Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά την αυτοψία στον Έβρο.Σε 2 μέτωπα στρέφονται

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:49 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
κυβέρνησης

Το θετικό κλίμα εντός κι εκτός συνόρων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης. Ας δούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε δύο μέτωπα κινείται αυτή τη στιγμή το Μαξίμου, από επιχειρησιακής πλευράς. Ένα η έκτακτη κατάσταση στον Έβρο και δύο η μόνιμη κατάσταση στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο και το «ναι» του κ. Τσίπρα στο κλείσιμο των συνόρων κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Mega, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το momentum επιτρέπει – αν δεν επιβάλλει – αποφάσεις που τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν πιο δύσκολες.

Τι δημιουργεί η ΠΝΠ της κυβέρνησης

Η ΠΝΠ για την κατάργηση της διαδικασίας ασύλου για έναν μήνα έχει ισχύ από 1η Μαρτίου και  υπεγράφη χθες. Συνεπώς όσοι εισήλθαν από τον Έβρο ή από τα νησιά στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και μετά είναι παράνομοι, που σημαίνει ότι ανοίγει το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα – σε πρώτη φάση στη βόρεια Ελλάδα – ώστε να κρατηθούν όσοι είναι προς απέλαση.

Στη δημιουργία των κλειστών κέντρων, άλλωστε, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και την ενδοχώρα θα κατευθυνθούν τα 700 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ως έκτακτη στήριξη στην Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τα οποία τα μισά είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναστολή της διαδικασίας ασύλου έχει ήδη λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, επικρατεί όμως παράλληλα και η πεποίθηση πως ούτε στον Έβρο, ούτε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η ομαλοποίηση της κατάστασης είναι ζήτημα ημερών.

Βασικό είναι ότι αναμένεται η άφιξη τμήματος του ‘ευρωστρατού’ κατά μήκος του Έβρου, για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) με ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος , δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου, μπορεί να έρθει υλική βοήθεια για την καθημερινή διαχείριση και τη διαβίωση των προσφύγων-μεταναστών (ιατρικός εξοπλισμός, σκηνές, κουβέρτες κ.λπ.).

Σε αυτό το κλίμα, κρίσιμη για τη συνέχεια, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Εσωτερικών και η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Κροατία. Ξεκάθαρη είναι  η πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση  εντός και εκτός ότι η Ελλάδα ακολουθεί διαφορετική πολιτική ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων.

Οι λεπτομέρειες της ΠΝΠ της κυβέρνησης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ σε ΦΕΚ, η κυβέρνηση καταργεί τη Συνθήκη της Γενεύης και αναστέλλει το δικαίωμα αιτήματος ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες για ένα μήνα – Αντίθετη με την αναστολή του ασύλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Η ΠΝΠ της κυβέρνησης επικαλείται «την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας που υπερβαίνει τη δικαιολογητική βάση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου για τη διαδικασία παροχής ασύλου, σε συνδυασμό με την απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εξέτασης σε εύλογο χρόνο των αιτήσεων παροχής ασύλου που θα προέκυπταν εξαιτίας της παράνομης μαζικής εισόδου στη χώρα». Στηρίζεται επίσης στο «κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, δυνάμενη να υιοθετήσει προς τούτο κάθε μέτρο».

Με βάση τα παραπάνω, αναστέλλει την «υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα από την έναρξη ισχύος της παρούσας» ενώ λίγο παρακάτω διευκρινίζει ότι η ισχύς της ΠΝΠ αρχίζει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020 και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός μηνός το οποίο «δύναται να συντέμνεται».

Περιλαμβάνει επίσης την κρίσιμη πρόβλεψη ότι τα άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου «επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Αντίθετη με την αναστολή του ασύλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Τέλος την αντίθεση της στην αναστολή της υποβολής των αιτήσεων ασύλου που αποφάσισε προχθές το ΚΥΣΕΑ εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου», αναφέρει  χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της συνεχόμενης αύξησης ανθρώπων, και την αποφυγή υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας και ζητά η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *