‘Παγώνει’ ο East Med; Πολύ ακριβός αποδεικνύεται.Καθυστερήσεις και λόγω COVID-19

east med

Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει με τον COVID-19 και τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αλλάξει τα πάντα στην αγορά ενέργειας.

Φαίνεται πως στο πλαίσιο αυτό θα χτυπηθεί κι ο East Med. Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφαιρώντας δισεκατομμύρια από τις τιμές των μετοχών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων και μεταφορά από αγωγούς υπό κατασκευή, θα είναι πολύ προσεκτικές στις κινήσεις τους.

Θα υπάρξουν δηλαδή καθυστερήσεις, νέες σκέψεις και πιθανοί ανασχεδιασμοί στην ολοκλήρωση του East Med

Υπάρχουν κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για παρέμβαση των ΗΠΑ, προς την ολοκλήρωση του East Med ως μοχλού πίεσης προς τον ΟΠΕΚ , δηλαδή προς την Σαουδική Αραβία.

Θεωρούμε πως αυτό δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Ένας πανάκριβος αγωγός που δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, δεν μπορεί να αποτελέσει φόβητρο.

Αυτή τη στιγμή είναι τόσο φτηνό το πετρέλαιο που κάθε σκέψη για τον East Med παγώνει, αφού απλά δε συμφέρει οικονομικά.

Τι είναι ο East Med;

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός Eas Med ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός East Med μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/eastmed-depa-agogos-map.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.