‘Γαλάζιοι’ Βουλευτές | Γκρίνια και δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

'Γαλάζιοι' Βουλευτές | Γκρίνια και δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή: primeminister.gr

Η πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, η καθίζηση στα ποιοτικά στοιχεία, τα λάθη του Μεγάρου Μαξίμου, τα γκολ και τα αυτογκόλ που βάζει το τελευταίο διάστημα το κεντρικό επιτελείο και η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, προκαλούν γκρίνια μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ.

Οι βουλευτές ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές αφού κανείς πλέον δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Αντίθετα θεωρούν, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η φθορά, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Δεν πιστεύουν πως το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην και φυσικά οι βουλευτές αυτή τη στιγμή ασχολούνται με το δικό τους προσωπικό εκλογικό κοινό. Στόχος η επανεκλογή τους.

Μάλιστα μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου οι γαλάζιοι βουλευτές στοιχηματίζουν για τέλος Μαΐου ή Ιούνιο και πάντως κάνεις δεν πιστεύει στο 2023. Αντίθετα με τον πρωθυπουργό τους θεωρούν ότι «ενδεχομένως μπορεί να συγκρατήσει και να καθυστερήσει την κατάρρευση αλλά δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση».

Τώρα στο γιατί τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο παρότι η δεύτερη ημερομηνία προσφέρεται (τοκαλοκαίρι και ο τουρισμός ευνοούν πάντα την εκάστοτε κυβέρνηση), η εκτίμησή τους είναι ότι μετά την πανωλεθρία του επιτελικού κράτους στον χιονιά δύσκολα το Μαξίμου θα διακινδυνεύσει να δοκιμάσει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές που φυσικά θα ξεσπάσουν όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, απλά αφού είναι μεταγραφή από το εξωτερικό δεν μπορεί να τον αλλάξει.

Τη διάχυτη πλέον νευρικότητα των βουλευτών δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε ο άτυπος σύνδεσμος του πρωθυπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, Ντόρα Μπακογιάννη. Με τους βουλευτές να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για την κοινοβουλευτική παρουσία της κυβέρνησης. Την περασμένη Πέμπτη όταν συζητιόταν το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, οι γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν «είναι δυνατόν στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντήσει ο Κώστας Τσιάρας;». Μόνο με πικρό χιούμορ όμως κάποιοι έλεγαν «γιατί δεν έρχεται ο Γεραπετρίτης;».

Οι βουλευτές δεν συγκρατούν πλέον τα σχόλιά τους για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία, αλλά και για την εμπλοκή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπόδικο πρώην ατζέντη μοντέλων. Εκείνο όμως που τους εξοργίζει είναι η αντιμετώπιση, στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό-επικοινωνιακό πεδίο της ακρίβειας, θέμα στο οποίο εισπράττουν την αγανάκτηση των ψηφοφόρων που πλέον δεν τα βγάζουν πέρα.

Όπως εξηγούσε γαλάζιος βουλευτής, «η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τα χαμηλότερα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη». Οι ίδιοι πάντως απορούν για το αν οι αρμόδιοι υπουργοί ήξεραν τι έλεγαν όταν διαβεβαίωναν ότι η ακρίβεια εκτός από εισαγόμενη θα είναι και προσωρινή και θα υπάρξει σύντομη αποκλιμάκωση.

Τελευταίο επεισόδιο που έχει εξοργίσει τη δεξιά πτέρυγα των βουλευτών είναι οι συμφωνίες του Νότη Μηταράκη με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές για τη «νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών», όπως οι ίδιοι τους αποκαλούν. Εν ολίγοις όπως αναφέρουν, ό,τι κέρδισε με τα Ραφάλ η κυβέρνηση το γκρεμίζει στη βάση των ψηφοφόρων με το μεταναστευτικό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως πέρα από τους κεντρώους έχει και σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κοιτάζει στο κέντρο, ωστόσο οι απώλειες από τα δεξιά πρέπει να περιοριστούν εάν θέλει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης δε φαίνεται να μπορεί να τους συσπειρώσει ενώ ο Μάκης Βορίδης επικοινωνιακά είναι ήσυχος (μέχρι τώρα).

Γκρίνια για τον διμέτωπο

Ενώ όμως οι γαλάζιοι βουλευτές στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, κανείς δεν στοιχηματίζει ότι η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που στον δικό της εκλογικό νόμο έθεσε την αυτοδυναμία στο 37,5%. Τη συζήτηση όμως για νέο εκλογικό νόμο, που να κατεβάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας στο 35%, έκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα της αυτοδυναμίας συνδέεται για τους βουλευτές της ΝΔ με τη στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Εις εξ αυτών εξηγεί: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μέτωπο και μας χωρίζει χάος. Αλλά με το ΚΙΝΑΛ γιατί μπαίνουμε σε αντιπαράθεση; Η στρατηγική του διμέτωπου μπορεί να περιορίσει τις διαρροές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ευνοεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και μας φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στους πασοκογενείς ψηφοφόρους».

Οι βουλευτές θεωρούν ανεξήγητες τις επιθέσεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τον πρωθυπουργό ακόμη και από το βήμα της Βουλής και διαφωνούν με κινήσεις όπως η πραξικοπηματική εξώθηση σε παραίτηση του προέδρου της ΚΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Θεωρούν ότι μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας.

βουλευτ
ο Γιάννης Χατζηθεοδωσίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον κ. Χατζηθεοδοσίου τον αμφισβήτησε η γαλάζια πλειοψηφία των προέδρων των επιμελητηρίων με την καθοδήγηση του Γιάννη Μπρατάκου και με έγκριση από το Μαξίμου, εντούτοις του τηλεφώνησαν αρκετοί βουλευτές -ακόμη και υφυπουργοί- που εκλέγονται στην Α’ και Β’ Αθήνας για να του εκφράσουν τη διαφωνία τους και την συμπαράστασή τους.

Είναι οι βουλευτές που νιώθουν ότι θα χάσουν ένα κοινό στον εμπορικό κόσμο στο οποίο είναι γνωστός ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ήδη από την εποχή που ασκούσε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της αποπομπής Χατζηθεοδοσίου από την ΚΕΕΕ

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση η οποία συνοδεύτηκε με την αποχώρηση 4 από τα 11 μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (φωτ.) από τη θέση του προέδρου, εξελέγη νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ας δούμε τι περιγράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Της εκλογής του κ. Μασούτη στη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ είχε προηγηθεί αίτημα από τους 7 της διοικητικής επιτροπής (πρόκειται για τους Π. Αγνιάδη, Γ. Βουτσινά, Γ. Μασούτη, Γ. Γιαγιάκο, Στ. Γεωργιάδη, Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και Ιορ. Τσώτσο), για την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου και καταγγελίες από τον τελευταίου τόσο για τις μεθοδεύσεις των 7 όσο και κατά του Γιάννη Μπρατάκου, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μπρατάκος, ο οποίος δεν μετέχει στη διοικητική επιτροπή της ΚΕΕ και τον οποίο κατήγγειλε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι ο μοναδικός γαλάζιος εκπρόσωπος του επιμελητηριακού θεσμού. Οι 7 εκπρόσωποι αντίστοιχων επιμελητηρίων της χώρας που ζήτησαν την αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕ πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Χατζηθεοδοσίου περί πολιτικών σκοπιμοτήτων για την αποπομπή του.

mitsotakis

Μετά την αποπομπή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Σήμερα (χθες) συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του επιμελητηριακού θεσμού» και σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα».

Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο και ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, που μαζί με τον κ. Χατζηθεοδοσίου και τους κ.κ. Φώτη Δαμούλο και Μανώλη Αλιφιεράκη αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

Ο κ. Ραβάνης ανέφερε πως «οι δήθεν λόγοι για την παύση ή αντικατάσταση του Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ διαπιστώνεται ότι είναι όλοι απολύτως ανυπόστατοι, προσχηματικοί, αβάσιμοι και σαφέστατα δεν αποτελούν λόγους αναγόμενους στην άσκηση των καθηκόντων του, αλλά καθίσταται απολύτως προφανές ότι οδηγείται σε παύση και αντικατάσταση για αμιγώς πολιτικά κατευθυνόμενες σκοπιμότητες, χωρίς καμία αιτιολογία, με επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι λόγοι που προέβαλαν τα 7 μέλη της διοικητικής επιτροπής που ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν ότι δεν είχε επαρκή ενημέρωση για την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος που έχει αναλάβει η ΚΕΕΕ αλλά και για τη συμπεριφορά του.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης, που μίλησε στο Euro2day.gr, είπε πως υπήρχαν διαφωνίες σε διάφορα θέματα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό και κάποια προγράμματα και δεν μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος επικοινωνίας.

Σε ερώτησή γιατί ενώ υπήρχε δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Χατζηθεοδοσίου, οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής ήταν ομόφωνες, ο κ. Μασούτης είπε ότι ήταν «μια προσπάθεια στήριξής του (κ. Χατζηθεοδοσίου) μέχρι να βρει τα πατήματά του». Σχετικά με αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Μασούτης ανέφερε πως αυτό προβλέπεται από τη διαδικασία του θεσμού ενώ σημείωσε πως ο πρώτος πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο Γ. Κασιμάτης, είχε διορισθεί και ο Κ. Μίχαλος είχε εκλεγεί όπως και ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Κατακλείδα

Λένε μεταξύ τους οι γαλάζιοι βουλευτές, με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, ότι εάν βγει πρώτο κόμμα θα πρέπει να κάνει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Είναι πολύ πιθανό μετά από μία περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης να ζητήσει να είναι άλλος πρωθυπουργός και όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι βουλευτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός «εισαγόμενου από τις Βρυξέλλες πρωθυπουργού», δεν απορρίπτουν όμως το ενδεχόμενο ενός «εγχώριου τραπεζίτη», που το θεωρούν πάντως επίσης απίθανο ή ενός δικού τους δελφίνου δίχως τα «τοξικά χαρακτηριστικά της ηγεσίας Μητσοτάκη».

Εν τέλει το πιο σημαντικό είναι ακριβώς ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, αρχίζουν να αγωνιούν για την επανεκλογή τους, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεν απορρίπτουν κατ’ αρχάς έναν άλλο πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου η εξουσία να μην πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

One thought on “‘Γαλάζιοι’ Βουλευτές | Γκρίνια και δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.