Πρόωρες εκλογές λόγω Τουρκίας; σπάνια εξαντλήθηκε 4ετία εδώ και 30 χρόνια

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
εκλογές

Η λογική των πρόωρων εκλογών έχει πλήξει πολλές φορές το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αν δει κανείς τις κυβερνήσεις από το ‘βρόμικο’ ’89 και μετά θα δει ότι σπάνια εξαντλήθηκε 4ετία. Πάντοτε προέβαλαν οι Πρωθυπουργοί το (με την ευρεία έννοια) εκάστοτε εθνικό θέμα της εκάστοτε επικαιρότητας.

Στην παρούσα φάση και παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, θα μπορούσαν να προκύψουν πρόωρες εκλογές; Θα μπορούσε ο Ερντογάν να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

Υπό συνθήκες… ναι. Ας δούμε τι γίνεται στην Τουρκία, πριν μεταφερθούμε στο Μαξίμου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν φθείρεται και παράλληλα νέα πολιτικά σχήματα προετοιμάζονται. Ωστόσο είναι πολύ τολμηρό να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Ερντογάν έτσι απλά “θα πέσει”… Η πολιτική εσωτερική ατζέντα της Τουρκίας, επηρεάζεται ασφαλώς από τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν σε Σύρια, Λιβύη και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μιλάμε για πολιτικό ηγέτη με υπερεξουσίες, που για εμάς στη Δύση μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα έχουμε. Δημοκρατία κατ’ όνομα είναι η Τουρκία. Αυτές οι υπερεξουσίες όμως είναι που κάνουν και ισχυρό τον Ερντογάν.

Όσο ο Ερντογάν πιέζεται στη Συρία, θα πιέζει την Ελλάδα με το μεταναστευτικό. Όσο δεν τον βοηθούν οι Ευρωπαίοι, τόσο θα μας εκβιάζει με τους χιλιάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η τουρκική πίεση προκαλεί εκλογές;

Αυτή η πίεση, που είναι και Εθνική και ανθρωπιστική δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την ελληνική πλευρά. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να διαχειριστεί αυτή τη περίοδο τα ελληνοτουρκικά . Όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα των ελληνοτουρκικών είναι πολύ δυσκολότερο από το Σκοπιανό.

Αυτό διότι στα ελληνοτουρκικά έχουμε το μεταναστευτικό και τις συζητήσεις για Χάγη, ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα, ενώ το τουρκολιβικό μνημόνιο έχει φύγει από την επικαιρότητα.

Ποια κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί αυτό το βάρος; Συνυπολογίστε και το μικροκομματικό όφελος με τον εκλογικό νόμο. Να ‘κάψει΄ δηλαδή η Κυβέρνηση την απλή αναλογική.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και σε εθνικό και σε πολιτικό επίπεδο.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours