Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να συρθεί σε εκλογές, λένε στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, λόγω των υποκλοπών και της όζουσας ατμόσφαιρας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη θέση μεν από την υπόθεση αλλά δεν έχει, μέχρις ώρας σκοπό να αλλάξει τον σχεδιασμό του.
Είναι ταυτόχρονα οργισμένος με την εμπλοκή στενών συνεργατών του. Περισσότερο οργισμένος είναι από το γεγονός ότι επιχειρείται η προσωπική εμπλοκή του στην υπόθεση.
Στέλεχος που γνωρίζει καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «ο πρωθυπουργός θα κόψει και το δεξί του χέρι» στην υπόθεση αυτή, αλλά δεν ήθελε να πει περισσότερα, είτε γιατί δεν γνώριζε, είτε γιατί δεν ήθελε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του. Ίσως να εκφράζει την ελπίδα του για το τι αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ξεφεύγει η πολιτική κριτική και το κλίμα αυτό θα φέρει δεινά, ισχυρίζονται. Βλέποντας την κατάσταση ανησυχούν και για το προσωπικό τους μέλλον, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό εκτιμώντας πως η χώρα θα οδεύσει σε «ιταλοποίηση», δηλαδή σε κατακερματισμό των κομμάτων, εφόσον δεν ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και δεν αναληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες.
Με αγωνία αναμένουν και τις επόμενες τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει δημόσιες εμφανίσεις τους.
Ο Κώστας Καραμανλής ήδη έχει δώσει το στίγμα του ασκώντας σκληρή κριτική για την υπόθεση των υποκλοπών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί.
Οι βουλευτές που συνομιλήσαμε, δηλώνουν, «όλα στο φως και στη Δικαιοσύνη», χωρίς όμως να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα.
Είναι προφανές, παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πως ένα «παράκεντρο» είχε αυτονομηθεί επικαλούμενο τις σχέσεις του με τον ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη και παρακολουθούσε τους πάντες για ίδιον όφελος.
Η αμηχανία για Δημητριάδη
Η αμηχανία τους είναι εμφανής όταν η συζήτηση φθάνει στον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο βαθμός εμπλοκής του Δημητριάδη στην υπόθεση αποτελεί γρίφο για τους περισσότερους από τους βουλευτές που συνομιλήσαμε, οι οποίοι είχαν τακτική επαφή μαζί του για να λύνουν και να συντονίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Ορισμένοι διατυπώνουν την άποψη – εκτίμηση πως διαρρέονται στοιχεία από εκείνους που φοβούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να τους στείλει στη φυλακή, όποιοι και εάν είναι, εφόσον εμπλέκονται.
Το ζήτημα είναι να εντοπιστεί και να ξηλωθεί όλο το κύκλωμα που έχει στήσει μία βιομηχανία «κατασκοπείας» αλλά και οι – αποδέκτες των πληροφοριών – επιχειρηματίες.
Είναι αδιανόητο να παρακολουθείται το τηλέφωνο του υπουργού Εξωτερικών γιατί τότε έχουμε θέμα ασφαλείας στο ΚΥΣΕΑ, λένε άλλοι βουλευτές, επιχειρηματολογώντας για την απόρριψη της λίστας των υποκλοπών.
Μα είναι δυνατόν, διερωτώνται οι ίδιοι βουλευτές, να καταλογίζεται, από την αντιπολίτευση κυρίως, στον ίδιο τέτοιος πολιτικός αμοραλισμός, τέτοιος ηθικός ξεπεσμός και αντιθεσμική δράση.
Ποιος ο λόγος να παρακολουθείται ο ιδιοκτήτης ενός καφέ που συχνάζουν πολιτικά στελέχη ή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ή άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ρόλο στην κεντρική πολιτική δράση.
Οι βουλευτές αλλά και υποψήφιοι που αναμένουν σύντομα να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά τους θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει την θύελλα, με ζημίες, αλλά θα σταθεί όρθια.
«Οι πολίτες, εφόσον δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και ξεκαθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου, θα μας εμπιστευτούν καθώς ο Τσίπρας δεν μπορεί να εμπνεύσει και δείχνει ότι δεν έμαθε από την περίοδο της διακυβέρνησης του. Εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από το ίδιο σύστημα και τα ίδια πολιτικά στελέχη του 2015, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή» ισχυρίζονται.
Πότε οι εκλογές;
Και ο δικός τους πολιτικός σχεδιασμός για τις εκλογές είναι αυτός που τους έχει εκμυστηρευθεί ο πρωθυπουργός.
Στις αρχές Ιουλίου, δηλαδή, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου. Ημερομηνία που συμπίπτει με την 7η Ιουλίου 2019 οπότε κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές. Ίσως, λένε, όσοι τους αρέσει η σημειολογία, το γεγονός ότι στην περίφημη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου και τον ΑΝΤ1 πως είχε στο γραφείο του μία κούπα με χαραγμένη την ημερομηνία των εκλογών του 2019 και το ποσοστό που είχε λάβει να αποτελεί και ένα δημόσιο σήμα.
Εάν, όμως, ο σχεδιασμός υλοποιηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οικονομικούς.