Εκλογές 2023 | Αντίπαλος ο εφησυχασμός στη ΝΔ | Τα σημεία «κλειδιά» για αυτοδυναμία

Εκλογές 2023 | Αντίπαλος ο εφησυχασμός στη ΝΔ | Τα σημεία «κλειδιά» για αυτοδυναμία

Την αυλαία της προεκλογικής περιόδου ρίχνει σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα, όπου θα εστιάσει στην αναγκαιότητα της ισχυρής αυτοδυναμίας και την κρισιμότητα της κάλπης της Κυριακής. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει στους ψηφοφόρους είναι πως «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και όλα θα κριθούν το βράδυ της 25ης Ιουνίου» και πως «όσο μεγαλύτερο το ποσοστό πάρει η ΝΔ τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ευθύνη της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση».  

Στην Πειραιώς, δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησαν οι κάλπες του Μαίου, τώρα μάχονται με αντίπαλο τον εφυσυχασμό που πηγάζει απο την άνετη πρωτιά που κατέκτησε η ΝΔ στον πρώτο εκλογικό γύρο και την αίσθηση πως η νίκη έχει προεξοφληθεί. 

Όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης, γνωρίζουν καλά ότι η δεύτερη τετραετία δεν θα είναι «περίπατος» καθώς οι πολίτες που θα εμπιστευτούν για δεύτερη φορά τη ΝΔ έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και περιορισμένη ανοχή απέναντι στα λάθη. Επίσης, η τεράστια διαφορά που καταγράφει η ΝΔ – με βάση τις δημοσκοπήσεις – απο τον ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότατα θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνάρτηση με την πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς και τον πολυκομματισμό στη Βουλή, ενδεχομένως να δυσχεραίνει το κυβερνητικό έργο. 

Στην Πειραιώς, αυτή την στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κινητικότητα που παρουσιάζουν τα μικρά κόμματα κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αφενώς διότι εκτιμούν πως στα δεξιά της παράταξης υπάρχει ακόμα ζωτικός χώρος για την προσέλκυση ψηφοφόρων και αφετέρου γιατί με βάση το νέο εκλογικό νόμο η είσοδος των μικρών κομμάτων στην Βουλή θα καθορίσει το ποσοστό αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ειδικότερα στον ΣυΡιζΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μάχονται για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη ημέρα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα, έχει καταστήσει σαφές πως προσανατολίζεται όχι σε μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης αλλά προς την αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις.

mitsotakis 1 2

Μάλιστα, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες της επόμενης τετραετίας – εφόσον ο λαός επιλέξει ξανά τη ΝΔ – λέγοντας πως «η οικονομία θα πάει καλά και φέτος και στο τέλος του χρόνου θα έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και οι συνταξιούχοι».

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «καμία αύξηση φόρων, αλλά περαιτέρω μειώσεις φόρων» και υπογράμμισε ως στόχο του «στο δεύτερο μισό να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Προτιμώ να στοχεύω σε πιο μόνιμες μειώσεις, εφόσον αποδίδει η οικονομία, θα είναι εφικτός ο στόχος αυτός». Επανέλαβε πως οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί και επανέλαβε την πρόθεση του ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων με καλύτερους όρους. Ο κατώτατος μισθός, όπως είπε, μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνονται περισσότερες και ταχύτερες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. 

Αναφορικά με τις συντάξεις, είπε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Το 2024 οι συνταξιούχοι θα δουν και νέα αύξηση, σημείωσε, ενώ «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους θύματα της προσωπικής διαφοράς».

MITSOTAKIS

Ο στόχος της επανασυσπείρωσης

Κεντρικός στόχος, ως το τελευταίο λεπτό, είναι η επανασυσπείρωση των 2,4 εκατ. πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ στις 21 Μαΐου, με έμφαση στη διατήρηση και των κεντρογενών ψηφοφόρων αλλά και στη μαζική συμμετοχή στις κάλπες.

Στο «γαλάζιο στρατόπεδο» η επιδίωξη είναι το κοντέρ το βράδυ των εκλογών να έχει μπροστά τον αριθμό «4». Δηλαδή να γράφει τουλάχιστον 40% , το οποίο αποτελεί μια ασφαλή βάση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Αν το κοντέρ γράψει 39% και κάτω – με δεδομένο ότι είναι πιθανόν να αναδειχτεί Βουλή με περισσότερα κόμματα από 5, που αναδείχτηκαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση – τότε εκτιμάται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να προκύψει οριακή αυτοδυναμία ή να είναι ισχνή.

Προβάδισμα 21,1 μονάδων της ΝΔ και Βουλή έως 9 κομμάτων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. αποτυπώνεται να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 21,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να εισέρχονται στη Βουλή 6 κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 3,4%.

Το εισιτήριο για τη Βουλή λαμβάνει και η Πλεύση Ελευθεριας με 3,3% ενώ οριακά εκτός καταγράφεται η Νίκη με 2,8%. Οι Σπαρτιάτες λαμβάνουν 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος όμως, αποτυπώνεται δυναμική για είσοδο στη Βουλή 9 κομμάτων.

Οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες τιμές για τη Ν.Δ. είναι 39,8% έως 43,8 %, για τον ΣΥΡΙΖΑ 17,7% έως 21,8%, για το ΠΑΣΟΚ 10,2% έως 13,2%, για το ΚΚΕ 6,4% έως 8,4% και για την Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό από 2,7% έως 4,3%, η Νίκη από 2,3% έως 3,9 %, το ΜέΡΑ25 από 1,6% έως 3,4% και οι Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,4%.

Ο παράγοντας ετεροδημότες

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι και οι περίπου 200.000 ετεροδημότες που στήριξαν τη ΝΔ και θα πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Ποσοστιαία μετρώνται στο 1,5% του συνόλου των ψηφοφόρων, και το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αγνοώντας για δεύτερη φορά το κόστος της μετακίνησης, είναι ένα βασικό ζητούμενο.

Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στους αναποφάσιστους, οι οποίοι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται κοντά στο 7%.

Μπορεί η ψαλίδα να έχει κλείσει από τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για να πιάσει η ΝΔ τη βάση του 40%, ειδικά αν υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων που τη στήριξαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα πάντως με τη μέτρηση της Alco, το 95% όσων ψήφισαν τη ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *