Τιμές Ενέργειας | Σημαντική η πτώση | Απέχουν ακόμη από τα επίπεδα της κανονικότητας

reuma energeia

Ενέργεια: Σημαντική η πτώση των τιμών – Απέχουν όμως ακόμη από τα επίπεδα της κανονικότητας

Απέχουν ακόμη οι τιμές στην ενέργεια από τα επίπεδα στη περίοδο της κανονικότητας, έστω και αν το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τιμές Ενέργειας | Σημαντική η πτώση | Απέχουν ακόμη από τα επίπεδα της κανονικότητας

Στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μία σχετική ευφορία για την σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο ενεργειακό μίγμα (πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα), ωστόσο οι τιμές απέχουν και μάλιστα σημαντικά από τα μέσα επίπεδα που επικρατούσαν την περίοδο που υπήρχε κανονικότητα στην οικονομία, δηλαδή την περίοδο προ της πανδημίας.

Αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι ίσως η περίοδος αυτή αργήσει πολύ έρθει και αυτό διότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και κυρίως διότι τα επίπεδα τιμών είναι πολύ υψηλότερα και εν μέρει η ακρίβεια είναι ανατροφοδοτούμενη. Κατά συνέπεια στην καλύτερη περίπτωση οι εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι δυνητικά τουλάχιστον η ολική επιστροφή δεν μπορεί να συμβεί πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Υπάρχουν και εκείνοι βέβαια που είναι απαισιόδοξοι και αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί στο σύνολό του στο ορατό μέλλον.

dei energeia ilektriko

Η ακτινογραφία των επιπέδων τιμών 

Ας δούμε λίγο πως έχουν κινηθεί οι τιμές στα τρία αυτά βασικά ενεργειακά προϊόντα:

  1. Το φυσικό αέριο από τα υψηλά των 350 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε εκτοξευθεί τον Αύγουστο του 2022, κινείται σήμερα λίγο πάνω από τα 32 ευρώ, ενώ προ του πολέμου και προ της πανδημίας, οι τιμές ήταν στην περιοχή των 15 με 16 ευρώ η μεγαβατώρα. Γίνεται κατανοητό ότι ναι μεν η πτώση από τα υψηλά είναι εντυπωσιακή, αλλά επίσης μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις σημερινές τιμές από αυτές που επικρατούσαν την περίοδο της κανονικότητας.
  2. Το πετρέλαιο είναι μάλλον μία διαφορετική περίπτωση και αυτό διότι ακόμη και περιόδους κανονικότητας, οι μεταβολές παραμένουν σημαντικές. Έτσι λοιπόν στη περίοδο της οικονομικής κρίσης, το ανώτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί είναι στην περιοχή των 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα κινείται κοντά στα 75 δολάρια και πριν την πανδημία ήταν λίγο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
  3. Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2019, σε μέσα επίπεδα με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στα 64,36 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ως ανώτερο επίπεδο μέσα στην περίοδο της κρίσης έχει καταγραφεί είναι τα 429 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022. Σήμερα σε μέσα επίπεδα για το 4μηνο του 2023 η τιμή διαμορφώνεται στα 145 ευρώ η μεγαβατώρα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τους τελευταίους δύο μήνες η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη και κινείται στην περιοχή των 100 με 120 ευρώ, ενώ υπάρχουν ημέρες που η χονδρική τιμή υποχωρεί και κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο θα περνάει ο καιρός και θα βαδίζουμε προς το καλοκαίρι και εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες οι τιμές θα υποχωρούν και αυτό διότι θα αυξάνεται η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω του ήλιου και του αέρα, στο συνολικό μίγμα.

Να σημειωθεί πάντως ότι σημαντική αποκλιμάκωση έχει παρατηρηθεί και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, ενώ όπως είναι φυσικό και οι τιμές στα καύσιμα έχουν καλύψει ένα σημαντικό μεν μέρος της διαφοράς, αλλά απέχουν από τα χαμηλά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *