να παρουσιάσουν σταθερά τιμολόγια, ώστε να προσελκύσουν ή να κρατήσουν το πελατολόγιό τους, η μεγάλη επιδότηση της κυβέρνησης καθιστά τα μεταβλητά τιμολόγια περισσότερο ελκυστικά.

Από Φώτης Κόλλιας

Ειδικά αν η επιδότηση συνεχιστεί και για κάποιους μήνες του 2022, ενδεχόμενο που αφήνει ανοικτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τα νοικοκυριά που έχουν σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνουν επιδότηση μόνο δύο ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ τα μεταβλητά επιδοτούνται με 13 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή λαμβάνουν εξαπλάσια επιδότηση.

Ήδη ο αλγόριθμος του allazorevma.gr, του δικτυακού τόπου σύγκρισης τιμών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενσωμάτωσε τις επιδοτήσεις και δείχνει πως τα μεταβλητά τιμολόγια γίνονται πιο ελκυστικά. Ο κ. Αθανάσιος Γκίκας, επικεφαλής της Clarus ESCο που διαχειρίζεται το allazorevma.gr, υποστηρίζει πως αν θεωρήσουμε ως δεδομένη την παράταση της επιδότησης για κάποιους μήνες του 2022 και τη μείωση της χονδρικής τιμής (και συνεπώς της ρήτρας αναπροσαρμογής που ενσωματώνουν τα μεταβλητά τιμολόγια) όπως προβλέπεται με βάση τις τρέχουσες τιμές στις προθεσμιακές αγορές, τότε τα μεταβλητά τιμολόγια είναι πιο ελκυστικά.

Στο allazorevma.gr θεωρούν πως «είναι πλέον καλύτερα για τους οικιακούς καταναλωτές να επιλέξουν μεταβλητά τιμολόγια (με ρήτρα αλλά χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης) δεδομένου ότι αν μείνουν στα σταθερά, εκτός των άλλων, διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν «κλειδωμένοι σε μη ανταγωνιστική τιμή για τα επόμενα 2 χρόνια!».

Το ενδιαφέρον είναι πως όλοι οι πάροχοι έδωσαν μεγάλη μάχη τις τελευταίες εβδομάδες για να παρουσιάσουν σταθερά τιμολόγια ώστε να πείσουν την πελατεία τους πως θα μείνει ανεπηρέαστη από τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

electricity costs gbb7793943 1920
Ενεργειακό κόστος © Pixabay

Αυτή τη μάχη έδωσε και η ΔΕΗ με νέα, εξαιρετικά ελκυστικά, σταθερά τιμολόγια διετούς διάρκειας που προκάλεσαν αντίδραση των ανταγωνιστών καθώς η επιχείρηση εμφανίζεται να κερδίζει πελατεία. Το πρόγραμμα «ΔΕΗ My Home Online» έρχεται με κόστος 9 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα, το χαμηλότερο της αγοράς, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η ΗΡΩΝ με τιμολόγιο κόστους 0,11 ευρωλεπτών ανά KWh.

Ο κ. Γκίκας έχει μάλιστα ζητήσει την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού θεωρεί πως διευρύνουν αντί να συμπιέζουν το μέριδιό της παρά τις σχετικές δεσμεύσεις. Υποστηρίζει πως μέχρι προχθές, δύο στους τρεις πελάτες που έκαναν τη σύγκριση στο allazorevma, έβλεπαν ως πρώτη επιλογή την κρατική επιχείρηση. Μαζικά φαίνεται πως μετακομίζουν στο πρώην μονοπώλιο και επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Κάποιοι άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι ανακοίνωσαν σταθερά τιμολόγια «για την τιμή των όπλων», αφού είναι τόσο υψηλή η τιμή της κιλοβατώρας που δύσκολα θα τα επιλέξει ένα νοικοκυριό ή επαγγελματίας. Τα ανακοίνωσαν περισσότερο σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξόδου πελατών προς τη ΔΕΗ.

piges energeias

Οι μεγάλοι εναλλακτικοί πάροχοι (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), καθώς και θυγατρικές ισχυρών ομίλων (όπως η NRG του ομίλου Motor Oil) έχουν ως καθετοποιημένοι παίκτες (αφού διαθέτουν και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) περισσότερα περιθώρια κινήσεων από τους μικρούς. Μεταξύ των τελευταίων, ιδιαίτερα κινητικοί, με νέα ελκυστικά ή περισσότερο διαφανή πακέτα ήταν τις τελευταίες εβδομάδες οι ΕΛΙΝ, Volterra και Watt & Volt. Νέα τιμολόγια ανακοίνωσε χθες και η Volton των επιχειρηματιών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Ο κ. Γκίκας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ένα ελκυστικό τιμολόγιο για όλες τις καταναλώσεις και πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν τα εργαλεία σύγκρισης τιμών ώστε να βγάλουν συμπεράσματα που ταιριάζουν στο δικό τους καταναλωτικό προφίλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.