Τα 9+1 Καλύτερα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα του 2020

Τα 9+1 Καλύτερα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα του 2020
Τα 9+1 Καλύτερα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα του 2020

Σας παρουσιάζουμε τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, με βάση την τιμή αγοράς και την απόσταση που μπορούν να καλύψουν με μια φόρτιση.

Η εμβέλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μια σημαντική παράμετρος αγοράς και, παρότι μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χιλιόμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις, κοστίζει αρκετά ακριβά.

Τα 9+1 Καλύτερα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα του 2020

Η ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ρίξει αρκετά το κόστος τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εμβέλειά τους. Έτσι, ακόμα και στην ελληνική αγορά υπάρχουν σήμερα μοντέλα με εξαιρετική σχέση τιμής/αυτονομίας, όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

#10 Nissan Leaf

01

Το ιαπωνικό hatchback έκλεισε δέκα χρόνια ζωής και η Nissan βρήκε την ευκαιρία να φέρει στην παραγωγή τη δεύτερη γενιά του πετυχημένου μοντέλου.

Με στοχευμένες βελτιώσεις, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 40 kWh (10 επιπλέον σε σχέση με την πρώτη γενιά), ενώ η αυτονομία -που ήταν από τα μειονεκτήματα του προηγούμενου Leaf- αγγίζει τα 380 χλμ. Βελτιωμένο είναι και το σύστημα φόρτισης καθώς υπόσχεται πλέον ταχύτερη λειτουργία.

Το πενταθέσιο EV θεωρείται ως ένα από τα πιο οικονομικά αυτοκίνητα στην καθημερινότητα και τη συντήρηση του. Μάλιστα έχει κατακτήσει και αντίστοιχο βραβείο στις Η.Π.Α. για το κόστος σε βάθος πενταετίας. Στην Ελλάδα η τιμή πώλησης του εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από 34.000€.

#9 Tesla Model X

02

To αμερικανικό SUV μπορεί να μην είναι το πιο οικονομικό ηλεκτροκίνητο της αγοράς, σίγουρα όμως είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά.

Με τις πόρτες τύπου falcon να παραπέμπουν σε concept car, το νέο Model X είναι φυσικά τετρακίνητο (διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 100kWh σε κάθε άξονα), φθάνει τα 100χλμ./ώρα σε λιγότερα από 3’’ και η αυτονομία του αγγίζει τα 500χλμ.

Το επταθέσιο SUV θα διατεθεί σε δύο (ηλεκτρικές φυσικά) εκδόσεις (Long Range και Performance), με προσανατολισμό στην αυτονομία και τις επιδόσεις αντίστοιχα.

Η πρώτη αποδίδει 553 ίππους και η δεύτερη 785 ίππους που είναι σε θέση να κάνουν απολαυστική την οδήγηση των 2,5 τόνων Model X. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να γίνει δικό σας με ένα ποσό που θα πλησιάζει ή ακόμη και θα ξεπερνάει τα 100.000€.

#8 Hyundai Ioniq

radar

H Hyundai, είναι η εταιρεία που μάλλον έχει πραγματοποιήσει αλματώδη βήματα στην εξέλιξη των αυτοκινήτων της και γι’ αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γκάμα της ένα προσιτό ηλεκτροκίνητο.

To Ioniq των 118 ίππων είναι προσθιοκίνητο, με συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, και αποδίδει 28 kWh.

Η αυτονομία του μπορεί να φθάσει τα 280 χλμ. με μία φόρτιση, ενώ φθάνει τα 100χλμ./ώρα από στάση σε λίγο πάνω από 10’’.

Μεγάλο του όπλο είναι η χαμηλή τιμή αγοράς καθώς εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο σε τιμή λίγο πάνω από 20.000€, ενώ θα τεθεί αντιμέτωπο με μοντέλα όπως το Nissan Leaf και το BMW i3.

#7 Renault Zoe

04

H κατηγορία των μικρών EV’s αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να τους δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και ουσιαστικό μερίδιο του budget.

Ο ανταγωνισμός των Mini Electric και Peugeot e-208, έφερε την αναγέννηση του γαλλικού μικρού που πλέον διαθέτει καλύτερη ποιότητα υλικών στο εσωτερικό του, μεγαλύτερη αυτονομία (αγγίζει τα 400χλμ.) και μεγαλύτερη ισχύ (52 kWh έναντι 41 kWh της προηγούμενης γενιάς).

To Zoe διαθέτει λειτουργία ταχείας φόρτισης έτσι ώστε με μισή ώρα στην πρίζα να μπορεί να διανύσει 150 χλμ. Η τιμή πώλησης για το mini EV της Renault αναμένεται γύρω στα 25.000€.

#6 BMW i3

05

Ίσως το ηλεκτροκίνητο που συναντάμε πιο συχνά σε σχέση με τα υπόλοιπα στους ελληνικούς δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έκαναν σωστά οι Γερμανοί της BMW με το premium μικρό EV.

Αν και πέρασε από λίφτινγκ το 2018, το ανανεωμένο i3 είναι χαμηλότερο, φαρδύτερο και με τροχούς 20’’. Αποδίδει 170 ίππους με ηλεκτροκινητήρα χωρητικότητας 33 kWh, τα 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 7,3’’, ενώ η αυτονομία του με συνετή οδήγηση μπορεί να φθάσει τα 300 χλμ.

H τιμή πώλησης ξεκινά από 41.300€ για την έκδοση με 170 ίππους, ενώ το i3S (η sport εκδοχή του μικρού της BMW) αποδίδει 14 επιπλέον ίππους, κάτι που “κοστίζει” στην ήδη μικρή αυτονομία του αλλά και στην τιμή αγοράς του (45.000€).

#5 Audi e-tron

06 scaled

Το αντίπαλο δέος του Tesla Model X βασίζεται στην αναγνωρισιμότητα της εταιρείας και στους φίλους του γερμανικού brand.

Με διαστάσεις που παραπέμπουν στο Q7, το ηλεκτροκίνητο SUV έχει κρατήσει τη σχεδιαστική του ταυτότητα από τότε που συστήθηκε για πρώτη φορά ως concept car.

Στην κορυφαία εκδοχή του διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν για κάθε άξονα) συνολικής χωρητικότητας 95 kWh και απόδοσης 402 ίππων (0-100χλμ./ώρα σε 5,7’’). Το πιο “γήινο” e-tron αποδίδει 313 ίππους και χρειάζεται ένα επιπλέον δευτερόλεπτο για να φθάσει τα 0-100χλμ./ώρα.

Η τιμή του ηλεκτροκίνητου coupe-SUV, ανάλογα τον εξοπλισμό και την έκδοση του ηλεκτροκινητήρα, κυμαίνεται στα 70.000€-80.000€.

#4 Hyundai Kona Electric

07
To κορεατικό EV αναμένεται να γίνει ο ορισμός του value for money ηλεκτροκίνητου SUV της αγοράς.

Ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία πιο προσιτή έκδοση με ηλεκτροκινητήρα χωρητικότητας 39,2 kWh, απόδοση 136 ίππους και αυτονομία 300 χλμ., και στην πιο premium με απόδοση 204 ίππων και αυτονομία 480 χλμ.

Μία πλήρη φόρτιση του Kona Electric σε οικιακή πρίζα διαρκεί 9,5 ώρες, όμως υπάρχει και η δυνατότητα ταχείας φόρτισης διάρκειας 54’, χρόνος ικανός για να φορτίσει το 80% της συστοιχίας μπαταριών.

Το εντυπωσιακό SUV χρειάζεται μόλις 7,6’’ για τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ ο προσιτός του χαρακτήρας αποτυπώνεται στην τιμή πώλησης που υπολογίζεται στα 25.000€-30.000€.

#3 Tesla Model S

08

Μιάμιση δεκαετία έχει περάσει από τότε που συστήθηκε ο Elon Musk από την Καλιφόρνια και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τόσα που την κατατάσσουν ως την κορυφαία ίσως εταιρεία στον τομέα της με ηλεκτρικά supercars, όπως το Model S.

To πενταθέσιο κουπέ που –χωρίς υπερβολή- συγκρίνεται άνετα με Ferrari και Lamborghini, διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες χωρητικότητας έκαστος 75 ή 100 kWh (ανάλογα με την έκδοση). Το PD 75 χρειάζεται 4,2’’ για να φθάσει τα 0-100 χλμ./ώρα, ενώ το κορυφαίο PD 100 απαιτεί λιγότερα από 2,5’’ για την ίδια διαδικασία.

Το τετρακίνητο θηρίο θεωρητικά μπορεί να διανύσει 487 χλμ. με πλήρη φόρτιση, ενώ στην περίπτωση του PD 100 η απόσταση αυτή μπορεί να ξεπεράσει τα 600 χλμ.

Σε περίπτωση που το γλυκοκοιτάζετε, θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η τιμή πώλησης για το εντυπωσιακό κουπέ κυμαίνεται από 90-130.000€.

#2 Jaguar I-Pace

09

Μία από τις πλέον ηχηρές κινήσεις στο χώρο των premium ηλεκτροκίνητων έγινε από τη Jaguar.

Το Ι-Pace μπορεί να σταθεί απέναντι στο Model S PD 75 της Tesla, καθώς έχει εξίσου δυναμική σχεδίαση, είναι τετρακίνητο, πενταθέσιο και οι επιδόσεις του είναι εφάμιλλες.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό supercar διαθέτει ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) χωρητικότητας 90 kWh με απόδοση σχεδόν 400 ίππους. Η συστοιχία μπαταριών έχει τοποθετηθεί κάτω από το δάπεδο της Jaguar I-Pace, ενώ η φόρτιση τους σε ποσοστό 80% απαιτεί 10 ώρες σε οικιακή πρίζα και μόλις 45’ σε ταχυφορτιστή.

Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 4,5’’ και η αυτονομία του ηλεκτροκίνητου μοντέλου μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα στο πεντάλ του γκαζιού.

Όπως και το Tesla Model S PD 75, μπορεί να γίνει δικό σας σε τιμή άνω των 80.000€.

#1 Tesla Model 3

10

Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε παρά να φιγουράρει ακόμη ένα μοντέλο του αμερικανικού κολοσσού της ηλεκτροκίνησης.

Το Model 3 αποτελεί το πλέον προσιτό μοντέλο της εταιρείας και την απόδειξη ότι ο ιδρυτής της θέλει να φέρει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα όλο και πιο κοντά στον μέσο οδηγό.

Μικρότερο σε διαστάσεις σε σχέση με τα Model S και X, δανείζεται τον ηλεκτροκινητήρα της έκδοσης PD 75 (με χωρητικότητα 75 kWh και απόδοση 240 ίππους) όπου στην βασική έκδοση δίνει κίνηση στον πίσω άξονα χαρίζοντας αξιόλογες επιδόσεις (0-100χλμ./ώρα σε 5,6’’).

Στην έκδοση Performance, το Model 3 εφοδιάζεται με ακόμη έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα, γεγονός που μετατρέπει το αμερικανικό μοντέλο σε τετρακίνητο που φθάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3’’.

Η αυτονομία του στην πρώτη περίπτωση ξεπερνάει μόλις τα 400 χλμ., ενώ η κατά 10.000€ ακριβότερη εκδοχή του μπορεί να διανύσει άλλα 100 χλμ. με πλήρη φόρτιση.

Η διάθεση του στη χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό. Πάντως, η αρχική τιμή πώλησης αναμένεται να ξεπερνά για λίγο τις 40.000€, ανάλογα βέβαια και με τις φοροελαφρύνσεις που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων.

Με λίγη υπομονή θα το βρείτε στο άμεσο μέλλον ανάμεσα στα εκατοντάδες εξαιρετικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της Spotawheel.

Τα συν και τα πλην

Ρίχνοντας μία σύντομη ματιά στα κορυφαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2020, μπορεί κανείς να καταλάβει αρκετούς λόγους για να στραφεί κάποιος στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι γρήγορα, έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης άρα μικρό κόστος μετακινήσεων, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν προχωρημένο design που ξεχωρίζει. Προσθέστε σε αυτά την αθόρυβη λειτουργία και φυσικά την μη εκπομπή ρύπων, που είναι θετικό για τον πλανήτη μας.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη πιο προφανείς είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη κατακλύσει την αγορά αυτοκινήτου. Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν υψηλές σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η αυτονομία είναι αρκετή μόνο για καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ ακόμη οι σταθμοί ταχείας φόρτισης είναι ελάχιστοι.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα παραπάνω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

One thought on “Τα 9+1 Καλύτερα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα του 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.