Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε άσσο | Πώς αποτιμά η Αθήνα

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε άσσο

Η συνήθης κριτική όσων μιλούν για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι η άποψη πως θα έπρεπε η Αθήνα να ακολουθεί μια περισσότερο ανεξάρτητη και οπορτουνιστική στάση απέναντι στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ. Θεωρούν πως μια τέτοια στάση θα απέδιδε περισσότερα οφέλη σε σχέση με τα θέλω της χώρας μας.

Το πλέον συνηθισμένο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τουρκία του Ερντογάν που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα εκβιάζοντας από παντού οφέλη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ας εξετάσουμε αυτό τον ισχυρισμό.

Αν κρίνουμε εκ των αποτελεσμάτων η “συγκομιδή” της τακτικής του καθεστώτος Ερντογάν μέχρι σήμερα είναι πενιχρή. Στον τομέα της ασφάλειας π.χ. η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει τα Ραφάλ ενώ μέχρι το 2027 θα έχει ολοκληρώσει και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Από το 2028 η χώρα θέτει σαν στόχο την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών F-35.

Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι η εξασφάλιση συμμετοχής σε κάποια από τα στρατηγικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής της Lockheed Martin στην ΕΑΒ κάτι που θα εξασφάλιζε για την κρατική εταιρεία καλύτερο μάνατζμεντ και έσοδα και από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, η πρώτη γαλλική από τις 3+1 φρεγάτες Belharra (FDI) έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στη Γαλλία, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα για τις κορβέτες.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια έτρεχε παραγγελία άνω των 100 F-35 στο πρόγραμμα του οποίου  συμμετείχε ως συμπαραγωγός.

Μετά την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και σε βασική επιδίωξη έχει αναδειχτεί πλέον η έγκριση της αναβάθμισης των F-16 που διαθέτει.

Πριν 5 χρόνια οι προοπτικές της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν αποκαρδιωτικές. Σήμερα εκτός από τις πρωτοβουλίες στα εξοπλιστικά προγράμματα η Ελλάδα έχει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ. Επιπλέον διαθέτει και τα πλέγματα των συνεργασιών με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος  και τα ΗΑΕ.

Ακόμη και αν  η κυβέρνηση αλλάξει στην Τουρκία και επικρατήσουν οι φιλοδυτικοί κεμαλιστές, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθούν, η αναβάθμιση των F-16 δεν προβλέπεται πριν η Ελλάδα αποκτήσει τα F-35.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε την κατασκευή του αεροπλανοφόρου “Ανατολού” με στόχο αυτό να είναι έτοιμο όταν θα παραλαμβάνει τα F-35.

Στη συνέχεια όταν εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35  το καθεστώς, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο, άλλαξε τη χρήση του αεροπλανοφόρου σε ελικοπτεροφόρο…

Καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών η Τουρκία απειλούσε τη Δύση πως για την αναπλήρωση των F-35 θα καταφύγει στη Ρωσία ή σε άλλους προμηθευτές.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας όμως καταδεικνύουν πως τα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς μάλλον είναι σε μακέτες ακόμη.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως παρά τη διαπραγματευτική ισχύ λόγω πληθυσμού, οικονομικού μεγέθους και αξίας της γεωστρατηγικής θέσης η οπορτουνιστική τακτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Η Δύση “βραχυκύκλωσε” τη σημασία των στενών του Βοσπόρου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου με τις μονάδες LNG της Ρεβυθούσας, της Αλεξανδρούπολης κλπ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η στρατηγική της Ελλάδας μοιάζει να είναι αποδοτικότερη για τα εθνικά συμφέροντα.

“Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ” έγραφε χθες ο τουρκικός τύπος.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όλο και πιο συχνά γίνονται από εμπειρογνώμονες αναφορές για τη διαφορά ισχύος που θα προκύψει όταν ολοκληρωθούν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν η Τουρκία δεν είχε ακολουθήσει την οπορτουνιστική τακτική προσέγγισης της Ρωσίας στα πλαίσια της ανάδειξής της ως περιφερειακής δύναμης, αυτή τη στιγμή η υπεροπλία σε αέρα, στεριά και θάλασσα θα ήταν αγεφύρωτη…

Αυτά πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας ώστε η κρτική να γίνεται σε σωστές βάσεις.

Σαφώς και πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά τα συν και τα πλην της όποιας πράξης στην εξωτερική πολιτική. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πάντα χωρίς παρωπίδες, ώστε να είμαστε αντικειμενικοί.

Η εξωτερική πολιτική δεν αφορά τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Αφορά την Ελλάδα.

Η αποτίμηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει την Τετάρτη το μεσημέρι στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του φάσματος των συναντήσεων, επαφών και ομιλιών στην Ουάσινγκτον, κάνουν λόγο για “μία απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη”, που έρχεται να αποτυπώσει τη δυναμική επιστροφή της χώρας μας στο παγκόσμιο, αλλά και το περιφερειακό γίγνεσθαι.

“Η Ελλάδα επιστρέφει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μία χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μία χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι Αθήνα και Ουάσινγκτον, πέρα από ιστορική φιλία, έχουν σήμερα αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές.

“Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιό μας. Οι πολίτες είδαν τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία, για να πάμε ακόμα καλύτερα”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ίδιες πηγές.

Αυτά που μένουν ως κυρίαρχα ορόσημα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και η χθεσινή 45λεπτη ομιλία του στο Κογκρέσο, με τον κ. Μητσοτάκη να… ξεδιπλώνει κάθε πτυχή των γεωπολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών και κοινωνικών προκλήσεων που ανοίγονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. Κυβερνητικά στελέχη, μετά το τέλος της ομιλίας έκαναν λόγο για μία ιστορική παρουσία.

“Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μία βαθιά πολιτική ομιλία. Μια βαθιά αξιακή ομιλία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία”, έλεγαν, ενώ άκρως θετική ήταν και η ανταπόκριση μέσα στην αίθουσα του Κογκρέσου, αλλά και η υποδοχή των αναφορών του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 45 λεπτά της ομιλίας του υπήρξαν, τουλάχιστον, δέκα φορές που αυτή διεκόπη από θερμά χειροκροτήματα. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν σε αυτή τη μεγάλη γέφυρα του χρόνου Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ανέδειξε τις κοινές αξίες των δύο χωρών.  Ταυτόχρονα, εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα για το Ουκρανικό, το Κυπριακό, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάζει. Εξέπεμψε, επίσης, ηχηρά μηνύματα για μία Ελλάδα που αλλάζει.

Αυτός ήταν, άλλωστε, ένας από τους κυρίαρχους στόχους της 48ωρης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον. Να έρθει στην πρώτη γραμμή μία χώρα που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας, που στοχεύει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και προορισμό νέων επενδύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *