Energean, China Machinery Engineering και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 3 ενδιαφερόμενοι για το κοίτασμα αερίου στη ν. Καβάλα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:28 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Energean, China Machinery Engineering και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 3 ενδιαφερόμενοι για το κοίτασμα αερίου στη ν. Καβάλα
Energean, China Machinery Engineering και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 3 ενδιαφερόμενοι για το κοίτασμα αερίου στη ν. Καβάλα

Την παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα και τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου θα διεκδικήσουν η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ, η Energean και η κινεζική κοινοπραξία των εταιρειών China Machinery Engineering Co. Ltd. (CMEC) – Maison Group (εταιρείες τεχνικών μελετών και εργολαβίας).  

Τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ίδιους. Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ταμείου, θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Θυμίζουμε ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου – Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την επένδυση για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η πραγματοποίησή της, πέρα από το αναπτυξιακό όφελος για την περιοχή, θα συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο» και δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το ταχύτερο δυνατόν.

Η Energean ανακοίνωσε και η ίδια τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό με μια μακροσκελή ανακοίνωση που επικεντρώνει στο ιστορικό του project, που ξεκίνησε το 2011 με δική της εισήγηση, και τη σημασία της μετατροπής του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου για τη συνέχιση της δραστηριότητας του Πρίνου. Η Energean ανακοίνωσε επίσης την προοπτική συνεργασίας με την αιγυπτιακή εταιρεία East Gas σε επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έχουν υπογράψει επιστολή πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ποια είναι η CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) –  MAISON GROUP.  

Η CMEC είναι κινεζική εταιρία έμμεσα ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των διεθνών τεχνικών μελετών και της εργολαβίας. Η CMEC έχει παρουσία σε 47 χώρες και περιφέρειες στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC), χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση έργων. Είναι προσανατολισμένη στα ενεργειακά έργα αλλά ασχολείται μεταξύ άλλων και με έργα στους τομείς της μεταφοράς, των τηλεπικοινωνιών  και της ύδρευσης. 

Η Η Maison είναι κινεζική εταιρεία τεχνικών μελετών και εργολαβίας η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου συμπεριλαμβανομένης της μελέτης, προμήθειας, κατασκευής, διαχείρισης, λειτουργίας, και συντήρησης. Η Maison ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο και συγκεκριμένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, προσφέροντας λύσεις μεταξύ άλλων στην παραγωγή, επεξεργασία, υγροποίηση, αεριοποίηση, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Ποια είναι η ENERGEAN

H Energean (LSE: ENOG, TASE:אנאג) είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με έδρα στο Λονδίνο, που εστιάζει στην βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Μεσογείου με επίκεντρο το φυσικό αέριο. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί για μηδενικές συνολικές εκπομπές ρύπων ως το 2050 και επιδιώκει να υλοποιεί τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της καθημερινής της λειτουργίας και μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.  


World-Map-Energeanjpgplain_countries_SQ.jpg

Με την εξαγορά της Edison E&P, η Energean είναι παρούσα σε οκτώ χώρες της Μεσογείου και με ένα άριστο ιστορικό στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στην παραγωγή ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων. Με βάση τα στοιχεία του 2019, η Energean αποκτά παραγωγή περί τις 60.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως καθώς και 580 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα, εκ των οποίων το 80% είναι σε φυσικό αέριο.

Ποιος είναι ο όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς Ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία επίσης στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Ο Όμιλος απασχολεί 5.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, διατηρώντας συνεχώς όλα τα διαθέσιμα του Ομίλου σε ελληνικές τράπεζες.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (FTSE / Athex Large Cap).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *