Επίδειξη δύναμης Xi Jinping | Γιατί ο Κινέζος ηγέτης μάζεψε στο Πεκίνο 100 παγκόσμιους CEOs και Ακαδημαϊκούς;

Επίδειξη δύναμης Xi Jinping | Γιατί ο Κινέζος ηγέτης μάζεψε στο Πεκίνο 100 παγκόσμιους CEOs και Ακαδημαϊκούς;

Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping συναντήθηκε προσωπικά με περισσότερους από δώδεκα Αμερικανούς διευθύνοντες συμβούλους και ακαδημαϊκούς την Τετάρτη, καθώς το Πεκίνο ανανέωσε τις προσπάθειες του να στηρίξει ξένους επενδυτές και να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τους Laura He και Wayne Chang/CNN

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες καθώς ένας συνδυασμός βραδύτερης ανάπτυξης, ρυθμιστικών καταστολών, σκληρής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια και ερωτημάτων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η ομάδα των Αμερικανών CEOs περιλάμβανε τον Tim Cook της Apple, τον Cristiano Amon της Qualcomm (QCOM), τον Raj Subramaniam της FedEx (FDX) και τον Stephen Schwarzman του Ομίλου Blackstone (BX).

Ο Xi κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να «συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα» και υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το άνοιγμα των αγορών της χώρας σε ξένες εταιρείες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνάντησης που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. «Οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας είναι λαμπρές και έχουμε την εμπιστοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει ακόμη κορυφωθεί».

Ο Xi ζήτησε επίσης «ένα καλύτερο μέλλον» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Είτε πρόκειται για παραδοσιακούς τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και η γεωργία, είτε για αναδυόμενους όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία την ανάπτυξη της άλλης», είπε.

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν ήδη δείξει βελτίωση από τότε που συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, πρόσθεσε ο Xi.

Η συνάντηση του Xi με τους Αμερικανούς CEOs προβλήθηκε προσεκτικά από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δείχνους τους Αμερικανούς καλεσμένους του Xi να κρατούν επιμελώς σημειώσεις και να κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους καθώς μιλά ο Κινέζος ηγέτης. Εν τω μεταξύ, φωτογραφίες που κυκλοφόρησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δείχνουν τους Αμερικανούς συμμετέχοντες να περπατούν πίσω από τον Xi σε ένα κόκκινο χαλί.

Μια εντυπωσιακή ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από τη συνάντηση εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το ποιος δεν προσκλήθηκε -αφού δεν υπήρξε ούτε μια γυναίκα μεταξύ της σειράς Αμερικανών CEOs και ακαδημαϊκών.

«Αυτοί φαίνεται να είναι οι υψηλότεροι καλεσμένοι που παρακολουθούν το Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, αλλά η έλλειψη διαφορετικότητας φύλου/εθνοτικής/ηλικίας είναι αρκετά εμφανής –και δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό φάσμα της τεχνογνωσίας ή της πολιτικής προοπτικής για την Κίνα στις ΗΠΑ», δήλωσε η Sheena Chestnut Greitens αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσίων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν, έγραψε στην κοινωνική πλατφόρμα X.

Η συνάντηση στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου έγινε μετά το κλείσιμο ενός μεγάλου κυβερνητικού φόρουμ που προσκαλεσε παγκόσμιους ηγέτες επιχειρήσεων να συνεργαστούν με Κινέζους αξιωματούχους. Περίπου 100 παγκόσμιοι CEOs, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, βρέθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας. Περισσότεροι από 30 από αυτούς είναι στελέχη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεκίνο προσπαθεί να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων από πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου δράσης 24 σημείων που δημοσιεύθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την επέκταση της πρόσβασης στην αγορά σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι παγκόσμιοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τον αυξανόμενο έλεγχο της Κίνας στις δυτικές εταιρείες καθώς και για μια διαρθρωτική επιβράδυνση.

Τους δύο πρώτους μήνες του 2024, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη χώρα συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υπογραμμίζοντας την αδύναμη εμπιστοσύνη μεταξύ των παγκόσμιων στελεχών. Αυτό ήρθε μετά από πτώση 8% το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Ένας άλλος δείκτης ΑΞΕ -οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων- παρουσίασε πτώση 82% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος. Ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 30 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα τον περασμένο μήνα, το 57% των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν είχαν εμπιστοσύνη ότι η Κίνα θα ανοίξει περαιτέρω τις αγορές της σε ξένες εταιρείες. Η Κίνα έχει θέσει τον φετινό στόχο οικονομικής ανάπτυξης σε περίπου 5%, όπως και πέρυσι. Ωστόσο, οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι ο στόχος είναι «φιλόδοξος», δεδομένης της έλλειψης σημαντικών μέτρων τόνωσης από την κεντρική κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της αδύναμης εμπιστοσύνης των Κινέζων καταναλωτών και της απροθυμίας τους να ξοδέψουν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μαστίζεται από μυριάδες προβλήματα. Περιλαμβάνουν μια παρατεταμένη ύφεση στα ακίνητα, τον αποπληθωρισμό, το χρέος, τη συρρίκνωση του πληθυσμού και μια στροφή της οικονομικής πολιτικής προς ιδεολογικούς στόχους που έχουν ταρακουνήσει τον ιδιωτικό τομέα και έχουν τρομάξει τους ξένους επενδυτές.

*Ο Nectar Gan του CNN συνεισέφερε στο ρεπορτάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *