Ανασχηματισμός | Τα διλήμματα Μητσοτάκη μπροστά στις κυβερνητικές αλλαγές | Πήρε χρόνο για να σχεδιάσει τις αλλαγές

Oλοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα του 28% κρίνεται ως αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία (παρά τη μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ). Μία φυγή προς τα εμπρός θα μπορούσε να είναι ένας ανασχηματισμός ωστόσο ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως σκέφτεται όλα τα ενδεχόμενα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μετά και την χθεσινή (11/6) πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη στον Alpha φαίνεται πως οι στόχοι είναι οι εξής:

  • Nα προωθήσει δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου που θα δίνουν σήμα ότι πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης
  • να «κουμπώσει» τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν τη νέα «σελίδα»
  • να αποφασίσει πως θα λειτουργεί εφεξής το κυβερνητικό επιτελείο, στο οποίο όλους τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες
  • να διασφαλίσει με τις κινήσεις του ότι δεν θα τεθούν εν αμφιβόλω οι 158 ψήφοι που θα απαιτηθούν για την εκλογή της ή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, το 2025.

O πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μεθαύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση. Προηγήθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο με ονόματα υπουργών προς καρατόμηση και βουλευτών προς κυβερνητική αξιοποίηση, το οποίο ενίσχυσε την εντύπωση ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών αλλά και ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην επανάληψη της δοκιμασμένης ( αλλά αμφιλεγόμενης, πλέον από πολλούς ) τακτικής που μοιάζει με το παιδικό παιχνίδι «μουσικές καρέκλες» ή κατά τον ίδιον, το rotation, δηλαδή τη μετακίνηση των ίδιων υπουργών σε άλλα πόστα.

Ανασχηματισμός | Τα διλήμματα Μητσοτάκη μπροστά στις κυβερνητικές αλλαγές  | Πήρε χρόνο για να σχεδιάσει τις αλλαγές

Οι δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου

Φαίνεται πως όσο περνούσαν οι ώρες και η σκόνη της ήττας στις ευρωεκλογές άρχισε να κατακάθεται, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για τον ανασχηματισμό, αφού με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα πρώτο σήμα ότι το μήνυμα ελήφθη. Αν οι αλλαγές διέπονται από διαχειριστική αντίληψη και εκκινούν αποκλειστικά από επικοινωνιακές ανάγκες, τότε θα έχει χαθεί μία σημαντική ευκαιρία διόρθωσης πορείας εκ μέρους του πρωθυπουργού. Επιπρόσθετα, οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνουν ερήμην όσων θα δρομολογηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον ορισμό νέου Επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε.

Yπ αυτό το πρίσμα, θα έχει σημασία, αν πχ επιλεγεί για το ευρωπαϊκό πόστο ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ή κάποιο άλλο πρόσωπο, εκτός κυβέρνησης.

Επίσης, πολλά θα κριθούν από τις δομικές αλλαγές που θα δρομολογήσει ο κ. Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλο πρόσωπο για παράδειγμα θα πρέπει να αναζητηθεί αν μείνουν ως έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλο αν μεταφερθούν σημαντικές αρμοδιότητες από το πρώτο στο δεύτερο. Το ίδιο και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει τη συγχώνευση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Άλφα, ο πρωθυπουργός «φωτογράφησε» κάποιους τομείς οι οποίοι χρίζουν βελτίωσης : Το πεδίο της ακρίβειας και της μάχης για την αναχαίτισή της, τα έργα υποδομών στις μεταφορές κα.

Και φυσικά, πολλά θα κριθούν από το πολιτικό στίγμα που θα δώσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Κ. Μητσοτάκης. Χθες, ο πρωθυπουργός απέκλεισε τη στροφή προς …τα δεξιά, εμμένοντας στην ορθότητα της στρατηγικής του κέντρου. Πλέον, όμως, με φόντο το 28% της ευρωκάλπης, θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί τόσο η εκλογική βάση της ΝΔ όσο κυρίως η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Οπότε θα έχει σημασία ποιοι βουλευτές θα αξιοποιηθούν και φυσικά ποια θα είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εκλεγμένων και διορισμένων, ιδιαίτερα των προερχομένων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος υπάρχει ο παράγων καλοκαίρι που δημιουργεί δύο δεδομένα. Αφενός μεν τα μπάνια του λαού και η ζέστη που οδηγούν σε αδιαφορία για τις πολιτικές εξελίξεις. Συνεπώς επικοινωνιακά δεν είναι κι ο βέλτιστος χρόνος για αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης. Η ΔΕΘ και ο Σεπτέμβρης είναι πιο σωστός χρόνος επικοινωνιακά.

Αφετέρου δε οι πυρκαγιές που θα πρέπει να τις διαχειριστούν τα αρμόδια υπουργεία. Λίγο πριν την περίοδο των πυρκαγιών δεν είναι το βέλτιστο να αλλάξει ένας αρμόδιος υπουργός, ενώ αν το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Πώς θα αλλάξει υπουργός που δεν μετακινήθηκε σε πρόσφατο ανασχηματισμό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *