Η ΕΥΠ είναι «καθαρή» | Το πόρισμα του Αρείου Πάγου αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Ο Άρειος Πάγος μετά από δύο χρόνια ερευνών, αποφάσισε πως δεν υπάρχει «σκάνδαλο υποκλοπών», μόνο υποκλοπές και αυτές όχι από την ΕΥΠ και τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς (ΕΛΑΣ, Αντιτρομοκρατική), αλλά από τις εταιρείες που έφεραν το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα.

Η ΕΥΠ είναι καθαρή σύμφωνα με το πόρισμα και την ανακοίνωση της Γεωργίας Αδειλίνη, της προέδρου του Αρείου Πάγου, κάτι που αυτόματα αφαιρεί από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τις παράνομες παρακολουθήσεις, στέλνοντας σε δίκη για πλημμελήματα τέσσερις υπεύθυνους ιδιωτικών εταιρειών. Οι υπόλοιπες, της ΕΥΠ δηλαδή, κρίθηκαν νόμιμες. Η παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, για παράδειγμα, ναι, ήταν νόμιμη, αυτό καταλαβαίνουμε όλοι.

Οι τέσσερις υπεύθυνοι

Ιδιώτες και επιχειρηματίες, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι, σύμφωνα πάντα με την ελληνική δικαιοσύνη. Έχουμε και τα ονόματά τους: Ιωάννης Λαβράνος, Sara Aleksandra Ηαmu, Tal Jonathan Dilian και Φελίξ Mπίτζιος. Όλοι τους σχετίζονται με τις εταιρείες που έφεραν, εμπορεύονταν και εξήγαγαν το λογισμικό Predator στο εξωτερικό. Τις άδειες τις χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει να τονιστεί πως και τέσσερις διώκονται για πλημμελήματα, κάτι που προκαλεί εντύπωση αν σκεφτούμε ότι παρακολουθούσαν -μεταξύ άλλων- πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, δικαστές, στρατιωτικούς. Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη παρ’ όλα αυτά ήταν «ένα μεμονωμένο σφάλμα» (σ.σ. δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη) ενώ αυτές των τεσσάρων ήταν στοχευμένες.

Μετά από την εξέταση περίπου σαράντα μαρτύρων, μάλιστα, ανάμεσά τους πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προέκυψε ένα πλούσιο αποδεικτικό υλικό που, σύμφωνα με αυτό, «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας». Συνεπώς τα τέσσερα αυτά πρόσωπα φέρουν την ευθύνη για την όλη υπόθεση. Αμφιβάλλουμε ωστόσο αν αυτοί οι τέσσερις μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Καλώς παρακολουθούνταν Ανδρουλάκης, υπουργοί, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οικονομικός εισαγγελέας και πολλοί άλλοι;
  2. Πώς γίνεται να μην υπάρχει διασύνδεση ΕΥΠ – Predator όταν ο ένας στους τέσσερις παρακολουθούμενους ήταν κοινός στόχος;
  3. Γιατί δεν κλήθηκαν αυτοί οι 28 κοινοί στόχοι;
  4. Τι σηματοδοτεί η παραδοχή της νομιμότητας των παρακολουθήσεων;
  5. Ολο το σκάνδαλο ήταν απλώς πλημμέλημα;
  6. Ολη την ευθύνη φέρουν δυο – τρεις επιχειρηματίες;
  7. Οι εν λόγω επιχειρηματίες μόνοι τους επέλεξαν τους στόχους;
  8. Αλήθεια ια ποιο λόγο η έρευνα έγινε και με πραγματογνώμονες της επιλογής του αντεισαγγελέα ενώ η ΑΔΑΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη;
    Και τελικώς…
    Δεν γνώριζε τίποτα το Μέγαρο Μαξίμου;

Πιστεύουμε πως αξίζει να διαβάσετε το τελευταίο κομμάτι του πορίσματος: «Τέλος, επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα –με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών– για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών».

Τι είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator

Predator Eurokinissi

Το Predator είναι ένα λογισμικό, η τιμή του οποίου ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες ευρώ και μέσω αυτού μπορεί ο κάτοχός του να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου καθώς και όλους τους κωδικούς που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό. Στόχοι έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αλλά και πολίτες που έπεσαν θύματα διαδικτυακών απατών.

Πώς λειτουργεί, όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία και με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να την πατήσει; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στέλνεται ένα μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των υποψήφιων θυμάτων, το οποίο τους ζητά να μεταβούν σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Εάν το θύμα το πατήσει, τότε το Predator αποκτά πλήρη πρόσβαση στο smartphone (αρχεία, εφαρμογές, κωδικούς).

Αυτήν ακριβώς τη μέθοδο ακολούθησαν και οι δράστες της υπόθεσης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο, το περιεχόμενο του κινητού του δεν έπεσε στα χέρια τους, καθώς ο σύνδεσμος δεν πατήθηκε ποτέ. Το περιστατικό συνέβη εν αγνοία του, μέχρι τη στιγμή που η υπηρεσία CERT της Ευρωβουλής ενημερώθηκε ότι υπήρξε «κρίσιμο εύρημα» στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εύρημα προέκυψε στο πλαίσιο διαδικασίας προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζει ήδη από τον Απρίλιο η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και πρόκειται για ένα γραπτό μήνυμα SMS που εντοπίστηκε έπειτα από σάρωση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Το επίμαχο μήνυμα περιείχε ηλεκτρονική διεύθυνση – link συνδεδεμένη με το Predator.

Mε πληροφορίες από oneman

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *