Ενέργεια | Η αντίδραση της Ελλάδας στις προτάσεις της Κομισιόν | Φυσικό αέριο όπως… εμβόλια;

Ενέργεια | Η αντίδραση της Ελλάδας στις προτάσεις της Κομισιόν | Φυσικό αέριο όπως… εμβόλια;

Ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις προτάσεις της Κομισιόν που ανακοίνωσε χθες (14.09.2022) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Ευαγγελία Τσικρικά

Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τους “27” για την ενέργεια, μετά τις προτάσεις της Κομισιόν, οι διαβουλεύσεις θα είναι πυρετώδεις για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία και να ικανοποιεί τα κράτη μέλη, και να προσφέρει άμεσα ανακούφιση στις οικονομίες, και να θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Φυσικό αέριο όπως… εμβόλια;

Η πρόταση της Κομισιόν για προμήθεια φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα με βάση το μοντέλο των εμβολίων, βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα.

Την πρόταση για κοινή αγορά την έχει καταθέσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός… Μία “task force” θα αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με αγορές για μαζική προμήθεια ώστε να πετυχαίνει καλύτερες τιμές για τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για την προμήθεια του.

Επιμένει στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα επιμείνει ωστόσο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως και σε πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή, που είναι και σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο κρατά πολύ μικρό καλάθι, καθώς η πρόταση φέρεται να μη βρίσκει ανταπόκριση από αρκετές χώρες που θεωρούν μη δόκιμη την παρέμβαση σε επίπεδο χρηματιστήριου.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική της πρόταση η Κομισιόν σχεδίαζε την επιβολή πλαφόν των τιμών με τις οποίες πληρώνεται η Ρωσία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόταση που βρήκε αντίθετες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι ακόμη πολύ εξαρτημένες από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προέβαλαν το επιχείρημα ότι αν το πλαφόν επιβληθεί μόνο στη Ρωσία, θα αυξηθεί η ζήτηση από άλλες προμηθεύτριες χώρες και θα εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές του αερίου είτε μέσω αγωγών, είτε του LNG.

Ο σχεδιασμός της Αθήνας για την επιδότηση του φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση εξετάζει η επιδότηση στο φυσικό αέριο να είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση… Και όπως και στο ρεύμα, να δοθεί ένα μπόνους σε όσους θα έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που θερμαίνονται με φυσικό αέριο υπολογίζονται στις 700.000 και το μεγάλο ερώτημα είναι αν και με την παρέμβαση της Ευρώπης θα προκύψουν οι πόροι που θα καταστήσουν εφικτό να απορροφηθούν σε συντριπτικό ποσοστό οι αυξήσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

«Όχι» σε «δελτίο» στο ρεύμα

Παράλληλα η Αθήνα δεν ασπάζεται την πρόταση της Κομισιόν για την υποχρεωτικότητα στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% σε ώρες αιχμής τις καθημερινές (Δευτέρα με Παρασκευή).

Στον αντίποδα η κυβέρνηση προωθεί από τον Οκτώβριο τη σύσταση στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας, συνδέοντας την επιδότηση με το χαμηλή κατανάλωση. Όσο λιγότερη η χρήση ενέργειας, τόσο μεγαλύτερο το μπόνους στα τιμολόγια του ρεύματος.

Η κυβέρνηση φέρεται να ρίχνει περισσότερο το βάρος της στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες μελετάται να δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση…

Σκρέκας: Η Κομισιόν υιοθετεί τον ελληνικό μηχανισμό για τα υπερέσοδα

Όσον αφορά στον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτός εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα.

«Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης» πρόσθεσε.

Το πρώτο crash test επί των προτάσεων της Κομισιόν θα γίνει από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. κατά την διάρκεια έκτακτης Συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *