Στο κόκκινο βρίσκονται οι αγορές ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας, καθώς υπό την πίεση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου καταρρίπτονται τα ρεκόρ ακρίβειας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η τιμή ξεπερνά σήμερα τα 200 ευρώ, φτάνοντας στα 204,38 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που σε 6 χώρες (Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία και Αυστρία) η χονδρεπορική τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh, ενώ μόνο τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία) εμφανίζουν τιμές κάτω από τα 200 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πως η μέγιστη τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο φτάνει τα 280,89 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη τα 156,05 ευρώ/MWh.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος, εμφάνισαν χθες έντονη διακύμανση, φτάνοντας χθες σε νέο υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 150 ευρώ/MWh για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 114 ευρώ/MWh. Αφορμή για την αποκλιμάκωση της τιμής στάθηκαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αυξήσει την προμήθεια αερίου στην αγορά, προσθέτοντας ότι “αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν θα βγει σε καλό”.
Πάντως ένας από τους βασικούς λόγους για το ράλι των τιμών ήταν ακριβώς η στάση της Ρωσίας να περιορίσει την προσφορά αερίου στα επίπεδα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, οδηγώντας τους αποθηκευτικούς χώρους ανά την Ευρώπη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την επάρκεια καυσίμου το χειμώνα.
Αλλά και στη χώρα μας, οι αρμόδιοι φορείς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και οι Διαχειριστές του συστήματος ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας το φετινό χειμώνα.
Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ επισημάνθηκε ότι οι επικείμενες δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν από το διαχειριστή στο διάστημα 18 – 22 Οκτωβρίου για την κατανομή χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα θα δώσουν το στίγμα όσον αφορά τη δυνατότητα των εγχώριων προμηθευτών να κλείσουν συμβόλαια προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις, με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ, όπου θα εξεταστεί η ετοιμότητα του παραγωγικού συστήματος (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου) να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του φετινού χειμώνα.
Αυξάνεται το επίδομα
Εκτός όμως από τις χονδρεμπορικές τιμές, εντείνονται οι πιέσεις και στις λιανικές τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή εκκαθάρισης για το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh, από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.
Με βάση αυτές τις επίσημες τιμές χονδρικής αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες στα τιμολόγια της λιανικής του ρεύματος, γεγονός που μεταφράζεται σε νέες σημαντικές αυξήσεις για τους καταναλωτές.
Υπό την πίεση των νέων αυξημένων τιμών, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί ότι η επιδότηση θα είναι στα 30 ευρώ/MWh, που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 9 ευρώ/μήνα. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν το ύψος της επιδότησης να αυξάνεται στα 40 – 45 ευρώ/MWh που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα δει το λογαριασμό του να μειώνεται κατά 14 – 15 ευρώ/μήνα. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών θα αυξηθεί από τα 200 εκατ. ευρώ στα 280 – 300 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια και για την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές είτε μέσω του επιδόματος θέρμανσης, είτε απευθείας μέσω των λογαριασμών των παρόχων φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.