O Πρωθυπουργός επιχειρεί “πόλωση” για επαναπροσέγγιση της αυτοδυναμίας | Ανάλυση των δημοσκοπήσεων

O Πρωθυπουργός επιχειρεί “πόλωση” για επαναπροσέγγιση της αυτοδυναμίας | Ανάλυση των δημοσκοπήσεων

Tο πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να θέσει ξανά τη ΝΔ στις ράγες της αυτοδυναμίας.  Ωστόσο ο δρόμος της αυτοδυναμίας περνάει μέσα απο την πόλωση του πολιτικού σκηνικού. 

Πεποίθηση των κυβερνητικών στελεχών είναι πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με «ασφαλή» διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε παράμετρο των δημοσκοπήσεων και από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει συμπεραίνουν πως η ΝΔ έχει περιθώρια να ανακάμψει πλήρως δημοσκοπικά, λίγο μετά το Πάσχα. Ουσιαστικά, ευελπιστούν κι επιδιώκουν η γαλάζια παράταξη να ξεκινήσει την προεκλογική κούρσα έχοντας ανοίξει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τουλάχιστον 7 μονάδες.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη έθιξε το θέμα λέγοντας πως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι διαφορετική σε λίγες ημέρες και υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των ισχυρών κυβερνήσεων λέγοντας πως ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρές κυβερνήσεις που θα λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.

H αυτοδυναμία που φεύγει

Η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ μοιραία  επαναφέρει στο πολιτικό σκηνικό το σενάριο των κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί, τα ποσοστά των κομμάτων και το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών αποτελούν θέματα προβληματισμού στα γαλάζια πηγαδάκια.

  • Ακόμα και ορισμένα στελέχη της παράταξης που «στοιχημάτιζαν» πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως ρεαλιστικός στις δεύτερες κάλπες, ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους και στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους συνομολογούν  πως το τραγικό δυστύχημα στέρησε από την παράταξη την προοπτική της αυτοδυναμίας.

Ορισμένα πιο «συντηρητικά» γαλάζια στελέχη μνημονεύουν τον Χαρίλαο Φλωράκη και την περίφημη φράση πως οι «κάλπες είναι γκαστρωμένες» υπο την έννοια πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ακριβή ποσοστά που θα λάβει στην κάλπη το κάθε κόμμα.

και οι συμμαχίες που έρχονται

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν μπαίνουν προς στιγμήν σε εκτενείς συζητήσεις και αναλύσεις όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες και τονίζουν με νόημα πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

  • Ωστόσο ο πρωθυπουργός μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» έθιξε το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Από την μια μεριά κάλεσε όσους πιστεύουν στην δημιουργία προοδευτικής διακυβέρνησης να συμφωνήσουν πριν τις κάλπες κι όχι μετά ασκώντας έτσι πίεση στο ΠΑΣΟΚ να λάβει θέση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την κυβερνώσα παράταξη είναι η επανασυσπείρωση των “χαμένων” ψηφοφόρων. Και για αυτό “παίζει” με το χαρτί της πόλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η “σύγκρουση” με τον Νίκο Ανδρουλάκη που εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως αρνήθηκε δυο φορές να τον συναντήσει, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στα περί  άρνησης του ΝΔ Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό λέγοντας πως το μόνο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να έχει μια συνάντηση μεταξύ τους θα ήταν για  να του πει πότε και γιατί τον παρακολουθούσε.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ που σε ανακοίνωση της σημείωνε ότι «η πρόσκληση του Πρωθυπουργού απευθύνθηκε δύο φορές στον κ. Ανδρουλάκη όταν εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 8 μήνες πριν από αυτήν την υπόθεση. Προφανώς, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη».

Ανδρουλάκης: “Όχι” σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό – “Ναι” σε πολιτικό πρόσωπο με κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη- Ποιό μπορεί να “δείχνει”

«Όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. 

Διευκρίνισε δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέπεμψε ουσιαστικά μήνυμα και προς τη Ν.Δ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιό κόμμα θα είναι πρώτο μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, αν και με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα η πρότασή του φαίνεται να απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γνωρίζει πως εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας στην πρώτη κάλπη, το κόμμα του θα συντριβεί στις μυλόπετρες της πόλωσης στο διάστημα μέχρι την δεύτερη κάλπη και ουσιαστικά θα χάσει κάθε διαπραγματευτική ικανότητα.

Βασικό ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει: μπορεί η Ν.Δ -ή ο ΣΥΡΙΖΑ- να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία μόνο με το ΠΑΣΟΚ; Κάτι τέτοιο είναι αρκετά αμφίβολο, κάποιοι δημοσκόποι λένε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί και χρειάζεται και τρίτο κόμμα. Εκτός εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει να γίνει η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και απλώς να διεξαχθούν και οι δεύτερες εκλογές, κάτι εντελώς παράδοξο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *