Εκλογικό σωσίβιο στην ακρίβεια ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογικό σωσίβιο στην ακρίβεια ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τις δημοσκοπήσεις που έχουν κατά νου στον ΣΥΡΙΖΑ το “κλειδί” είναι η μεγάλη μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ. και τα “ποιοτικά ευρήματα” που βλέπουν συνταρακτικά κατά της κυβερνητικής παράταξης. Πέραν τούτου ουδέν, σπουδαιολογούν, αντιθέτως παίρνουν “φόρα” από τη “βοή” που, κατά τους ίδιους, ακούν στην κοινωνία.

Πόθεν τους προκύπτει; Η συμμετοχή στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία και στην πορεία του Πολυτεχνείου είναι, κατά την Κουμουνδούρου, σηματωρός ότι “κάτι σαλεύει” και δεν παίζει η κυβέρνηση χωρίς αντίπαλο.

Υποκλοπές

Για το θέμα των υποκλοπών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως υπάρχει “πολύ ψωμί”, όχι αναγκαστικά σε επίπεδο αποκαλύψεων, αλλά στον κοινωνικό αντίκτυπό τους που “θυμώνει” τον κόσμο.

Σε συνδυασμό, βέβαια, με την ακρίβεια. Αυτή είναι η σύνδεση που επιχειρούν να κάνουν Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ: πως οι υποκλοπές ήταν τρόπος διακυβέρνησης για τον κ. Μητσοτάκη και όχι μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό είπε ανοιχτά ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στους βουλευτές του την Παρασκευή. Χονδρικώς υπονόησε, με αρκετή σαφήνεια ωστόσο, ότι οι παρακολουθήσεις είχαν στόχο κυρίως τους γαλάζιους προκειμένου να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός τη συναίνεση ή τη σιωπή τους στη “λεηλασία του δημόσιου πλούτου”.

a2d01f9c08e84951ad684a14f6940c0b

Ακρίβεια

Εν πολλοίς, αυτό στο οποίο επενδύουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ είναι να αφαιρέσουν από την κυβέρνηση τον μανδύα της αποτελεσματικής διαχείρισης, ποντάροντας στην εξίσωση: Και κάνατε υποκλοπές, παρακολουθήσεις κ.λπ., και είστε ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της καθημερινότητας προς εξυπηρέτηση ημετέρων.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , επισήμως, σφάλλει όποιος παραγνωρίζει τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών και θεωρεί ότι πορεύεται στην κάλπη με μόνο κριτήριο την τσέπη του.

Αυτό είναι το αφήγημα, επισήμως. Στις πίσω γραμμές, αναγνωρίζεται στην πραγματικότητα πως οι υποκλοπές είναι το εύφλεκτο υλικό στο έδαφος που χρειάζεται το “σπίρτο” της κοινωνικής δυσαρέσκειας από την ακρίβεια, για να προκαλέσει εκρήξεις.

Στο πεδίο αυτό, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να χάνει έδαφος, κυριότατα μετά και το περιλάλητο “καλάθι του νοικοκυριού”. Κατά τους ίδιους, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση με την κοινωνία, η οποία “βράζει” από τη δυσκολία να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα.

tsipras synedrio

Στοίχημα

Η κυβέρνηση φθείρεται δημοσκοπικά μεν, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί πόρρω να απέχει από την “εκτόξευση” των ποσοστών της και αυτό με έναν τρόπο –εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου− επιχειρείται να μασκαρευτεί για λόγους τόνωσης του ηθικού του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη γενική διαπίστωση πως μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις.

Σε αυτό πάντως συνομολογούν και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (μειοψηφίας), τα οποία το προηγούμενο διάστημα έθεταν δημόσια τε και ιδιωτικά τον προβληματισμό τους για τη δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, το βασικό πρόβλημα (πρόκληση κατά άλλους) είναι τα κοινά στα οποία υπερτερούν και δημοσκοπικά, δηλαδή οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι, να φτάσουν την Κυριακή των εκλογών στην κάλπη, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη και με τις εντυπώσεις για τα εθνικά δίνει, ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξού και ο αρχηγός του σε υψηλούς τόνους εγκάλεσε τη Ν.Δ. πως επενδύει σε ρητορική εθνικού διχασμού περί εθνικοφρόνων και μη. Δεν είναι τυχαίο ότι ύψωσε τους τόνους ο κ. Τσίπρας επ’ αυτού. Γνωρίζει ότι οι κεντρώοι-κεντροαριστεροί πολίτες, στους οποίους απευθύνεται, αποστρέφονται σχετικά διλήμματα και αιτιάσεις περί “μειοδοτών”.

ΠΑΣΟΚ

Η απόλυτη πόλωση με την κυβερνητική παράταξη έως τις εκλογές (ήδη βρισκόμαστε θεωρητικώς στην “προθέρμανση”, αλλά το κλίμα είναι εκρηκτικό) θα βοηθήσει στο να μη φυλλορροήσουν ψηφοφόροι προς τα αριστερά τους. Ζητούμενο, όμως, είναι να σφαλίσουν τις πόρτες και προς τα δεξιά.

Η καχυποψία για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει επανέλθει μετά τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Mega), όπου εμφανίστηκε σχετικώς ικανοποιημένος από το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις παρακολουθήσεις.

Περιμένουν από τη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση σε διαβούλευση και θα τεθεί σε ψηφοφορία περί τις 10 Δεκεμβρίου, για να “κλειδώσουν” ή όχι τα αρχικά τους συμπεράσματα πως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στέλνει φιλικά σινιάλα προς την κυβέρνηση μετά την απόλυτη ρήξη που επήλθε τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ.

“Αν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, είναι ξεκάθαρο σήμα για συγκυβέρνηση”, σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι χωρίς μια δόση… ικανοποίησης, πως κατά τη γνώμη του αυτό θα σημάνει και το οριστικό διαζύγιο της “δημοκρατικής παράταξης” και των ψηφοφόρων της από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

* Αναδημοσίευση από το ”΄Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *