
Το ενδεχόμενο να προκύψει επτακομματική Βουλή από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει σημάνει συναγερμό στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταστρώνει σχέδιο αντεπίθεσης για την εκλογική αποδυνάμωση κυρίως του κόμματος «Νίκη» αλλά και της «Πλεύσης Ελευθερίας».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν φτάσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν πως τα δύο αυτά κόμματα διατηρούν τη δυναμική τους για είσοδο στη Βουλή, από την οποία αποκλείστηκαν για λίγες χιλιάδες ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Δεν συμβιβάζομαι με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε»
Από την Κρήτη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον κίνδυνο αυτό και ζήτησε ακόμη ένα ακόμη πιο δυνατό ποσοστό από το 40,79% που έλαβε στις πρώτες κάλπες.
«Τώρα που «είδαμε τη γλύκα» των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας. Δεν συμβιβάζομαι με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε. Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας: «Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση, όπου μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό -για όσους δεν γνωρίζετε καλά την αριθμητική του εκλογικού νόμου- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση».

Η αριθμητική της νέας κάλπης
Η αριθμητική είναι σε βάρος της ΝΔ, καθώς κάθε επιπλέον κόμμα που μπαίνει στη Βουλή στερεί έδρες από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, και τις περισσότερες τις κερδίζει, αναλογικά, από τη ΝΔ.
Παράλληλα όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των αδιάθετων, δηλαδή των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο αυξάνεται το όριο της αυτοδυναμίας.
Αν για παράδειγμα το αδιάθετο πέσει στο 5% στις δεύτερες κάλπες, από 16% που ήταν στις εκλογές του Μαΐου, τότε το ποσοστό για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας αγγίζει ή και ξεπερνά το 40%.
Ο… «πονοκέφαλος» της επτακομματικής Βουλής
«Την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης από την Κρήτη.
«Θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει. Και ξαφνικά τώρα, βλέπω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ανακάλυψαν νέο τροπάριο: «να μην είναι», λέει, «παντοδύναμος ο Μητσοτάκης». Τους απαντώ: παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Η ανησυχία αφορά κατά βάση στο κόμμα «Νίκη» που κινείται δεξιά της, δεδομένου ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» εκτιμάται ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.
Συζητήσεις για νέο κόμμα στη δεξιά «πολυκατοικία»
Με προσοχή παρακολουθούν στην Πειραιώς και τις κινήσεις στα… υπόλοιπα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο συζητούν με άλλα 8 κόμματα τη συγκρότηση του «Πατριωτικού Συνασπισμού», όπως θα είναι το όνομα του κόμματος. Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και εφόσον ευοδωθούν τα επόμενα 24ωρα καταθέτουν την υποψηφιότητα στον Άρειο Πάγο.
Αντεπίθεση με στοχευμένες περιοδείες
Ο προεκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. περιλαμβάνει στοχευμένες περιοδείες, με πρωτοκλασάτα στελέχη, στις περιφέρειες όπου η «Νίκη», η «Ελληνική Λύση» κ.ά. δεξιά κόμματα καταγράφουν… «υψηλές πτήσεις», και κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία.
Παράλληλα, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γιο του Κωνσταντίνο, θα επισκεφτούν το Άγιο Όρος, όπου η «Νίκη» φέρεται να έχει «χτίσει γέφυρες» με μοναστήρια.
Ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου προβλέπει κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και διευκολύνει υπό προϋποθέσεις τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Πως λειτουργεί το κλιμακούμενο μπόνους
Το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες. Δηλαδή, μοιράζονται οι 280 έδρες αναλογικά και ο πρώτος παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες ως μπόνους. Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 έδρες το μπόνους. Αν φθάσει 38%, θα είναι 46 έδρες το μπόνους.
Τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής
Το κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία είναι το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία. Δηλαδή, αν το ποσοστό εκτός Βουλής είναι 0% τότε το πρώτο κόμμα για να πάρει αυτοδυναμία 151 εδρών χρειάζεται 40,4%. Αν είναι 10% τότε χρειάζεται ποσοστό 37,5% για 151 έδρες. Προφανώς, η αυτοδυναμία είναι ισχνή. (Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα).
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής έφθασαν συνολικά το 16.03% καθώς τρία κόμματα ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΜεΡΑ25 οριακά δεν μπήκαν στη Βουλή αυξάνοντας κατά 8,44% το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής.
Αν θεωρήσουμε ότι τα ποσοστά των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή θα παραμείνουν σχεδόν τα ίδια – έστω να μειωθούν κατά 1,5%- και αυτά τα τρία κόμματα θα μπουν στη Βουλή καθώς συνολικά υπολείπονται 1,3%, τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων εκτός Βουλής φθάνουν το 7,59%.
Για να πάρει το πρώτο κόμμα ισχνή αυτοδυναμία με ποσοστό εκτός Βουλής 7,5% χρειάζεται περί το 38%. Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φθάσει 10% χρειάζεται 37,5% ενώ με 6% απαιτείται 38,6%.(Αντιστοιχίστε τα χρώματα των ποσοστών εκτός Βουλής- από 0 έως 10- με τα χρώματα στην πίτα).
Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την αυτοδυναμία της ΝΔ
Με το σλόγκαν «η κάλπη είναι άδεια» προσέρχεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ. Το εντυπωσιακό ποσοστό που έλαβε και η τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αν και φαίνεται αντιφατικό.
Αν η ΝΔ χάσει 3,79% από το 40,79% που έλαβε και πάρει δηλαδή 37% τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον τα υπόλοιπα εκτός Βουλής είναι κάτω του 10-11%.
- Κίνδυνος πρώτος
Να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ ότι θα έχει άνετα αυτοδυναμία και να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία.
- Κίνδυνος δεύτερος
Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ πάλι προς το παλαιό κόμμα τους για να το στηρίξουν στην προσπάθεια να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Κίνδυνος τρίτος
Να μετακινηθούν ψηφοφόροι της που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι προς το κόμμα τους θεωρώντας «άδικο» το μικρό ποσοστό που έλαβε.
- Κίνδυνος τέταρτος
Η ανασύνταξη δυνάμεων και ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν τους ψηφοφόρους που την τελευταία στιγμή – πίσω από το παραβάν- επέλεξαν ΝΔ.
- Κίνδυνος πέμπτος
Τα αυτογκόλ της ΝΔ στην προεκλογική μάχη καθώς από τη μια η ευφορία της νίκης και από την άλλη οι 26 μέρες προεκλογικού αγώνα μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση και άστοχες δηλώσεις που θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη.
Αν και η ΝΔ μπορεί να αποκτήσει επιπλέον δυνάμεις στην μάχη λόγω και του αέρα του νικητή, εντούτοις είναι σαφές ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη μιας ισχυρής αυτοδυναμίας.