Σαρωτικοί Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων | Συζήτηση για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας

Σαρωτικοί Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων | Συζήτηση για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας
Σαρωτικοί Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων | Συζήτηση για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι που ξεκινούν από σήμερα για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, τα οποία βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και ένα εικοσιτετράωρο.

Περίπου 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, μετά και την ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ και το νέο στέλεχος “Όμικρον” της Covid-19 να κυριαρχεί, μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η εφαρμογή των παρεμβάσεων να ορθώσει τείχος στην περαιτέρω αύξηση της διασποράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι τόσο για την τήρηση του ωραρίου, όσο και των περιορισμών που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονοδρομικά κέντρα. Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Μέγαρο Μαξίμου και ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα έχουν εξακολουθητικά στο… μικροσκόπιό τους την πορεία των δεικτών του πανδημικού ιού. Και η προσοχή δεν εστιάζει μόνο στις μολύνσεις, αλλά και στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, καθώς αυτές κρίνουν, σε κάθε περίπτωση, την αύξηση της πίεσης στο σύστημα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκέψεις την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά θα είναι συνεχείς, με στόχο την αξιολόγηση του… καμβά των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

cejoys self test
Σαρωτικοί Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων | Συζήτηση για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας

Στο επίκεντρο τα σχολεία

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, τους ειδικούς επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας θα απασχολήσει και ένα ακόμα κρίσιμο μέτωπο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επανέναρξη των μαθημάτων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, που τοποθετείται χρονικά για τη 10η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εκπεφρασμένη εδώ και ημέρες θέση της για την κανονική επιστροφή των μαθητών στα θρανία. “Η πρόθεση και η στρατηγική μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Θα αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο έχουμε  στα χέρια μας. Πολύ ισχυρό τεστ, για να έρθουν τα παιδιά στα σχολεία ελεγμένα. Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν.

Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, ανέφερε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το τι μέλλει γενέσθαι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των σχολείων, λοιπόν, μένει να απαντηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αν και δε λείπουν…φωνές ανάμεσα στους ειδικούς που κάνουν λόγο για παράταση μίας εβδομάδας στις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων.

Πέραν του μετώπου της δια ζώσης εκπαίδευσης, εδώ και δύο εικοσιτετράωρα…έχει ανάψει και πάλι η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών. “Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια”, σημείωσε (Σκάι) ο κ. Πλεύρης, αφήνοντας…ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη διεύρυνση του κύκλου της υποχρεωτικότητας, ενώ ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται και για το…χρονικό ορίζοντα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που αναμένεται ότι θα έχει διάρκεια επτά μηνών.

rapid test
Σαρωτικοί Έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων | Συζήτηση για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *