Ποια Κυριακή θα γίνουν εκλογές | Οι νέες εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και οι δύο γραμμές

Ποια Κυριακή θα γίνουν εκλογές | Οι νέες εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και οι δύο γραμμές

Χρειάστηκαν τρεις αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά σε κομματικό ακροατήριο στην αρχή της εβδομάδας για να ανοίξει γύρος… κρυφών «στοιχημάτων» σε γαλάζια γραφεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κάλπης. «Για μένα», είπε ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, «η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Χάραξε επίσης την επίσημη αφετηρία της «εξόρμησης» της ΝΔ. Και χαρακτήρισε τις επικείμενες κάλπες «από τις πιο σημαντικές της μεταπολίτευσης» – περισσότερο βέβαια ως μια τονωτική ένεση για τη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης.

Σε εκείνη τη νεοδημοκρατική σύναξη δεν υπήρξε η συνήθης… διευκρίνιση Μητσοτάκη, «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» ή «εκλογές την άνοιξη του 2023». Ακριβώς αυτή η αποφυγή του Πρωθυπουργού να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τον χρόνο των εκλογών έχει πυροδοτεί εκ νέου παρασκηνιακές εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δύο «γραμμές»

Η εκλογολογία πάντως δεν έχει επανέλθει μόνο εξαιτίας της πολιτικής καθημερινότητας συγκρούσεων και του βαθιά πολωτικού κλίματος, με συνεχείς προσωπικές επιθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Είναι υπαρκτό και μάλιστα ισχυρό, τελευταία, το νέο κύμα εισηγήσεων που καταφθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι εισηγήσεις αυτές δεν κινούνται όλες στην ίδια γραμμή. kyriakos mitsotakis ekloges 26 5 2019 iefimerida

Για την ακρίβεια, απέναντι σε εκείνους που επιμένουν να μιλούν για «αξιοποίηση της κυβερνητικής θητείας μέχρι τέλους», στέκονται πλέον εκείνοι που προκρίνουν «κάλπες νωρίς» ή πλέον και… «πολύ νωρίς», δηλαδή στους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου.

Οσο κι αν προσπαθεί κάποιος να εκμαιεύσει πρωθυπουργικές απαντήσεις, ο Μητσοτάκης επιλέγει να κρατά κλειστά χαρτιά για την Κυριακή της απλής αναλογικής και συνεπώς για τη δεύτερη Κυριακή της ενισχυμένης αναλογικής. Και αυτό από μόνο του οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι αφήνει και ο ίδιος ανοιχτά παράθυρα για τυχόν αιφνιδιασμό.

«Θα ξεφυλλίσει το ημερολόγιο»

Οπως διαμηνύει ο Μητσοτάκης, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα μεταφέρουν πρόσωπα που κινούνται κοντά του, δεν έχει ανοίξει ακόμα «στα σοβαρά» το ημερολόγιο του 2023. Σύμφωνα με πηγές, οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει προσώρας, είναι μόνο σε χαλαρό κλίμα, σχετικά με το Πάσχα και όχι στρατηγικά. «Θα το ξεφυλλίσει σύντομα, κοντά στις γιορτές» εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας, δείχνοντας ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά πιθανώς να καθοριστεί εκλογικό χρονοδιάγραμμα τα Χριστούγεννα.

Είναι βέβαιο ότι στην εξίσωση λειτουργούν καθοριστικά τόσο σταθεροί παράγοντες (ας πούμε οι πανελλαδικές εξετάσεις ή και το Πάσχα) που αυτομάτως αποκλείουν κάποιες Κυριακές, αλλά και μια σειρά αστάθμητων παραμέτρων: η στάση της Τουρκίας, οι επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της ακρίβειας, ενδεχόμενα αυτογκόλ και λάθη (τύπου «σκάνδαλο Πάτση») που, όπως αναγνωρίζει το Μαξίμου δύσκολα συγχωρούνται πια, ή ακόμα και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών.

Πιο κοντά στις αυτοδιοικητικές ή στο Πάσχα;

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν στελέχη που δεν εξοκείλουν από τη δημόσια θέση που μέχρι στιγμής έχει ο Μητσοτάκης περί εξάντλησης της τετραετίας. Θέλουν μάλιστα τις εθνικές κάλπες όσο πιο… τέλος γίνεται, εντός Ιουνίου – Ιουλίου, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η απόσταση από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (8 και 15 Οκτωβρίου 2023).

Ο λόγος; Να υπάρχει μέγιστη αφοσίωση (και) των αυτοδιοικητικών στον αγώνα υπέρ του κόμματος. Κατά τ’ άλλα οι γαλάζιοι εμφανίζονται εδώ και μήνες στις συζητήσεις τους μοιρασμένοι στα δύο: η μία πλευρά ζητεί κάλπες πριν από το Πάσχα, κυκλώνοντας τις Κυριακές 2 ή 9 Απριλίου (με δεύτερη κάλπη στις 30 Απριλίου ή 7 Μαΐου αντίστοιχα) και η άλλη πλευρά προκρίνει εκλογές μετά τις 21 Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *