Aκόμη και τα πακέτα αμοιβών των CEOs του S&P 500 υπέστησαν την πρώτη πτώση σε μία δεκαετία

Aκόμη και τα πακέτα αμοιβών των CEOs του S&P 500 υπέστησαν την πρώτη πτώση σε μία δεκαετία

Τα πακέτα αμοιβών CEO μειώθηκαν απότομα το 2022, η πρώτη πτώση σε μια δεκαετία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Inti Pacheco στη The Wall Street Journal.

Τα δύο τρίτα των διευθυντικών στελεχών του S&P 500 ολοκλήρωσαν τη χρονιά με λιγότερες αποδοχές από αυτές που είχαν αρχικά χορηγηθεί. Αυτό δεν είναι λόγος που θα πρέπει να είμαστε χαιρέκακοι. Μάλλον δείχνει κακό σημάδι για το μέλλον.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
?width=1278&size=1
Aκόμη και τα πακέτα αμοιβών των CEOs του S&P 500 υπέστησαν την πρώτη πτώση σε μία δεκαετία

Τα βραβεία μετοχών που πήρε ο Elon Musk έχασαν σε  αξία σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι μειώσεις μετοχών διέγραψαν 237 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το αφεντικό της Expedia και περίπου 149 εκατομμύρια δολάρια για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Amazon.com, Andy Jassy.

Από την άλλη πλευρά, ένα πακέτο πληρωμής αρχικά αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Regeneron Pharmaceuticals REGN δείχνει εκτόξευση στν αξία του επικεφαλής Leonard Schleifer σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους.

Η αποζημίωση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της T-Mobile, Michael Sievert, αρχικά περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Η αμοιβή της Vicki Hollub τετραπλασιάστηκε, από 15 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια. Η Vicki Hollub είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας και μηχανικός ορυκτών. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Occidental Petroleum από τον Απρίλιο του 2016, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεγάλης αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου.

Οι εταιρείες – για πρώτη φορά φέτος – καταγράφουν τα κέρδη και τις ζημίες στα βραβεία μετοχών που αποτελούν μεγάλο μέρος των πακέτων αμοιβών για τους CEO.

Ιστορικά, οι εταιρείες ανέφεραν αποζημίωση στελεχών όπως αποτιμήθηκε όταν την έλαβαν τα στελέχη. Το νέο μέτρο, που ονομάστηκε «αποζημίωση που καταβάλλεται πραγματικά» σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει σχεδιαστεί για να μετακινήσει τη γνωστοποίηση πέρα ​​από τα στιγμιότυπα της στιγμής που οι επενδυτές εξετάζουν εδώ και χρόνια.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2022 περίπου τα δύο τρίτα των κορυφαίων στελεχών στις εταιρείες του S&P 500 έκλεισαν τη χρονιά με μικρότερα πακέτα αμοιβών από αυτά που είχαν απονεμηθεί, τουλάχιστον στα χαρτιά. Περίπου 140 Διευθύνοντες Σύμβουλοι κέρδισαν περισσότερα χρήματα από τα αναμενόμενα και σε 46 εταιρείες οι CEOs κατέληξαν με τουλάχιστον το διπλάσιο από αυτό που σχεδίαζαν να τους πληρώσουν τα διοικητικά συμβούλια για το έτος, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal των δεδομένων από το MyLogIQ.

Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις, οι οποίες δείχνουν το νέο μέτρο αμοιβής για τα τρία πιο πρόσφατα χρόνια, υπογραμμίζουν πόσο μπορεί να κυμαίνονται οι αμοιβές του Διευθύνοντος Συμβούλου ανάλογα με την παλίρροια της αγοράς και άλλους παράγοντες – κάτι που τα στελέχη κατανοούν πολύ, λένε οι ειδικοί στις αποζημιώσεις.

Η Tesla έχει αναφέρει 0 $ ως συνολική αποζημίωση για τον κ. Μusk τουλάχιστον από το 2020. Η απώλεια αξίας 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέρχεται από ένα βραβείο απόδοσης του 2018 που διανεμήθηκε σε μια περίοδο 10 ετών.

Η πτώση της αξίας για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Expedia, Peter Kern, προέρχεται από τα βραβεία μετοχών του 2021 αξίας περίπου 295 εκατομμυρίων δολαρίων που θα συνεχίσουν να κατοχυρώνονται έως τουλάχιστον το 2026. Ο κ. Jassy έλαβε μετοχικά βραβεία 212 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 που θα συνεχίσουν να κατοχυρώνονται μέχρι το 2031.

Η Expedia, η Amazon και η T-Mobile αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Tesla και η Occidental Petroleum δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Το νέο μέτρο δείχνει επίσης πώς αλλάζει η παραδοσιακή κατάταξη των αμοιβών των CEO μόλις ενσωματωθούν οι αποδόσεις της αγοράς. Σύμφωνα με το παραδοσιακό μέτρο, οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs διοικούσαν τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Alphabet. Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, τα ονόματα αυτά επισκιάστηκαν από αρκετές εταιρείες ενέργειας, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, των οποίων οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν το 2022.

Το 2022, σύμφωνα με το παραδοσιακό μέτρο, περίπου το 70% της αποζημίωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου είχε τη μορφή βραβείων μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, τα οποία συνήθως κατοχυρώνονται σε αρκετά χρόνια.

Για τους 25 κορυφαία αμειβόμενους Διευθύνοντες Συμβούλους –κάθε από τα πακέτα των οποίων ξεπέρασε τα 31 εκατομμύρια δολάρια– τα ίδια κεφάλαια αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 77% της συνολικής τους αποζημίωσης.

Συνολικά, το πακέτο διάμεσων αμοιβών για τους CEO του S&P 500 μειώθηκε στα 14,5 εκατομμύρια δολάρια το 2022, από το ρεκόρ των 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος, με μέση αποζημίωση σε μετρητά 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Η πτώση σηματοδοτεί την πρώτη φορά σε μια δεκαετία που οι αποζημιώσεις για τα ανώτατα στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών δεν έφτασαν σε νέα υψηλά.

Οι επιδόσεις μειώθηκαν επίσης το 2022, με περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών να καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις μετόχων, με διάμεσο αρνητικό 9,2%. Ακόμη και στις 137 εταιρείες που είχαν θετικά αποτελέσματα, η απόδοση μειώθηκε σε μέση απόδοση 16,6%, σε σύγκριση με μια συνολική διάμεση τιμή 30% το 2021.

Παρά τη μείωση των συνολικών αμοιβών σε σύγκριση με το 2021, περίπου οι μισοί CEOs έλαβαν αύξηση, με μέση αύξηση 11,4%.

Η ανάλυση της Journal χρησιμοποιεί στοιχεία αμοιβών και την αξία των βραβείων μετοχικού κεφαλαίου όπως αναφέρονται από εταιρείες στις αρχειοθετήσεις τίτλων τους, συνήθως πριν από κέρδη ή μειώσεις από τη δραστηριότητα της αγοράς ή τους πολλαπλασιαστές απόδοσης.

Ο επικεφαλής της Alphabet, Sundar Pichai, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με ένα πακέτο αποδοχών αξίας περίπου 226 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το παραδοσιακό μέτρο.

Η αμοιβή του κ. Pichai, όπως υπολογίζεται βάσει των νέων κανόνων, πλησιάζει τα 115,8 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Η αξία της μετοχής της εταιρείας την εποχή που απονεμήθηκαν τα βραβεία του κ. Pichai ήταν χαμηλότερη από ό,τι ήταν όταν εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, οδηγώντας σε πτώση περίπου 110 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ηγέτη της Google και του YouTube.

Ο Michael Rapino, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Live Nation Entertainment, κέρδισε μπόνους υπογραφής 6 εκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του συμβολαίου του πέρυσι και έλαβε χρηματικό έπαθλο 117 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 που θα συνεχίσει να κατοχυρώνεται μέχρι το 2027, για συνολική αποζημίωση 139 εκατομμυρίων δολαρίων με το παραδοσιακό μέτρο.

Ο ιδιοκτήτης του Ticketmaster ανέφερε ότι ο κ. Rapino κέρδισε περίπου 35,6 εκατομμύρια δολάρια αφού έλαβε υπόψη την αξία των βραβείων των μετοχών του βάσει του νέου κανόνα, τουλάχιστον το 2020. Η απώλεια αξίας 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέρχεται από ένα βραβείο απόδοσης 2018 που διανεμήθηκε σε μια περίοδο 10 ετών.

Η πτώση της αξίας για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Expedia, Peter Kern, προέρχεται από τα βραβεία μετοχών του 2021 αξίας περίπου 295 εκατομμυρίων δολαρίων που θα συνεχίσουν να κατοχυρώνονται έως τουλάχιστον το 2026. Ο κ. Jassy έλαβε μετοχικά βραβεία 212 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 που θα συνεχίσουν να κατοχυρώνονται μέχρι το 2031.

Η Alphabet αρνήθηκε να σχολιάσει. Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Live Nation είπε ότι το μετοχικό κεφάλαιο από την ανανέωση του συμβολαίου του κ. Rapino θα απονεμηθεί μόνο εάν η εταιρεία πετύχει επιθετικούς στόχους ανάπτυξης και ότι η μετοχή θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί σε πέντε χρόνια για να ξεκλειδώσει την πλήρη αξία του πακέτου.

Από τις 28 γυναίκες που διοικούν εταιρείες του S&P 500 για ολόκληρο το έτος 2022, από 24 το 2021, μόνο η επικεφαλής της Accenture, Julie Sweet, εμφανίζεται στις 25 πρώτες από άποψη αποζημίωσης. Το πακέτο της κυρίας Sweet ήταν αξίας 33,7 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 25,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ίδια κεφάλαια. Η Accenture αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεκαέξι CEOs στην ανάλυση της Journal έλαβαν αποζημίωση αξίας μικρότερης των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου την ίδια με το 2021. Αυτό περιλαμβάνει CEOs, όπως ο κ. Musk και ο Warren Buffett της Berkshire Hathaway, με μερίδια στις εταιρείες τους που τους καθιστούν μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κατασκευαστή βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, Bobby Kotick, έλαβε περίπου 179.000 $ το 2022, αλλά του είχε απονεμηθεί ένα πακέτο αξίας 154,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Expedia, Peter Kern, πήρε 1 εκατομμύριο δολάρια το 2022, αλλά είχε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα αμοιβής για το 2021 μεταξύ των εταιρειών S&P περίπου 296 εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, το πακέτο αποζημίωσης για τον Dr. Schleifer της Regeneron είχε την υψηλότερη εκτίμηση, από 7 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μια εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας είπε ότι η πλειονότητα των μετοχικών βραβείων στην αποζημίωση του Dr. Schleifer θα συνεχίσει να κατοχυρώνεται τουλάχιστον μέχρι το 2028 και ότι η τιμή της μετοχής αυξήθηκε απότομα την τελευταία δεκαετία χάρη στα νέα φάρμακα που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

2023 05 16 10.46.18 %CF%80.%CE%BC. e1684226091808
Aκόμη και τα πακέτα αμοιβών των CEOs του S&P 500 υπέστησαν την πρώτη πτώση σε μία δεκαετία
2023 05 16 10.46.43 %CF%80.%CE%BC. e1684226118182
Aκόμη και τα πακέτα αμοιβών των CEOs του S&P 500 υπέστησαν την πρώτη πτώση σε μία δεκαετία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *